Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
9. 2. 2016,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Zdravko Mamić Dinamo Zagreb

Torek, 9. 2. 2016, 13.37

8 let

Presenečenje v Zagrebu: Mamić ni več predsednik Dinama

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Hrvaški nogometni prvak Dinamo Zagreb je ostal brez izvršnega predsednika. Kontroverzni funkcionar Zdravko Mamić je odstopil s položaja predsednika in napovedal, da bo v prihodnje le svetovalec kluba.

V hrvaški prestolnici je kot strela z jasnega odjeknila novica o spremembi v vodstvu zagrebškega Dinama. "Nisem več izvršni predsednik Dinama. Od danes sem le še svetovalec kluba. Na voljo bom vsem klubskim delavcem," je na novinarski konferenci na sedežu zagrebškega kluba, v prostorih na štadionu Maksimir, dejal Zdravko Mamić. Svoje dejanje je pojasnil z besedami, da skuša Dinamu, ki ga neizmerno ljubi, zagotoviti lepšo prihodnost. Zagrebški klub že dalj časa razmišlja o privatizaciji.

Proti 56-letnemu Mamiću potekajo številni sodni procesi. Očitajo mu kršenje zakona in nepravilnosti pri poslovanju zagrebškega kluba. Hrvaški urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (USKOK) mu očita, da je oškodoval hrvaško državo za skoraj sedem milijonov evrov. Lani se je dvakrat znašel za rešetkami, a bil obakrat ob visoki vplačani varščini izpuščen.

Hrvaška javnost ga doživlja kot osebo z največjo močjo v hrvaškem nogometu. Do zdaj je odločal o poslovanju zagrebškega Dinama, visok položaj pa ima tudi v Hrvaški nogometni zvezi (HNS), kjer je podpredsednik in tesno sodeluje s predsednikom Davorjem Šukerjem ter selektorjem članske izbrane vrste Antejem Čačićem. Tesno je povezan s hrvaškim političnim vrhom in vodstvom stranske HDZ.

Dinamo kupil Stojanovića, pred Kekovo Rijeko ima dve točki prednosti

Mamić je leta 2005, ko je zagrebški Dinamo odigral najslabšo sezono v hrvaškem prvenstvu v obdobju državne samostojnosti in nastopal v skupini za obstanek (od 7. do 12. mesta v prvenstvu), napovedal, da bodo nogometaši v modrih dresih v naslednjih desetih letih vladarji hrvaškega nogometa. Napoved je uresničil. Dinamo je desetkrat zapored osvojil naslov državnega prvaka, dobro mu kaže tudi v tej sezoni, v kateri je postal jesenski prvak. Pred najbližjim zasledovalcem, Kekovo Rijeko, ima dve točki prednosti.

Zagrebški Dinamo vodi nekdanji hrvaški reprezentant Zoran Mamić, mlajši brat Zdravka, v zimskem prestopnem roku pa je njegov dres oblekel obetavni slovenski reprezentant Petar Stojanović in se iz Maribora preselil v hrvaško prestolnico. Spomladanski del hrvaškega prvenstva se bo začel konec tedna.

Ne spreglejte