Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
18. 6. 2014,
13.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mehika

Sreda, 18. 6. 2014, 13.08

8 let

Ovržena teza o nedotaknjenih mrežah in uspavanki

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Medtem ko je uvodni del svetovnega nogometnega prvenstva postregel s pravim festivalom golov, pa se je ena najbolj všečnih in gledljivih tekem končala s sicer pregovorno nepriljubljenim rezultatom.

Urnik tekem, prepleten z zakonitostmi časovnih pasov, se je na svetovnem prvenstvu, ki ga te dni gosti Brazilija, nekajkrat že dodobra poigral s slovenskimi ljubitelji nogometa, predvsem tistimi, katerih jutranji podaljšek spanca preprečujeta službena budilka ali/in otroški vrvež. Italija – Anglija in Argentina – Bosna in Hercegovina sta nedvomno tekmi, ki bi kralju daljinskega televizijskega upravljavca na kavču bolj ustrezali ob 21. uri kot pa tedaj, ko že odbije polnoč. Podobno bo z dvobojem med Hrvaško in Kamerunom. Torkov spored pa je najmikavnejšo tekmo, dvoboj med domačo Brazilijo ter vselej nepredvidljivo in nepopustljivo Mehiko, prinesel v najugodnejšem terminu, torej ob 21. uri.

Na prvenstvu, ki so ga na obračunih prvega kroga zaznamovali predvsem zelo učinkoviti strelci, je bila to šele druga tekma, ki se je končala brez golov, torej brez tistega vrhunca, na katerega kot lovec na plen čakajo milijoni pred televizijskimi zasloni. Lovec tokrat ni izstrelil naboja. Zaslon novodobne tehnologije, ki določa položaj žoge glede na črto med vratnicama, je kot po pravilu utripal z rdečo barvo.

Razočaranje? Nogometna uspavanka? Daleč od tega. Če bi iskali šolski primer tekme, na kateri sta mreži ostali prazni, pa je vseeno postregla z 90-minutnim nogometnim šovom, ki le malokoga pusti ravnodušnega, bi se namreč zlahka oklenili brazilsko-mehiškega dvoboja. Gol bi bil le pika na i, ki pa so jo pogrešali zgolj najzahtevnejši ali tisti s strelsko obarvanim stavnim lističem v žepu.

Brazilci so v izjemnem navijaškem vzdušju, ki ga je napovedalo že predvajanje državne himne pred tekmo, postregli z dinamično in hitro igro, nizom lepih napadalnih kombinacij, preigravanji navdahnjenega zvezdnika Neymarja, atraktivnimi podajami v globino in visokim tempom. Tudi Mehičani, resda z manj zvezdniki in skromnejšo podporo s tribun, jim niso ostali dolžni, predvsem pa so imeli v svojih vrstah prvega moža tekme. To je bil vratar Guillermo Ochoa, ki bo prav ob koncu mundiala dopolnil 29 let. Mož, ki je bil ob malikovanju Buffona, Cassillasa in drugih svetovno znanih čuvajev mrež popolnoma spregledan, se je v dobri uri in pol prebil med vratarske zvezde. Bravurozne obrambe so mu zamerili le Brazilci, ljubitelji kakovostnega nogometa nedvomno ne.

Ne spreglejte