Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
6. 3. 2018,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

UEFA liga prvakov Real Madrid Zinedine Zidane Unai Emery PSG

Torek, 6. 3. 2018, 4.00

1 leto

Pred današnjima tekmama lige prvakov

Zidane in Ronaldo bosta trpela

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Zinedine Zidane | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na eni strani povratno srečanje osmine finala velikanov v Parizu, ki so ga nekateri oklicali kot finale pred finalom, na drugi pa dvoboj brez večjega rezultatskega naboja na Anfieldu. Takšna je današnja ponudba tekem, ki bosta podali prva četrtfinalista lige prvakov. Real bo branil prednost pri PSG (3:1), Liverpool pa proti Portu (5:0).

Beli baletniki branijo evropski naslov. Želijo postati prvi klub po Bayernu (1974–1976), ki je stopil na nogometni Mont Blanc trikrat zapored. Če bodo v osmini finala izločili PSG, bodo od uresničitve drznega načrta oddaljeni le še tri korake. Parižani želijo na drugi strani dokazati, da so prerasli obdobje nihanja in porodnih krčev v izločilnih delih lige prvakov.

Z zvezdniško zasedbo, v kateri ne bo poškodovanega Neymarja, bo pa tam mladi Kylian Mbappe, ki je odpravil poškodbo mišice, nameravajo vrniti Realu milo za drago za nesrečen poraz v Španiji (1:3).

Trener PSG: To je naša tekma leta

Unai Emery še ni vrgel puške v koruzo. | Foto: Reuters Unai Emery še ni vrgel puške v koruzo. Foto: Reuters Namesto brazilskega asa bo vskočil Argentinec Angel di Maria, nekdanji zvezdnik madridskega Reala, ki ga čaka zahtevna naloga. Madridčani so v zadnjih sedmih sezonah vselej preskočili oviro v osmini finala, tokrat pa bodo naleteli na motivirane Parižane, ki jih v nove podvige žene velika želja katarskih lastnikov po skoku na evropski prestol.

''To je naša tekma leta. To je poseben trenutek za vse, ki obožujejo nogomet v Franciji in Parizu. Pred nami je priložnost, da naredimo korak naprej. Če bomo igrali tako kot znamo, se lahko dvoboj razplete v našo prid. Moramo igrati zbrano, z glavo, a tudi srčno. Če bi lahko izbiral, bi rekel, da je bolj pomembno igrati s srcem,'' se trener PSG Unai Emery dobro spominja, kako boleče je bilo lani, ko je v osmini finala lige prvakov izpadel proti Barceloni. Pa čeprav je na prvi tekmi v Parku princev, kjer bo danes lovil podvig proti Realu, zmagal kar s 4:0!

PSG - Real Madrid /prva tekma 1:3/

Verjetni začetni postavi:

PSG: Areola; Dani Alves, Marquinhos, Thiago Silva, Kurzawa; Verratti, Thiago Motta/Diarra, Rabiot; Mbappé, Cavani, Di María
Odsoten: Neymar

Real Madrid: Navas; Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo; Casemiro, Kovačić, Isco; Bale, Benzema, Ronaldo
Vprašljiva: Modrić in Kroos

Zidane ne izključuje podaljškov

Ni ga nogometaša, ki bi v ligi prvakov dosegel toliko zadetkov kot Cristiano Ronaldo. | Foto: Reuters Ni ga nogometaša, ki bi v ligi prvakov dosegel toliko zadetkov kot Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters ''Enemu se ne bo posrečil načrt, a takšen je pač nogomet. Moja želja je, da bi spremljali dobro nogometno tekmo. Zavedamo se, da lahko pričakujemo veliko trpljenja. Zelo zahtevno, zato moramo igrati dobro. Pripravljeni moramo biti na nepričakovano. Morali bomo igrati dobro 90 minut ali pa še dlje,'' strateg Reala Zinedine Zidane ne izključuje možnosti, da bi se dvoboj prevesil v podaljšek. To bi pomenilo, da bi PSG po 90 minutah vodil s 3:1. In to brez poškodovanega Neymarja.

''Njegova odsotnost ne dela bistvene razlike. Namesto njega bo dobil priložnost nekdo drug in poskušal pokazati, kaj zmore,'' opozarja Zidane, ki je tako napovedal, da bo njegovo moštvo na Parku princev še trpelo. Za napredovanju mu zadošča že tesen poraz, ker pa ima v moštvu tudi v tem letu prerojenega evropskega rekorderja in ne nazadnje najboljšega nogometaša na svetu Cristiana Ronalda, so pričakovanja navijačev Reala visoka. Pa čeprav sta nastopa pomembnih členov v zvezni vrsti, Nemca Tonija Kroosa in Hrvata Luke Modrića, vprašljiva.

V Liverpoolu ne bo drame

Če gre v Parizu pričakovati dvoboj, na katerem bi lahko vprašanje o ekipi, ki bo napredovala, ostalo odprto do zadnjih sekund, pa bo na srečanju na Anfieldu prisotna drugačna energija. Liverpool si je tako rekoč že zagotovil mesto med najboljših osem ekip v ligi prvakov, njegovi predstavniki pa bodo prisotni na žrebu četrtfinala, ki bo potekal 16. marca.

Rdeči so na prvi tekmi osmine finala prizadejali Portu najhujši domači poraz v zgodovini evropskih tekmovanj. | Foto: Reuters Rdeči so na prvi tekmi osmine finala prizadejali Portu najhujši domači poraz v zgodovini evropskih tekmovanj. Foto: Reuters

Ker so rdeči na prvi tekmi v Portu zmagali kar s 5:0, si lahko danes na Anfieldu privoščijo marsikaj slabega in neposrečenega, a bodo še vedno napredovali. Znanci Maribora, ki so v skupinskem delu na svojem štadionu dosegli 12 zadetkov, so pred tremi tedni prisolili Portu največjo evropsko zaušnico, kar jih je prejel na domačem štadionu.  

Liverpool – Porto /prva tekma 5:0/

Verjetni začetni postavi:

Liverpool: Karius; Gomez, Van Dijk, Lovren, Moreno; Oxlade-Chamberlain, Henderson, Milner; Salah, Firmino, Mané
Odsotna: Wijnaldum, Woodburn (oba bolna)
Vprašljiv: Clyne

Porto: Casillas; Maxi Pereira, Felipe, Marcano, Diogo Dalot; Herrera, Otávio, Sérgio Oliveira; Corona, Aboubakar, Brahimi
Odsotna: Moussa Marega, Danilo (oba poškodovana)
Vprašljiva: Alex Telles, Soares

Klopp: Porto je fantastična ekipa

Jeseni se je nemški strateg dvakrat pomeril tudi z Mariborom. | Foto: Reuters Jeseni se je nemški strateg dvakrat pomeril tudi z Mariborom. Foto: Reuters Karizmatični nemški strokovnjak Jürgen Klopp, ki je z Liverpoolom po ponedeljkovem preobratu Manchester Uniteda v Londonu na lestvici angleškega prvenstva padel na tretje mesto, nikakor noče podcenjevati Porta.

"Na prvi tekmi smo bili zelo učinkoviti, a je Porto fantastična ekipa. Zmagali smo 5:0, a le zaradi tega, ker smo izkoristili prav vsako priložnost, ki se nam je ponudila. Če tega ne bi storili in bi Porto zadel v polno iz dveh priložnosti, ki si jih je ustvaril, bi bil rezultat povsem drugačen. Če bi bil trener Porta, bi želel na tekmi v Liverpoolu pristop izbrancev na vso moč. Morali se bomo potruditi, če bomo želeli zmagati," je napovedal Nemec, ki si lahko privošči marsikaj. Tudi to, da spočije nekaj najboljših posameznikov.

Trener Porta Sergio Conceicao se nerad spominja poraza izpred treh tednov. "Poraz s petimi goli razlike ne izraža prave razlike v kakovostih obeh ekip. Na prvi tekmi so bili neverjetno učinkoviti pred našimi vrati. Stvari bi se lahko razvile tudi drugače. Smo ekipa, ki teži k napadalni igri in zadetkom. Na Portugalskem imamo najboljšo obrambo in najbolj nevaren napad. V Liverpoolu bomo potrebovali obe lastnosti," je poudaril nekdanji portugalski reprezentant pred gostovanjem na Anfieldu.

Porto je po boleči petardi Liverpoola dobil štiri zaporedne tekme na Portugalskem. | Foto: Guliverimage/Getty Images Porto je po boleči petardi Liverpoola dobil štiri zaporedne tekme na Portugalskem. Foto: Guliverimage/Getty Images

Pred dvobojema v Parizu in Liverpoolu bo minuta molka v spomin na kapetana Fiorentine Davideja Astorija, ki se mu je v noči na nedeljo ustavilo srce med spanjem v Vidmu.

Ne spreglejte