Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
20.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Real Madrid Rafael Benitez Florentino Perez Zinedine Zidane Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 20.14

7 let, 12 mesecev

Rafa Benitez je bivši, Zinedine Zidane trener Reala

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na ponedeljkovi izredni novinarski konferenci je predsednik Reala Florentino Perez potrdil spremembo na trenerski klopi Madridčanov. Rafaela Beniteza je nasledil Zinedine Zidane.

"Dober večer. Lahko potrdim, da smo pogodbo z Rafaelom Benitezem prekinili. Zinedina Zidana lahko pozdravite kot novega trenerja Reala," je takoj na začetku težko pričakovane novinarske konference povedal prvi mož najbolj trofejnega evropskega kluba Florentino Perez.

55-letni Španec, ki je 3. junija lani podpisal triletno pogodbo, se tako po vsega sedmih mesecih poslavlja od klopi Reala, ki je bila kljub dejstvu, da je vodil velikane, kot so Liverpool, Chelsea, Inter, Napoli in Valencia, z njimi je osvojil tudi nekaj pomembnih lovorik, vselej njegova velika želja. Prav v Madridu je namreč začel tudi igralsko in veliko bolj bleščečo trenersko pot.

V prvenstvu slabo, v pokalu se je osmešil

Za trenerja, ki je bil z Liverpoolom evropski prvak, z Valencio pa zmagal v pokalu UEFA, je bil ob dejstvu, da so mu hrbet obrnili nekateri najbolj pomembni igralci na čelu s prvim zvezdnikom Cristianom Ronaldom, usoden nedeljski remi z Valencio v španskem prvenstvu. To je bil četrti remi Reala v 18 prvenstvenih tekmah v tej sezoni, obenem je kar trikrat izgubil. Za vedno ga bo zaznamoval novembrski poraz na el clasicu v Madridu. Barcelona je takrat zmagala s 4:0. Madridčani imajo trenutno štiri točke zaostanka za vodilnim mestnim tekmecem Atleticom in dve točki manj kot Barcelona, ki je odigrala tekmo manj.

Navijačem, pri katerih nikoli ni bil priljubljen in so ga nekajkrat izžvižgali, je živce paral tudi v pokalnem tekmovanju, v katerem je proti skromnemu Cadizu izpadel zaradi velike birokratske napake (Madridčani so bili izključeni iz tekmovanja zato, ker je na prvi tekmi igral Rus Denis Čerišev, ki ni imel pravice nastopa).

Še najbolje se je obnesel v ligi prvakov, v kateri je Real pod njegovim vodstvom v skupini A skupaj s PSG, Šahtar Doneckom in Mälmom zasedel prvo mesto ob petih zmagah in remiju.

Zahvala ob slovesu in pozdrav novemu junaku

"Ob slovesu bi se Rafaelu zahvalil za vse, kar je dal klubu. Poudaril bi rad, da je velik profesionalec," je ob tem, ko ga je odpustil, zdaj že nekdanjemu trenerju dejal prvi mož desetkratnih evropskih prvakov Florentino Perez in se potem posvetil Špančevemu nasledniku.

Na klop Reala prihaja legendarni Zinedine Zidane. Nekoč najboljši nogometaš na svetu, ki je globok pečat pustil tudi v Madridu in je klubu z nepozabnim golom v finalu lige prvakov leta 2002 proti Bayerju Leverkusnu prinesel naslov evropskega prvaka, je v trenerskem poslu zelo neizkušen. Do zdaj je bil le pomočnik Carla Ancelottija pri Realu, v zadnjem času pa vodil drugo ekipo madridskega velikana.

"Zinedine je eden najboljših nogometašev vseh časov. Verjamem, da bo uspešen tudi kot trener," je Francoza, ki se je od nogometa poslovil z incidentom v finalu svetovnega prvenstva 2006 na tekmi proti Italiji, ko je v glavo udaril nasprotnikovega branilca Marca Materazzija, pozdravil Perez.

Takoj, ko je prišel, je vedel

"Današnji dan je zame zelo pomemben. Odkar sem kot nogometaš prišel v Real, vem, da gre za res velik, največji klub na svetu. Real ima najboljše navijače na svetu in je najboljši klub na svetu. Dal bom vse od sebe, da ekipi prinesem najboljše," so bile ob tem besede 43-letnega nekdanjega nogometaša, ki je za Real igral med letoma 2001 in 2006.

V tem času je za Real odigral 225 tekem v vseh tekmovanjih in zabil 49 golov. Enkrat je bil državni in evropski prvak, osvojil je tudi evropski superpokal in medcelinski pokal. Dvakrat je zmagal v španskem superpokalu.

Zidana so s klopjo Reala povezovali že dolgo časa, tudi po spremembi na trenerski klopi po koncu sezone, a je tudi sam večkrat poudaril, da še ni pripravljen na veliki izziv. Zdaj si je očitno premislil. V novi vlogi bo debitiral v soboto, ko bo kraljevi klub v Madridu gostil trenutno sedmouvrščeni Deportivo iz La Corune.

Ne spreglejte