SiolNET. Sportal Nogomet
6,28

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Osrednji štadion v Jekaterinburgu

Rusi odprli čudaški štadion, ki buri duhove po spletu #foto

6,28

termometer

Jekaterinburg Štadion SP 2018 Rusija
Foto: Twitter

Do začetka svetovnega prvenstva v Rusiji sta še slaba dva meseca, a se je štadion v Jekaterinburgu, najbolj vzhodnem prizorišču poletnega nogometnega spektakla, že zapisal v zgodovino. S svojo nenavadno obliko - dve visoki tribuni štrlita iz zaokroženega prostora, ki ga varuje streha - že dalj časa kandidira za naziv najbolj nenavadnega objekta v novejši zgodovini svetovnih prvenstev. V nedeljo je prvič napolnil vse tribune.

Gostitelji svetovnega prvenstva v Rusiji so si oddahnili. Vsi štadioni, na katerih se bodo v boj za točke potegovale najboljše reprezentance na svetu, so nared. Med zadnjimi je uradni preizkus doživel Osrednji štadion v Jekaterinburgu. Objekt, ki je bil zgrajen leta 1957, je prenovljen.

Zdaj je štadion v mestu, ki ima poldrugi milijon prebivalcev in je upravno središče Uralskega zveznega okrožja in Sverdlovske oblasti, pripravljen na SP 2018. Zdaj je štadion v mestu, ki ima poldrugi milijon prebivalcev in je upravno središče Uralskega zveznega okrožja in Sverdlovske oblasti, pripravljen na SP 2018. Foto: Reuters

Dobil je mogočno krožno streho, pod ugodjem katere pa ne bodo mogli uživati vsi obiskovalci. Zaradi nenavadnega videza vzbuja posebno pozornost. Ker so načrtovalci prenove štadiona prepozno ugotovili, da kapaciteta sedežev, ki bi jih varovala krožna streha, ne bi zadostila osnovnemu pogoju za organiziranje tekem svetovnega prvenstva (vsaj 35 tisoč sedežev), so bili primorani sprejeti nenavaden ukrep.

Pogled na eno izmed dveh tribun, ki lahko pozabi na udobje strehe in je prepuščena na (ne)milost narave. Pogled na eno izmed dveh tribun, ki lahko pozabi na udobje strehe in je prepuščena na (ne)milost narave. Foto: Reuters

V neposredni bližini osrednjega dela štadiona so zgradili večji tribuni, ki ju bodo po koncu svetovnega prvenstva odstranili, tako da bo takrat štadion imel le še 25 tisoč sedežev. Tribuno omogočata dokaj kakovosten pogled na zelenico, za razliko od večine sedežev na Osrednjem štadionu pa se ne moreta pohvaliti s streho. Obiskovalci tekem SP 2018 bodo zato stiskali pesti, da jih med tekmami, ki bodo poleti potekale v Jekaterinburgu, ne preseneti slabo vreme.

Tako je bilo 1. aprila na dvoboju med Uralom in Rubinom:

 

A post shared by Андрей (@andrew_gothic) on

Moskovski Spartak se je zapisal v zgodovino

Kako je igrati na prenovljenem štadionu Osrednjega štadiona, dobro vedo nogometaši Urala. Ruski prvoligaš, za katerega nastopa tudi občasni slovenski reprezentant Gregor Balažic, je na kontroverznem štadionu, ki je zaradi svoje podobe vzbujal veliko pomislekov, prvič nastopil 1. aprila.

Gregor Balažic brani barve ruskega prvoligaškega kluba Ural, ki štiri kroge pred koncem na lestvici zaseda deveto mesto. Gregor Balažic brani barve ruskega prvoligaškega kluba Ural, ki štiri kroge pred koncem na lestvici zaseda deveto mesto. Foto: Reuters

Na dan norcev, ko je v Jekaterinburgu gostoval Rubin. Dvoboj se je končal brez zmagovalca (1:1), na štadionu pa se je zbralo le 18 tisoč gledalcev. Toliko, kot je bilo dovoljeno. Prvič so bile vse tribune na razpolago radovednim ljubiteljem nogometa šele v nedeljo, 15. aprila.

V nedeljo je Ural doma z 2:1 premagal branilca ruskega naslova Spartaka (2:1). Moskovski velikan bo najverjetneje ostal brez naslova, saj za mestnim tekmecem Lokomotivom (s tekmo več) zaostaja pet točk. V nedeljo je Ural doma z 2:1 premagal branilca ruskega naslova Spartaka (2:1). Moskovski velikan bo najverjetneje ostal brez naslova, saj za mestnim tekmecem Lokomotivom (s tekmo več) zaostaja pet točk. Foto: Reuters

Takrat je pri Uralu gostoval ruski prvak Spartak Moskva. Dober znanec Maribora, ki je jeseni v skupinskem delu lige prvakov dvakrat remiziral z vijolicami, se je v zgodovino vpisal kot prvi, ki je na prenovljenem objektu v 1,5-milijonskem mestu izkusil poraz.

V Rusiji raste napetost pred začetkom največjega nogometnega tekmovanja na svetu. Začel se bo 14. junija s tekmo ob odprtju med gostitelji in Savdsko Arabijo. V Rusiji raste napetost pred začetkom največjega nogometnega tekmovanja na svetu. Začel se bo 14. junija s tekmo ob odprtju med gostitelji in Savdsko Arabijo. Foto: Reuters

Ural je brez pomoči Balažica, ki je počival zaradi kazni rumenih kartonov, zmagal z 2:1, na tribunah pa se je zbralo skoraj 27 tisoč gledalcev. Morda se jih bo na zadnji tekmi, ki jo bo Ural gostil do konca prvenstva - 6. maja se bo pomeril proti Amkarju -, zbralo še več.

Jekaterinburg je četrto največje rusko mesto. Je tudi ogromno transportno in logistično križišče ob transibirski železnici. Jekaterinburg je četrto največje rusko mesto. Je tudi ogromno transportno in logistično križišče ob transibirski železnici. Foto: Reuters

Na svetovnem prvenstvu, ko bo Osrednji štadion gostil štiri tekme, bo za vsako srečanje na voljo skoraj 36 tisoč vstopnic. Najprej se bosta 15. junija pomerila Egipt in Urugvaj, nato pa bodo sledili še dvoboji Francija – Peru (21. junij), Japonska – Senegal (24. junij) in Mehika – Švedska (27. junij).

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Geronimo / 17.04.2018. ob 11:52 +4 0

  Že drugič pišete, kot da gre za napako. Gre za zavestno odločitev, ker s prevelikimi štadioni so samo stroški. Njim zadošča 23000 sedežev in samo za pohvaliti je njihovo odločitev. Plus da so na ta način ohranili streho, ki je še iz prvotnega stadiona in ima zgodovinsko vrednost.

  +4 0
 • bog1953 / 17.04.2018. ob 14:42 +2 0

  Če bi ga odprli Američani pa bi bil naslov verjetno, da je to fantastična zamisel.

  +2 0
 • fizik10 / 17.04.2018. ob 12:29 +1 0

  Je re res drugačen od običajnih, ampak se mi zdi zelo lep

  +1 0
delitve: 43
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin