SiolNET. Sportal Nogomet
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Nekdanji predsednik Fife o izboru gostitelja SP 2022

Blatter: Izbor Katarja napaka, krivca Platini in Sarkozy

0,38

termometer

Blatter | Sepp Blatter | Foto: Reuters
Sepp Blatter Foto: Reuters

Nekdanji dolgoletni predsednik Mednarodne nogometne zveze Sepp Blatter je v intervjuju za švicarski Tages-Anzeiger dejal, da je bil izbor Katarja za gostitelja svetovnega prvenstva napaka. V času izbora je bil prav on na čelu Fife.

thumb nemški gostinci Sportal Bojkot nemških gostincev: Katarja 2022 pri nas ne boste gledali

Šestinosemdesetletni Švicar Sepp Blatter je pojasnil, da je bil denar glavni dejavnik, da so za organizatorja letošnjega mundiala leta 2010 izbrali Katar. "Katar je premajhna država. Nogomet in svetovno prvenstvo sta prevelika za Katar," je v intervjuju za švicarski časopis dejal Blatter. Fifa je leta 2012 spremenila kriterije za izbor domačina svetovnega prvenstva prav na podlagi zaskrbljenosti zaradi delovnih razmer pri gradnji stadionov in ostale infrastrukture v Katarju.

Katar 2022 | Foto: Reuters Katar 2022 Foto: Reuters Okoli dodelitve organizacije SP je bilo od leta 2010 veliko razprave, vključno z obtožbami glede korupcije in kršenja človekovih pravic. Tudi Blatter naj bi bil vpleten v domnevna koruptivna dejanja v svojem mandatu, ki je skupaj trajal kar 17 let (1998-2015). Letos julija ga je sicer švicarsko sodišče skupaj z nekdanjim predsednikom Evropske nogometne zveze (Uefa) Francozom Michelom Platinijem oprostilo vseh obtožb. Prav Francoza je večkrat Blatter omenil v intervjuju, saj naj bi Katar organizacijo dobil šele po njegovem posredovanju in pridobivanju glasov pred glasovanjem leta 2010.

Michel Platini | Foto: Reuters Michel Platini Foto: Reuters "Dogovorjeno je bilo, da bodo leta 2022 SP organizirale ZDA," je dejal Blatter in dodal, da je sedem dni pred glasovanjem prišlo do preobrata. "Tedaj me je poklical prvi mož Uefe Platini in dejal, da najinega načrta ne bo moč realizirati. Dejal je, da je dobil klic tedanjega predsednika Francije Nicolasa Sarkozyja, ki je imel sestanek s prvim človekom Katarja." Nekdanji prvi mož Fife trdi, da je Sarkozy želel SP v Katarju zaradi posla z vojaškimi letali.

"Bil sem proti, a mi je Platini dejal, 'kaj bi pa ti storil, če bi te poklical predsednik države?'. Na koncu so štirje glasovi prevladali, da je Katar prejel organizacijo SP, to je resnica. Katar je bil izbran zaradi denarja, Francija pa je šest mesecev kasneje sklenila posel z vojaškimi lovci," je zaključil Blatter.

thumb argentina navijači Sportal Messi ali hiša? Za te Argentince ni dvoma. #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin