Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2018,
22.01

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Natisni članek

Raheem Sterling Manchester City rasizem

Ponedeljek, 10. 12. 2018, 22.01

5 let, 4 mesece

štirim navijačem prepoved vstopa na tekme

Policija preiskuje domneven rasističen napad na Sterlinga, Chelsea ukrepal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Chelsea Manchester City Raheem Sterling | Raheem Sterling je bil v soboto tarča rasističnih opazk. | Foto Reuters

Raheem Sterling je bil v soboto tarča rasističnih opazk.

Foto: Reuters

Angleška policija je sprožila preiskavo dogajanja na sobotni tekmi med Chealsejem in Manchester Cityjem, ko naj bi več navijačev londonskega kluba z rasističnimi gesli obkladalo napadalca Cityja Raheema Sterlinga. Odzval se je tudi londonski klub, ki je štirim navijačem izrekel prepoved vstopa na tekme, poročajo angleški mediji.

Incident se je zgodil med prvim polčasom tekme, ki jo je Chelsea dobil z 2:0, ko je Sterling izven igrišča pobiral žogo. Posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, kažejo, kako se nekateri domači navijači verbalno spravijo na Sterlinga, pri čemer naj bi vsaj eden izmed njih uporabljal rasistična gesla, poroča časnik The Guardian.

V preiskavo se je vključil tudi londonski klub, ki je že v nedeljo obljubil pomoč organom pregona pri izsleditvi odgovornih in ugotavljanju dejstev. Klub je v ponedeljek popoldne sporočil, da bo štirim navijačem prepovedal vstop na tekme, poroča spletni portal BBC.

Na dogajanje se je odzval tudi 24-letni angleški reprezentant, ki je potrdil, da je bil tarča rasističnega napada. Ob tem je na Instagramu zapisal, da "boljšega od nekaterih navijačev niti ne pričakujem" in okrivil del medijev za razpihovanje sovraštva.

Kot primer problematičnega medijskega poročanja je v objavi izpostavil dve zgodbi tabloida MailOnline o mladih nogometaših Cityja, ki so letos kupili hiše. Pri tem je v naslovu v primeru temnopoltega igralca zapisano, da je že pred prvo odigrano tekmo "zapravil" 2,25 milijona funtov za nakup hiše, medtem ko je v primeru belega nogometaša zapisano, da je hišo kupil svoji mami.

"Že iz teh primerov, ko dva mlada nogometaša, soigralca, kupita hiše svojima mamama, je razvidno, kako mediji prenašajo sporočila, ko gre za temnopoltega igralca in za belega igralca. Temnopolti igralec je predstavljen v slabši luči," je zapisal.

Mohamed Salah Liverpool
Sportal Chelsea spravil City na kolena, Liverpool na vrh

Kot še poroča The Guardian, je incident s Sterlingom le zadnji v nizu problematičnih dogodkov ob nogometnih zelenicah na Otoku. Prejšnji teden je policija prijela navijača Tottenhama, potem ko je na igrišče v smeri temnopoltega nogometaša topničarjev Pierre-Emericka Aubameyanga vrgel bananin olupek. Kasneje se je sicer izkazalo, da dogodek ni imel rasističnega ozadja.

V Edinburghu pa sta bila v soboto aretirana dva navijača, ki naj bi na tekmi med Hearts in Motherwellom z rasističnimi gesli napadla temnopoltega igralca Christiana Mbuluja.

Preberite še:

Frenkie de Jong
Sportal Je PSG izmaknil Ajaxovega zvezdnika?

 

 

Ne spreglejte