Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
13. 1. 2014,
17.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Lionel Messi Lionel Messi Manuel Neuer

Ponedeljek, 13. 1. 2014, 17.57

8 let

Ronaldo tokrat ni jokal, ampak kričal od ponosa

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Portugalec Cristiano Ronaldo, zaščitni znak Reala, ostaja najboljši nogometaš na svetu. Zbral je dvakrat več glasov od Lionela Messija in Manuela Neuerja ter drugič zapored osvojil zlato žogo.

Ko je najboljši strelec madridskega Reala in portugalske izbrane vrste stopil na oder in prejel veličastno nagrado, tokrat ni potočil solza sreče. Znal je brzdati svoja čustva, čeprav je bilo v Kongresni hiši v Zürichu, ko je francoski nogometni velikan Thierry Henry odpiral kuverto z imenom zmagovalca, čutiti ogromno napetost. Ko je nekdanji as Arsenala povedal njegovo ime in so zmagovalca osvetlile televizijske kamere, si je Portugalec oddahnil, pogledal dol, se zadovoljno nasmehnil in stopil za govorniško mizo.

''Zahvalil bi se vsem, ki so glasovali zame. To je bilo neverjetno leto. Rad bi nadaljeval delo in še napredoval, da bi bil vsak dan boljši. Nikoli si nisem mislil, da bom to lovoriko odnesel domov trikrat (prvič jo je osvojil leta 2008, op. p.). Želim postati eden od najboljših nogometašev vseh časov,'' je ponosno dejal Cristiano Ronaldo, nato pa si dal duška z bojevniškim klicem, s katerim je dokazal, da mu ni bilo vseeno in kako mu je odleglo, ko je zaslišal svoje ime. Po slavnostnem govoru, v katerem se je zahvalil družini, tesnim sodelavcem ter navijačem, se mu je pridružil živahni sin Cristiano Jr. Oče je znal skriti solze, mati pa se med občinstvom ni mogla zadržati.

Na vedno razkošni slovesni prireditvi v Zürichu je Ronaldo med predstavitvijo svoje kandidature prisluhnil tudi čestitkam klubskega trenerja Carla Ancelottija in nato odvrnil: ''V velik užitek mi je sodelovati s Carlom Ancelottijem. Ko smo prišli v Madrid, se je čutil pritisk desetega evropskega naslova, decime. Ko smo postali evropski prvaki, je bil verjetno najlepši trenutek lanskega leta. Fantastično je bilo. Naslov smo poklonili vsem navijačem Reala. Zaslužili so si ga,'' je spregovoril o največjem dosežku v letu 2014. Z Realom je postal tudi klubski svetovni prvak, osvojil je španski pokal ter evropski superpokal, v ligi prvakov pa je s 17 zadetki v sezoni 2013/14 postavil nov vrh, ki meji na nadčloveške dosežke.

Nadal spoštuje Ronalda, Ronaldo spoštuje Nadala

Čestital mu je tudi goreči navijač belih baletnikov, teniški zvezdnik Rafael Nadal. ''Rad bi ti čestital za izjemno leto. Tvoja želja za vsakodnevnim napredkom je lahko vzor mlajšim rodovom,'' je dejal Španec, ki odlično vihti lopar, Ronaldo pa ga je opisal kot fantastičnega športnika, s katerim imata odličen odnos.

Čestitke svetovno znanih športnikov, namenjene trem finalistom izbora za zlato žogo, sta dopolnila Dirk Nowitzki in Pablo Aimar. Nemški košarkarski as, ki obožuje nogomet, je pohvalil Neuerja, rojaku Messiju pa je kopico pohval natrosil nekdanji soigralec in rojak. Najboljši igralec Barcelone ga je pred leti občudoval, ko ga je spremljal še v domačem prvenstvu, Aimar pa je bil zvezdnik moštva River Plate.

Luis Enrique pohvalil "upornika" Messija

Zanimivo je bilo tudi poslušati plemenite besede, s katerimi je Luis Enrique opisoval Messija. V zadnjih tednih se je veliko pisalo o tem, da se ne razumeta najboljše, kar pa je Argentinec po zmagi nad Atleticom zanikal. Trener Barcelone je ob videopredstavitvi čarovnika iz Rosaria dejal, da je Messi najboljši igralec, ki ga je kdajkoli videl, in da meji na popolnega igralca.

''Ne samo, da lahko preigra tri ali štiri igralce naenkrat, ampak tudi podaja ali pa pomaga ekipi pri branjenju,'' je dejal Enrique, ki si želi, da bi Messi še naprej užival na igrišču. Argentinec je priznal, da še vedno doživlja nogomet kot prvinsko zabavo in uživa ob vsakem dotiku z žogo.

Najboljši trener leta je postal Joachim Löw. Nemec je do svetovnega naslova popeljal elf, Nemčija pa je postala prva evropska reprezentanca, ki se je prvega mesta na SP razveselila na južnoameriškem prizorišču.

''Ta nagrada je kot smetana na torti, ki jo pomeni svetovno prvenstvo. Ni namenjena le meni, ampak vsem, ki so mi pomagali pri tem podvigu. Naš naslov je posledica dolgoletnega trdega dela. Rad bi se zahvalil vsem nemškim trenerjem, ki se tako trudijo z učenjem in vzgojo mladih igralcev. Kaj bi bil trener brez fantastične ekipe,'' se je vprašal nemški selektor, ki je zbral največ glasov ter premagal evropskega in svetovnega klubskega prvaka Carla Ancelottija (Real) ter španskega prvaka Diega Simeoneja (Atletico).

Ne spreglejte