Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2013,
12.30

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Aljaž Struna Varese NK Koper Andraž Struna Palermo

Četrtek, 7. 3. 2013, 12.30

2 leti, 7 mesecev

Po sanjskem prestopu v Italijo se ni začelo najbolje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odkar so se Aljažu Struni s podpisom pogodbe s Palermom izpolnile otroške sanje, se je kar osem mesecev ubadal s številnimi težavami zaradi stopala. Upa, da končno prihaja boljše obdobje.

Pred začetkom sezone je takrat kot eden najbolj obetavnih nogometašev slovenske lige iz Kopra že kot peti Slovenec prestopil v Palermo. "Glede na to, koliko Slovencev ima pogodbo s Palermom, je to lahko le pozitivno za preostale naše igralce. Josip Iličić in Armin Bačinović sta nam odprla vrata v italijanski nogomet. Jasmin Kurtić dokazuje, da je vrhunski igralec za serie A, tudi Siniša Andjelković zelo dobro igra v serie B, tako da na to gledam pozitivno," pravi Aljaž Struna.

Z odhodom v italijanski nogomet, ki ga je podrobneje spremljal že dalj časa, je izpolnil do zdaj največje nogometne sanje. Do prestopa je prišlo precej hitro. "Kot vsak nogometaš iz Slovenije sem tudi jaz že od nekdaj sanjal o prestopu v tujino. Italija mi je bila vedno všeč, verjetno tudi zaradi bližine. V zadnjih dveh letih je bilo veliko govoric o mojem prestopu, ampak nič se ni zgodilo. Lahko rečem, da sem na ta prestop čakal precej časa. Ko me je poklical zastopnik Amir Ružnič in mi predstavil, kaj in kako, sem vse skupaj seveda takoj sprejel in upal, da se kje ne zatakne. Ta prestop sem vzel kot nekakšno priznanje za dozdajšnji trud in dodatno motivacijo," je prestop pokomentiral nogometaš, ki se znajde na vseh obrambnih položajih, kakor tudi na sredini igrišča, kar je ob borbenosti in vztrajnosti tudi njegova največja odlika. Podobno kot Jasmina Kurtića je sicilijanski klub tudi njega poslal na kaljenje v Varese, potem pa so se začele zdravstvene težave. "Že na začetku je bilo določeno, da grem najprej v serie B k Vareseju. To sem sprejel pozitivno, kot leto za dokazovanje v Italiji, ampak potem je prišla poškodba, ki mi je vse otežila," je pogovor na neprijeten del, ki ga muči že precej časa, preusmeril 22-letni Pirančan.

Pred ogrevanjem tri, pred tekmo štiri injekcije

Kot pravi, so se težave s stopalom začele že, ko je bil pri Kopru in se pozneje zaradi neprimernega zdravljena le še poslabšale. "Poškodba se je vlekla še iz Slovenije. Imel sem bolečine v stopalu, ampak nisem poznal razloga. Ugotovili so, da imam rahlo počeno kost, vendar so zdravniki rekli, da lahko brez težav igram in da se ne more zgoditi nič hujšega. Pod nobenim pogojem. Jaz sem temu verjel in po cel teden nisem treniral, nato pa pod injekcijami igral tekme. Lani aprila sem v Novi Gorici že pred ogrevanjem prejel kar tri in štiri pred tekmo. V 20. minuti prvega polčasa sem ob spremembi gibanja začutil bolečino v stopalu in takoj začutil, da je nekaj počilo," je razkril in podal še zanimive dogodke po prestopu k Palermu. "Po podpisu pogodbe smo se z Amirjem Ružničem odločili, da me bo operiral klubski zdravnik. Namesto da bi mi vstavili ploščico, so se odločili za drugo izbiro. Zdravnik je na meni preizkušal novost, ki ni delovala. Po operaciji sem začel priprave in po treh dneh je spet počilo. Odšel sem na rehabilitacijo v Palermo, kjer so mi dejali, da je treba samo izvajati terapije in počakati. Tudi to ni pomagalo, vendar pa je bolečina sčasoma zares splahnela. Začel sem se pripravljati in se tudi priključil ekipi. Po prvem tednu sem debitiral v serie B, teden dni pozneje pa je na treningu spet počilo. Tako sem vendarle odšel na operacijo, na kateri so mi vstavili vijak, kar bi bilo treba narediti že prvič. Po osmih mesecih ukvarjanja z nogo si v prvi vrsti želim zdravje, vse drugo pride samo. Želim čim hitreje ujeti ritem in dobiti občutek za igro ter se tako pripraviti za naslednjo sezono," je zanimivosti odkril primorski nogometaš.

Unovčiti potencial

Kaj bo po sezoni, se ne obremenjuje. Veliko bo odvisno od tega, če bo Palermo izpadel iz serie A. Potem utegne igrati tudi v rožnati majici. "Ne vem, kaj bo po sezoni, iskreno povedano, o tem niti ne razmišljam. Imam štiriletno pogodbo s Palermom in drugo me ne zanima. Ne gledam naprej, delam in treniram iz dneva v dan. Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost, odvisno tudi od razpleta Palerma, predvsem kje bomo igrali naslednjo sezono. Kot pravim, ne razmišljam o tem. Po koncu sezone se bomo z Ružničem pogovorili in izbrali najboljšo možnost," odgovarja Pirančan.

Andraž, Aljažev starejši brat, je že oblekel dres članske izbrane vrste, uveljavil pa se je na Poljskem. Lahko se zgodi, da bosta v prihodnje brata po Kopru skupaj zaigrala tudi v reprezentanci. Andraž je bil do zdaj morda celo najbolj obetaven igralec slovenske generacije z Lazarevićem, Krhinom, Kamplom, Berićem, Jovićem, Oblakom in Vučkićem na čelu. "Brat je že igral v članski reprezentanci. Lahko rečem, da igra dobro, trdo dela in si vse skupaj nedvomno zasluži. To je tudi dokazal. Mislim, da naša generacija iz U 21 največ obeta in lahko čez nekaj časa prevzame jedro članske ekipe. Seveda vse skupaj s trdim delom in vsakdanjim dokazovanjem. Potencial imamo, le na nas je, če ga bomo izkoristili," je še kako pravilno povedal Struna.

Ne spreglejte