Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
28. 7. 2022,
11.15

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Natisni članek

Lamphun Warriors Ante Vukušić Nardin Mulahusejnović Jan Mlakar NK Celje NK Maribor NK Maribor Ognjen Mudrinski

Četrtek, 28. 7. 2022, 11.15

1 leto, 2 meseca

Ognjen Mudrinski

Kralj 1. SNL po škandalu odšel na drugi konec sveta

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Ognjen Mudrinski | Ognjen Mudrinski si je našel že 13. klub v karieri. Do zdaj si je nogometni kruh poleg domovine služil tudi v Nemčiji (Greuther Fürth), Švici (Aarau), na Poljskem (Jagiellonia Bialystok) in Hrvaškem (Gorica). | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Ognjen Mudrinski si je našel že 13. klub v karieri. Do zdaj si je nogometni kruh poleg domovine služil tudi v Nemčiji (Greuther Fürth), Švici (Aarau), na Poljskem (Jagiellonia Bialystok) in Hrvaškem (Gorica).

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Kako nepredvidljiv je lahko nogometni svet, opozarja tudi kariera Srba Ognjena Mudrinskega. V prejšnji sezoni je bil najboljši igralec 1. SNL in ljubljenec navijačev Maribora. Njegova tržna vrednost se je dvignila, začutil je priložnost za sklenitev posla kariere. Ko pa mu je zaradi lastne neumnosti propadel odmeven posel s Celjem, škandal je odmeval tudi v njegovi domovini, se je znašel v težavah. Novega delodajalca je našel šele proti koncu julija. Kariero bo nadaljeval v drugem delu sveta, daleč proč od evropske nogometne javnosti. Sklenil je triletno pogodbo z mladim tajskim klubom, ki bo sploh prvič nastopal v prvi ligi.

NK Maribor : Šerif Tiraspol, kvalifikacije za ligo prvakov, Radovan Karanović
Sportal Trener Maribora objokuje padec zbranosti: Drago nas je stal

Čeprav je izstopal v slovenskem prvenstvu, bil tako najboljši igralec kot strelec 1. SNL, navijači Maribora pa so mu podelili še priznanje vijol'čni bojevnik, tega ni znal izkoristiti. V mestu ob Dravi je nastopal kot posojeni napadalec poljske Jagiellonie Bialystok, pri kateri ni našel sreče. Zato se je kot njen posojeni igralec dokazoval drugje. V sezoni 2020/21 na Hrvaškem (Gorica), sezono pozneje pa se je preselil na Štajersko. Sprva mu ni šlo vse po načrtih. Na uvodnih tekmah si je priigral ogromno zrelih priložnosti, a žoga ni hotela v gol. Nato mu je le steklo. In to s takšnim strelskim ritmom, da je na lestvici najboljših strelcev pospešeno dohiteval vodilnega Maksa Barišića (Koper).

V prejšnji sezoni je zatresel mrežo prav vseh devetih mogočih tekmecev. | Foto: Grega Valančič/Sportida V prejšnji sezoni je zatresel mrežo prav vseh devetih mogočih tekmecev. Foto: Grega Valančič/Sportida

V spomladanskem delu, ko je Primorca pustilo na cedilu zdravje, se je izkušenemu napadalcu iz Srbobrana ponudila priložnost za uspeh kariere. Mariboru je pomagal do težko pričakovanega naslova, na katerega so vijolice čakale kar tri leta. Bil je najboljši strelec tekmovanja (17 zadetkov), zatresel mreže prav vseh devetih mogočih tekmecev, v izboru Spins XI je prejel priznanje za najboljšega nogometaša sezone, navijači Maribora so mu po zadnji tekmi na Fazaneriji skandirali: "Mudri, ostani!" Niso skrivali želje, da bi ostal v Mariboru in še naprej kraljeval v napadu vijolic.

Ostal brez donosne pogodbe s Celjem

Srbski legionar, za katerega se je začela zanimati tudi ljubljanska Olimpija, se je zavedal, da bo marsikaj odvisno tudi od njegovega kluba, poljske Jagiellonie. Po vrnitvi s poletnega dopusta so Slovenijo preplavile govorice, da bi lahko Mudrinski ostal v Sloveniji, a ne v Mariboru, temveč v Celju, ki je zanj pripravil rekordno ponudbo. Iz te moke pa vendarle ni bilo kruha.

