Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
0.29

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Juventus Massimiliano Allegri Bayern serie A Udinese

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 0.29

7 let, 11 mesecev

Po tako fantastičnem nizu je v skrbeh celo Bayern

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nogometaši Juventusa so dobili deset zadnjih prvenstvenih srečanj. Izjemen niz so v nedeljo kronali v Vidmu, kjer so se znesli nad Udinesejem. So v tako dobri formi, da so dali misliti celo Bayernu.

Stara dama je v serie A neustavljiva. V italijanskem prvenstvu je dobila deset zaporednih srečanj in se preselila tik pod vrh. Vodilni ekipi se je približala na dve točki razlike in s tem dokazala, da velja nanjo še kako resno računati. V petih najmočnejših ligah v Evropi trenutno ni kluba, ki bi se lahko pohvalil s tako razkošno zmagovito serijo.

Juventus je bil v zadnjih sezonah v Italiji razred zase, saj ga je od tekmecev delilo ogromno točk, lani pa se je vr(i)nil tudi med evropsko elito. Senzacionalno se je uvrstil v finale lige prvakov, namučil Barcelono, tolažilno nagrado pa prejel doma, kjer mu je pripadla italijanska dvojna krona za naslov prvaka in pokalnega zmagovalca.

V uvodnih petih krogih zmagali le enkrat

Poletje 2015 je prineslo ogromno sprememb. Nekateri bistveni nosilci igre so se poslovili. Andrea Pirlo je odšel čez lužo, Arturo Vidal je okrepil Bayern, napadalec Carlos Tevez se je vrnil v Argentino. Juventus je čez noč ostal brez treh velikih imen. Na številne odhode je odgovoril s prihodom znanih novincev, ki pa sprva niso prinašali želenih rezultatov. Prišli so Hrvat Mario Mandžukić, Nemec Sami Khedira, Argentinec Paulo Dybala in Brazilec Hernanes.

Francoski zvezdnik Paul Pogba se ni dobro znašel z novimi soigralci. Trpela sta tako igra kot rezultat. Kapetan Gianluigi Buffon je nemočno krilil z rokami, njegova mreža pa se je tresla pogosteje kot ponavadi. Uvod v sezono je bil katastrofalen. Zebre so v petih krogih zmagale le enkrat.

Navijači Juventusa na kaj takega niso bili navajeni. Začeli so se pojavljati žvižgi, hkrati pa so se širili dvomi o sposobnosti trenerja Massimiliana Allegrija. Nato pa se je nekaj premaknilo.

Pogrešali so preveč igralcev

Stara dama je pozno jeseni prestavila v višje obrate in naenkrat začela zmagovati kot po tekočem traku. Zdaj se lahko pohvali z nizom desetih zaporednih zmag v serie A, s katerimi se je prebila na visoko drugo mesto. Boj za prvaka je odprt, Juventus pa je v tako dobri formi, da bi bilo veliko presenečenje, če ne bi ubranil naslova.

"Na začetku sezone nismo mogli računati na Marchisia in Khediro, Mandžukić je imel uvodna meseca težave z zdravjem, preostali igralci pa niso bili na zdajšnji ravni," je po nedeljski zmagi v Vidmu pripomnil trener Allegri in pojasnil, zakaj so bili uvodni rezultati tako skromni.

"Pogrešali smo preveč zveznih igralcev. Poleti smo spremenili ekipo in vedeli, da bomo potrebovali nekaj časa, da jo spravimo v red. Zdaj moramo ohraniti dobro fizično kondicijo in se dobro pripraviti na odločilno obdobje, ki bo nastopilo marca," je prepričan, da se bodo takrat začeli najbolj naporni izzivi.

Deset je v nogometu čarobna številka

Juventus v zadnjem času zmaguje tako suvereno, da se njegovi privrženci šalijo na račun slabega začetka. Opravičujejo ga s tem, da je želel Juventus narediti prvenstvo bolj zanimivo, da ne bi od prvega do zadnjega kroga potekala le enosmerna pot do nove državne zvezdice.

Zdaj je bolj zanimivo. Nekaj časa sta vodila tudi Handanovićev Inter in Iličićeva Fiorentina, zdaj vodi Napoli, a je njegova prednost majhna. Pred Juventusom ima le dve točki prednosti, kar bi se lahko na koncu, če bodo branilci naslova zadržali formo, izkazalo za nezadostno. O tem, kako sladke težave ima Allegri, pove dovolj podatek, da je lahko v Vidmu spočil Pogbaja. Sedel je na klopi in ni vstopil v igro. To si zdaj, ko se je seznam poškodovanih skrčil, ob zdravem Kwadwu Asamoahu lahko privošči.

"Deset je v nogometu čarobna številka. Deset zaporednih zmag prav tako. Čestitke igralcem za velik niz, na katerega pa ne smemo preveč misliti. Kar nas zanima, je 16. maj," je 48-letni Allegri izpostavil dan, ko bodo odigrane tekme zadnjega kroga serie A in bo znan novi (stari) prvak.

"Igrali bomo še 18 krogov. Napoli je v izvrstni formi in je v tem trenutku favorit. Vseh vodilnih pet klubov ima priložnost, da postane prvak," ni pozabil niti na Inter, Fiorentino in Romo, vlogo favorita pa namenil Neapeljčanom.

Belo-črni so nazadnje doma izgubili 28. oktobra 2015 proti Sassuolu. V serie A se bodo naslednji konec tedna pomerili na derbiju z Romo na svojem štadionu, pred tem jih bo pot vodila v italijansko prestolnico, kjer bo v četrtfinalu pokala gostovala pri Laziu. Če bodo dobili tudi prihodnje tri tekme, bodo izenačili klubski rekord v zaporednih zmagah v serie A.

Ne spreglejte