Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
26. 7. 2015,
7.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Ante Šimundža Dalibor Volaš Zlatko Zahović Aleksander Rajčević Marcos Tavares Aleš Mejač

Nedelja, 26. 7. 2015, 7.44

8 let

Pozna vzrok za evropski polom, a o njem noče govoriti

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če komu, potem je po zmagi v Domžalah zagotovo odleglo predvsem trenerju nogometašev Maribora Anteju Šimundži.

Po sredinem izpadu iz Evrope, za navijače nepričakovanem spodrsljaju proti Astani, prvaku Kazahstana, ki je pomenil konec Evrope po vsega dveh tekmah, je bilo zagotovo najtežje trenerju.

Številni so bili prepričani, da se bo, čeprav se je v zadnjih dveh letih podpisal pod velika podviga v Evropi, moral posloviti. Številni so si tega tudi želeli, a njegov nadrejeni, športni direktor Zlatko Zahović, je sporočil, da ostaja. V javnost je poslal zaupnico in sporočil, da na menjavo trenerja ni niti pomislil. Kljub temu je bilo jasno, da je bil ta pred tekmo v Domžalah pod pritiskom. Če bi prvaki spet izgubili, bi bile kritike še glasnejše.

To, kar so potrebovali

"To je to, kar smo potrebovali," je eden izmed nogometašev Maribora glasno vzkliknil takoj po koncu derbija, ki so ga vijoličasti dobili z 1:0. Njegov trener je prav gotovo razmišljal podobno. Pa čeprav tega pred novinarji ni rekel.

"Ekipa se je odzvala odlično. Danes so fantje pokazali, da imajo pravi značaj. Da so zelo ambiciozni. Z izpadom iz Evrope se je končalo poglavje, ki je bilo zelo uspešno. Zdaj smo začeli novo poglavje. Tudi to bo, verjamem, uspešno. Fantje so se odzvali tako, kot sem pričakoval," je po tekmi govoril Ante Šimundža.

"Odigrali smo zelo dobro tekmo in zasluženo osvojili tri točke. Skozi vso tekmo smo bili boljši nasprotnik. V drugem polčasu so Domžale pritisnile, saj nam je zmanjkalo moči. Bili smo utrujeni od sredine tekme in dolge poti, a smo zdržali in prišli do cilja," je dodal.

Fantje nikoli niso izgubili njegovega zaupanja

Velik evropski spodrsljaj je s sodelavci medtem že analiziral, a tega, kaj so skupaj ugotovili, ni želel deliti z javnostjo. "Vemo, za kaj gre, a odgovor bo ostal pri nas," je bil odločen trener, a hkrati razkril, da ekipi, ki jo ima na voljo zdaj, popolnoma zaupa.

"Fantje so vedno imeli moje zaupanje in ga nikoli niso izgubili. Vprašanja o kadrovanju pa boste morali nasloviti na športnega direktorja. Sam si želim imeti na voljo čim boljšo zasedbo, saj je to ekipa, ki lahko še napreduje. Ne glede na to, kaj si nekateri mislijo," je poslal jasno sporočilo vsem tistim, ki so prepričani, da prvaki potrebujejo temeljito prenovo.

Navijači so dokazali, da stojijo ob strani

Tudi zaupanje javnosti in navijačev ta ekipa še uživa, je prepričan Šimundža. "Ne bi rekel, da je ekipa izgubila zaupanje navijačev. Jasno je, da so bili navijači Maribora v zadnjih štirih letih zelo zadovoljni in dejstvo je, da so zdaj razočarani. Težko je nekomu, ki je v Mariboru v zadnjih letih do decembra vedno spremljal evropske tekme, preklopiti na to, da se mora zdaj že julija zadovoljiti samo z domačim prvenstvom in pokalom, a kljub temu nisem dobil občutka, da nam navijači ne bi več stali ob strani. To so dokazali tudi danes, ko so nas v tako velikem številu prišli spodbujat v Domžale kljub neuspešni evropski sezoni," se je razgovoril 43-letni trener, ki je na klopi Maribora debitiral pred nekaj manj kot dvema letoma.

Na novo realnost se bodo morali navaditi tudi nogometaši. Do zdaj so bili vajeni igrati tekme dvakrat na teden, zdaj bodo praviloma igrali le enkrat. Številni so prepričani, da se bo Maribor zato sprehodil do novega naslova državnega prvaka.

"Če bi rekel, da bomo zdaj lažje postali prvaki, bi podcenjeval slovensko prvenstvo. To pa je tekmovanje, ki je vedno naša prednostna naloga. Tudi takrat, ko igramo v Evropi, saj se le prek slovenskega prvenstva uvrščamo v Evropo. Spremenili bomo trenažni proces, o čemer se že pogovarjamo. Štiri leta je dolga doba, ves ta čas so igrali v zelo zgoščenem ritmu, zato se bodo morali na novega navaditi. Način dela se bo zato nekoliko spremenil, lažje pa nam zagotovo ne bo. Nismo tako prepotentni, da bi to govorili," je še povedal trener, ki je do zdaj osvojil dva naslova državnega prvaka, medtem ko na pokalno lovoriko še čaka.

Cilj sta dve lovoriki

Če bo izpolnil cilj, ki si ga je zastavil, prihodnje leto ne bo več tako. "Maribor meri na dvojno krono. Želja je, da osvojimo obe lovoriki," je ob koncu povedal povsem pričakovano. "Danes smo odigrali zelo dobro, a verjamem, da smo lahko še veliko boljši," je sklenil in tekmecem, njegovi varovanci so to pred tem storili na igrišču, poslal jasno sporočilo, da bo Maribor kljub težavam, ki jih ima, trd oreh. Veliko trši, kot je marsikdo pričakoval.

Ne spreglejte