Neverjeten škandal, ko je na spletu zaokrožil kontroverzni videoposnetek Mudrinskega, v katerem se hvali prijatelju, kako je "ubil" Celjane, ki morajo zdaj po knežjem mestu zbirati denar v vrečkah, da bi ga lahko pripeljali, mu je povzročil ogromno škode. Posel s Celjem je padel v vodo, za Mudrinskega se je začelo iskanje novih možnosti, kje bi sploh lahko nadaljeval kariero.

Na Tajskem z nekdanjima zvezdnikoma Liverpoola in Barcelone

Nekdanji zmaj Aris Zarifović je v zadnjih letih svojo nogometno srečo našel na Tajskem. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanji zmaj Aris Zarifović je v zadnjih letih svojo nogometno srečo našel na Tajskem. Foto: Vid Ponikvar Nekaj tednov pozneje se je odločil. Prekinil je sodelovanje s Poljaki in se odpravil na drugo stran sveta. Kariero bo nadaljeval v Aziji, na Tajskem, kjer je sklenil triletno pogodbo s klubom Lamphun Warriors. Ta je bil ustanovljen šele leta 2011, a napreduje iz sezone v sezono.

V zadnji je bil najboljši v drugi ligi, tako da bo letos debitiral v elitnem razredu, v katerem v zadnjih letih redno nastopa slovenski legionar Aris Zarifović. Primorec je poleti iz kluba Samut Prakan prestopil k Prachuapu, Mudrinski, zanj bo to že 13. klub v karieri, pa bo igral za moštvo Lamphun Warriors.

Aly Cissokho (desno) je pred leti opozarjal nase tudi v dresu Liverpoola. | Foto: Reuters Aly Cissokho (desno) je pred leti opozarjal nase tudi v dresu Liverpoola. Foto: Reuters

Novopečeni klub Mudrinskega je bil ustanovljen šele leta 2011 in bo letos sploh prvič zaigral med tajsko elito. V ekipi je nekaj znanih tujcev, na primer 34-letni francoski veteran Aly Cissokho, levi bočni branilec, ki je včasih igral za Lyon, Porto, Liverpool, Valencio in Aston Villo, enkrat pa oblekel tudi dres galskih petelinov, kapetan ekipe pa je Jeffren Suarez iz Venezuele, 34-letni krilni napadalec, ki je v preteklosti nosil tudi dres Barcelone in Sportinga iz Lizbone.

Najboljše strelce 1. SNL privlačijo države v regiji

Jan Mlakar je lani, ko je sklenil sezono 2021/22 kot prvi strelec 1. SNL, prestopil k splitskemu Hajduku. | Foto: Vid Ponikvar Jan Mlakar je lani, ko je sklenil sezono 2021/22 kot prvi strelec 1. SNL, prestopil k splitskemu Hajduku. Foto: Vid Ponikvar Zanimivo je, da najboljši napadalci 1. SNL v zadnjih sezonah vroče strelske forme v Sloveniji niso znali pretopiti v kakšen odmevnejši prestop v tujino, če pa so že šli v tujino, tam niso upravičili vseh pričakovanj. Pred Mudrinskim so se lahko z naslovom najboljšega strelca 1. SNL pohvalili Jan Mlakar, Nardin Mulahusejnović in Ante Vukušić. Vsi trije se zdaj dokazuje v državah, zraslih na pogorišču Jugoslavije, kjer pa ne ponavljajo številk, ki so jih krasile v 1. SNL.

Mlakar nosi dres splitskega Hajduka, a nima zagotovljenega mesta v udarni enajsterici, Mulahusejnović se je po prestopu iz Kopra k Muri, kjer ni uresničili pričakovanj vodstva kluba, odločil za selitev v domovino. Zdaj nastopa za Sarajevo. Gostobesedni Dalmatinec Vukušić, ki je v sezoni 2019/20 za Olimpijo prispeval kar 26 zadetkov, je nato hitro padel v povprečje, to poletje pa presenetil javnost z odločitvijo, da bo v tej sezoni nosil dres srbskega prvoligaša Kolubara iz Lazarevca.

Ne spreglejte