Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 12. 2022,
19.40

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,42

17

Natisni članek

Dominik Livaković Bruno Petković Neymar Zlatko Dalić brazilska nogometna reprezentanca hrvaška nogometna reprezentanca Katar 2022 SP 2022 v nogometu

Petek, 9. 12. 2022, 19.40

1 leto, 4 mesece

Slavje Hrvaške in solze Brazilije po tekmi četrtfinala SP

Dalić: Pa to je ...  Mi nismo normalni!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,42

17

Hrvaška je na nogah. Njihova nogometna reprezentanca se je prek Brazilije prebila v polfinale svetovnega prvenstva. Navijači slavijo na ulicah, mediji pišejo o ponosu, največjem presenečenju v Katarju in zasmehujejo solze Neymarja.

SP četrtfinale Argentina Nizozemska
Sportal Argentina spet po enajstmetrovkah izločila Nizozemce. Hrvati pa Brazilce.

Neymar v solzah | Foto: Reuters Neymar v solzah Foto: Reuters Neymar je zadel v zadnji minuti prvega podaljška, Bruno Petković izenačil v 117. minuti. In prva tekma osmine finala Katarja 2022 se je odločala z 11-metrovkami. Tam pa je, tako kot že na tekmi osmine finala, zablestel hrvaški vratar Dominik Livaković. V prvi seriji je branil Rodrygu, v četrti je Marquinhos zadel vratnico. Hrvati so zadeli vse štiri gole. In začelo se je veliko slavje nogometašev, maloštevilnih hrvaških navijačev v Katarju, hrvaškega tiska z bombastičnimi naslovi in Hrvatov, od prvega do zadnjega, v domovini.

Ivana Knöll | Foto: AP / Guliverimage Ivana Knöll Foto: AP / Guliverimage Ivana Knöll: Brazilija? Kdo?

Medtem ko so brazilski navijači s stadiona odhajali s sklonjenimi glavami in v popolni tišini, pa so Hrvati prepevali in skakali. "Dajte nam Brazilijo, da se poigramo z njo," so peli. Med njimi je bila tudi najbolj prepoznavna hrvaška navijačica, manekenka Ivana Knöll: "Nihče ni pričakoval, da lahko premagamo Brazilijo. A ne vem, zakaj nas tako podcenjujejo?! Bili smo drugi na prvenstvu v Rusiji. Brazilija? Kdo?"

"Zdaj, ko smo to zmagali, bomo pa prvaki sveta"

Več 10 tisoč ljudi je v Zagrebu na prostem spremljalo tekmo in na koncu s kričanjem, baklami in pesmijo slavijo uvrstitev v polfinale. "Ne bi bilo moglo biti bolje. Pričakoval sem 11-metrovke, nisem pa pričakoval zmage. Zdaj, ko smo to zmagali, bomo pa prvaki sveta. Stoodstotno!" je dejal eden od navijačev, Zlatko Franc.

Navijaško rajanje v Zagrebu. To morate videti! (vir: Reuters)

Bakle in slavje na Hrvaškem, solze v Braziliji (foto: Reuters, Guliver Images):

Fotogalerija
1 / 16
Hrvaška : Brazilija Katar 2022 Tite
Sportal Brazilci jočejo, selektor Tite se je poslovil #video

"Neymar v solzah po spopadu s Hrvaško: Neprecenljivo."

Zajem zaslona naslovnice 24sata | Foto: Zajem zaslona naslovnice 24sata

"Ponosni smo, da nosite dres naše Hrvaške. Fantje, za nas ste po tej tekmi nesmrtni," piše 24sata. O Neymarju, ki je po tekmi jokal, pa: "Neymar v solzah po spopadu s Hrvaško: Neprecenljivo." Pišejo, da je Hrvaška zmagala popolnoma zasluženo, pa čeprav je imela na celotni tekmi en sam strel v okvir vrat. Brazilija jih je imela 11! 24sata še piše: "Govorili so, da smo prestari, da nas je Japonska utrudila. A ko govorimo o Hrvaški, 11-metrovke niso loterija." Povzemajo še prve besede strelca hrvaškega gola v podaljšku Petkovića: "Ne znam opisati občutka. Največji gol v mojem življenju." In pravi, da mu je oče pred tekmo dejal, da ga bo zabil. "Vedno mi to pravi. Bi ga moral pogosteje poslušati."

Ni jokal samo Neymar, poglejte razočaranje, obup in jok v Riu de Janeiru (vir: Reuters):

"Junak Livi je uničil sanje velesile!"

Zajem zaslona naslovnice Sportskih | Foto: Zajem zaslona naslovnice Sportskih Nič manj bombastično ne pišejo Jutarnji in Sportske: "Največja senzacija SP! Hrvaška izločila Brazilijo, junak Livi je uničil sanje velesile!" Trdijo, da je Hrvaška odigrala eno največjih tekem v svoji zgodovini in domov poslala prvega favorita. Izpostavljajo tudi prvo izjavo selektorja Zlatka Dalića, ki je bil v sedmih nebesih: "Presrečen sem. Imamo tri milijone in pol prebivalcev, ampak gremo drugič zapored v polfinale. Pa to je ...  Mi nismo normalni!" 

Zlatko Dalić | Foto: Reuters Zlatko Dalić Foto: Reuters Hrvaški selektor je še povedal: "To je čudež! Vsaka čast fantom, vsem. Izjemna tekma, izločili smo največjega favorita. In vsem povem: to je prava Hrvaška. Ko je treba, smo taki. Rekel sem vam, da nas ne smete nikoli podcenjevati. Ponosni smo do neba. Ampak to še ni konec." Dodal je še, da je ta zmaga tudi za vse njihove "prijatelje", pri čemer je mislil na tiste, ki jim pred tekmo niso pripisali nobenih možnosti. 

"Hrvati utišali sambo"

Dnevnik.hr je Livakovića razglasil za najboljšega vratarja na svetu. "Noč za zgodovino," na naslovnici na spletu piše Večernji list. "Hrvati utišali sambo," pa v naslovu slavje nogometašev slavi hrvaška tiskovna agencija Hina. Tam prenašajo tudi izjavo predsednika države Zorana Milanovića, ki je prepričan, da se Hrvaška lahko prebije prav do konca. Tudi njihov glavni junak Livi.

SP Francija Kylian Mbappe
Sportal Mbappeju ne bodo razvili rdeče preproge
oranžna ulica Haag
Sportal Na oranžni ulici po kralju pričakujejo pokal za prvaka #video
Janko irgolič
Sportal "Najbolj bi bil vesel, če bi bil prvak Maroko! To bi bilo čudo."
SP Francija Olivier Giroud
Sportal Z rekordom je vzor mladim. "Vredno je verjeti v sanje."
Ne spreglejte