SiolNET. Sportal Nogomet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Platini in Blatter trdita, da sta bila dva milijona evrov namenjena svetovanju

2

termometer

Finančna poročila Fife, ki so jih pregledali pri agenciji AFP, vzbujajo vprašanja o trditvah predsednika Evropske nogometne zveze Michela Platinija glede izplačil s strani predsednika Fife Blatterja.

Ta naj bi zaradi težav Fife odlagali skoraj desetletje. Michela Platinija so švicarski preiskovalci zasliševali glede povezave o izplačilu 1,8 milijona evrov, ki jih je dobil od Fife leta 2011. Prav to plačilo je ključno pri preiskavi švicarskega državnega tožilca zoper predsednika Fife v odhodu Seppa Blatterja. Tako Blatter kot Platini trdita, da je bilo plačilo izvedeno zaradi svetovanja, ki ga je nekdanji francoski nogometni zvezdnik opravljal med letoma 1998 in 2002.

Dobiček, pričakovana izguba ...

"Ko sem začel svojo vlogo svetovalca, mi je gospod Blatter sporočil, da na začetku ne bom mogel dobiti plačila za svoje delo v polnem znesku zaradi takratne finančne situacije na Fifi," je Platini povedal v pogovoru za AFP.

Glede na finančno poročilo, objavljeno aprila 2003 in je dosegljivo na Fifini spletni strani, je imela krovna nogometna organizacija takrat - po koncu štiriletnega finančnega obdobja (1999-2002) 115 milijonov švicarskih frankov dobička.

Toda v taistem poročilu je Fifa prijavila pričakovano izgubo 134 milijonov švicarskih frankov (maja 2002) zaradi stečaja podjetja International Sports and Leisure (ISL), švicarskega medijskega in marketinškega podjetja, ki je imelo pogodbo s Fifo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Fifa sicer zasluži veliko denarja s svetovnimi prvenstvi, tudi zaradi tega je mogoče, da se je dobiček pojavil zaradi prvenstva na Japonskem in v Južni Koreji 2002, pravijo pri AFP.

Finančni položaj dovolj dober za izplačilo ...

Vir, ki je bil blizu takratnim finančnim službam pri Fifi, a je po poročanju AFP zahteval anonimnost, je dejal, da je imela Fifa povsem dovolj sredstev za plačilo Platiniju.

"Čeprav Fifa deluje v štiriletnih ciklih, s tem, da večina dobička pade na četrto leto – v tem primeru na leto SP 2002 – je bil finančni položaj dovolj dober, da bi dovolila tako izplačilo," je dejal neimenovani vir in dodal, da Fifa nikoli ni trdila, da ima kakršne koli finančne težave.

Platini je povedal, da nikoli ni dvomil, ali bo dobil plačilo. "Zadevo sem celo postavil povsem na stran, preden sem leta 2011 zahteval, da preostanek plačila resnično izplačajo," je povedal Platini.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin