Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
14. 10. 2015,
12.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hrvaška Turčija BiH

Sreda, 14. 10. 2015, 12.09

8 let

Povsod bi se slavilo, na Hrvaškem pa je drugače

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogomet piše zanimive zgodbe. V Turčiji in BiH se je v noči na sredo dolgo slavil uspeh v kvalifikacijah, na Hrvaškem, ki se je srečno uvrstila na EP 2016, pa so milo rečeno vladali mešani občutki.

Uvrstitev na največje tekmovanje skoraj vedno poskrbi za težko nadzorovan izliv čustev in tako ogromno radost, da se šampanjci odpirajo kot po tekočem traku. Tako je bilo po zadnji tekmi skupinskega dela v Turčiji, ki si je po dramatičnem scenariju skozi šivankino uho zagotovila neposredno udeležbo na evropskem prvenstvu 2016 in obnorela že tako vročekrvne in čustvene navijače. Na roko so ji šli številni rezultati, to je bila njena noč, ko ji je po zmagi nad Islandijo (1:0) na pomoč priskočila tudi sreča.

Selektor BiH izpolnil "nemogočo" nalogo

Podobno velja za Bosno in Hercegovino, ki je kvalifikacije po skromnem začetku reševala na Cipru in z zmago nad neposrednim tekmecem za mesto v dodatnih kvalifikacijah ohranila upanje o nastopu na Euru 2016. Podobno kot Slovenija, ki je to vedela že po petkovem remiju z Litvo, bo sredi novembra iskala pot do vozovnice, s katero bi se lahko družila z evropsko elito.

Navijači BiH so si po dragoceni zmagi nad Ciprom dali duška in poveličevali nogometne ljubljence, ki jih novembra čakata še odločilna boja. "Želel sem napraviti nekaj lepega za to državo. Ko sem prišel, sem se znašel skoraj pred nemogočo nalogo, a nam je uspelo," se je smejalo selektorju Mehmedu Baždareviću, ki je "zmaje" popeljal v dodatne kvalifikacije.

Tam jih čaka status nosilcev, tako da bi se lahko pomerili tudi s slovensko četo, ki jo vodi njegov nekdanji soigralec v jugoslovanski reprezentanci Srečko Katanec.

Hrvaška že na devetem od enajstih velikih tekmovanj

V Turčiji in BiH je bilo slovesno in energično. Kako pa je bilo na Hrvaškem? Tam je ozračje nekoliko drugačno, saj državo vedno bolj razjeda delitev na dva nogometna pola. To ni zgodba o Dinamu in Hajduku, ampak o razočaranju, ki vlada med ljubitelji nogometa.

Nezadovoljstvo z vodstvom Hrvaške nogometne zveze (HNS) in vodenjem reprezentance, prepolne zvezdnikov evropskega nogometa, je vse večje. Zato dosežek, da bo Hrvaška nadaljevala izjemen niz in v času državne samostojnosti nastopila že na devetem (izmed enajstih) velikem tekmovanju, ni sprožil množične evforije.

Še najbolj veselo je bilo zagotovo na Malti, kjer so si hrvaški nogometaši po tesni zmagi nad skromnimi otočani (1:0) v slačilnici dali duška in proslavili uvrstitev na Euro 2016. Na pomoč so jim priskočili Italijani, ki so v Rimu preprečili norveško pravljico (2:1) in omogočili sosedom, da se vrnejo na drugo mesto. Zmagoviti zadetek je dosegel Handanovićev soigralec pri Interju, Ivan Perišić.

Čačić pričakuje, da bodo nesoglasja do leta 2016 odpravljena

Na Hrvaškem je bilo drugače. Mnogi navijači, ki so v preteklosti v prepoznavnih kockastih dresih srčno in zvesto stiskali pesti za svoje rojake, so dvignili roke od reprezentance. Po koncu srečanja ni bilo tistega skupinskega slavja, ki smo ga vajeni pri južnih sosedih, ko zavladajo pozitivna nogometna čustva.

K bojkotu reprezentance ne pozivajo le nekatere navijaške skupine (prednjači splitska Torcida), ampak celo nekateri mediji. Nezadovoljstvo je ogromno, predsednik zveze Davor Šuker in njegov tesni sodelavec Zdravko Mamić, ki ne skriva moči, s katero je po klubskem zavladal še reprezentančnemu nogometu, v njihovih srcih nista priljubljena. Niso zadovoljni niti z izborom selektorja. Ante Čačić, nekdanji strateg Maribora, s strani javnosti ni nikoli doživel podpore, ki bi si jo želel vsak selektor, ko bi sprejel tako odgovorno nalogo.

"Reprezentanca ne bi smela biti poligon za spopade med navijači in zvezo. Navijači bi morali biti vedno s svojo reprezentanco. Upam, da bo njihova podpora v Franciji takšna, kot je bila do zdaj," je dejal branilec Vedran Ćorluka.

Njegov novopečeni selektor ostaja optimist: "Pričakujem, da bomo pozabili na nesoglasja. Hrvaška je vrednejša od vseh nas skupaj. Verjamem, da bo prišlo do simbioze igralcev, strokovnega vodstva in tistih, brez katerih nima smisla igrati, navijačev. Ni nas veliko," je Čačić napovedal, da bo prihodnje leto v Franciji ciljal na visoke dosežke.

Namesto veselja, ki je zaznamovalo večer v Turčiji in BiH, se je tako na Hrvaškem bolj govorilo o tem, kako bo v prihodnosti potekalo sodelovanje reprezentance in navijačev. Položaj je naelektren, saj Hrvaški ob vnovičnih navijaških nemirih grozijo ogromne sankcije Evropske nogometne zveze. Zaplet je večplasten, prave rešitve pa za zdaj še ni na vidiku, saj se je vodstvo zveze zahtevam nekaterih navijaških skupin, da odstopijo z visokih položajem, le nasmejalo.

Ne spreglejte