Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
13. 5. 2014,
13.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ivan Rakitić Sevilla Benfica Lizbona Jan Oblak Jan Oblak

Torek, 13. 5. 2014, 13.32

8 let

Real ga snubi s 40 milijoni, on pa bi rad posnemal Srno

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaški reprezentant Ivan Rakitić je kapetan Seville. To je njegova najboljša sezona v karieri. S klubom se je v španskem prvenstvu skoraj dokopal do 4. mesta, v sredo ga čaka ogromna čast v Evropi.

Nogometaš, zaradi katerega bi se Švica pred leti skoraj sprla s Hrvaško, v prestolnici sončne Andaluzije uživa že štiri leta. V Sevilli je spoznal ženo in si ustvaril družinsko gnezdece, v tej sezoni pa je odlične igre – v večini izborov zaseda mesto v idealni enajsterici španskega prvenstva, kjer mrgoli svetovnih zvezdnikov – začinil z uvrstitvijo v finale lige Europa. Njegov naslednji cilj je, da bi osvojil evropsko ligo in podoživel srečo, ki jo je pred leti po finalu v Istanbulu izžareval njegov rojak (in kapetan v hrvaški izbrani vrsti) Darijo Srna, ko je kot kapetan Šahtarja v roke prejel zmagovalni pokal. "Pred sezono si nisem upal niti pomisliti, da bi se nam lahko ponudila tako veličastna priložnost, saj je bilo v ekipi ogromno sprememb. Toliko jih v svoji karieri v enem prestopnem roku nisem še nikoli doživel," je dejal Ivan Rakitić v pogovoru za Evropsko nogometno zvezo (UEFA). Sevilla je lansko poletje pripeljala kar 14 novincev. Ko se je ekipa uigrala, so bili rezultati vedno boljši, izkazalo pa se je tudi, da je imel športni direktor pravi nos za nakupe okrepitev.

Rakitić: Finale se igra zato, da se ga dobi

Ker so nogometaši Seville v tej postavi skupaj šele od začetka sezone, se poraja vprašanje, ali bi bila lahko to pomanjkljivost pred srečanjem s portugalskim prvakom, ki igra skupaj že več sezon. "Benfica je bolj izkušena ekipa od nas. Lani je igrala finale lige Europa, spoštujemo jo kot tekmico. A finale se igra zato, da se ga dobi. Na veliko tekem, ki so se zgodile na poti do finala, se pozneje pozabi, finale pa ostane v spominu za vse večne čase," je pojasnil 26-letni dirigent Seville in eden največjih hrvaških nogometnih zvezdnikov v tem trenutku. Kaj zmorejo njegovi spretni predložki, je pokazal tudi občinstvu v Ljudskem vrtu, ko je pomagal do remija 2:2. Pred dnevi so španski mediji poročali o tem, da naj bi ga že rezerviral madridski Real. Odškodninska klavzula za odhod Rakitića, ki je v tej sezoni prejemal številne čestitke največjih evropskih klubov, predvsem iz Španije in Anglije, znaša 40 milijonov evrov, kar za bele baletnike ne bi smelo pomeniti večjih težav. Ivan o tem noče govoriti, sploh pred finalom evropske lige, ki je zanj vrhunec v klubskem smislu.

Po zadetku v Valencii so želeli poljubiti sodnika

Sevilla je v tej evropski sezoni nekajkrat hodila po zelo tankem ledu, a se vedno rešila. V mestni poslastici je izločila Betis, čeprav je prvo tekmo pred domačim občinstvom izgubila z 0:2, v polfinalu pa na Mestalli vstala od mrtvih z zadetkom v praktično zadnji minuti sodnikovega podaljška. "To je bilo res nekaj neverjetnega. Na povratni tekmi z Valencio smo se mučili 90 minut, nato pa je prišel ta zadetek. Takrat smo želeli objeti vsakogar, ki se je znašel na naši poti. Želeli smo priti do sodnika in ga poljubiti. Hvala moštvu in navijačem, ki stojijo za nami," se je zahvalil Hrvat, rojen in vzgojen v Švici.

Če bo Sevilla v sredo boljša od Oblakove Benfice, se bo na evropskem prestolu pojavila že tretjič. Pokal UEFA, predhodnico lige Europa, je osvojila v letih 2006 in 2007, v finalih pa bila boljša od Espanyola in Middlesbrougha. Zdaj se bo spravila na sosedo iz Portugalske. Enega velikana je že izločila. V četrtfinalu je pred razigrano Sevillo pokleknil Porto, zdaj se bo z mariborskim evropskim krvnikom poigrala še Benfica.

Dvoboj se bo na štadionu Juventus v Torinu v sredo začel ob 20.45.

Ne spreglejte