Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
5. 4. 2018,
10.25

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

Natisni članek

Josep Guardiola Jürgen Klopp Liverpool UEFA liga prvakov Manchester City

Četrtek, 5. 4. 2018, 10.25

1 leto

Odmevi po zmagi Liverpoola nad Manchester Cityjem (3:0)

Guardiola obsodil napad na avtobus, Liverpool se mu je opravičil #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79
Guardiola | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nogometaši Liverpoola so na prvi četrtfinalni tekmi lige prvakov Manchester Cityju prizadejali presenetljivo visok poraz (3:0), po katerem trenerju Jürgenu Kloppu ni bilo do slavja. Nemec ostaja previden, saj vztraja pri tem, da izbranci Josepa Guardiole sestavljajo najboljše moštvo na svetu. Katalonec, ki ga je pred srečanjem šokiralo nešportno obnašanje navijačev Liverpoola, še verjame v napredovanje.  

Angleška poslastica v četrtfinalu lige prvakov je razveselila privržence Liverpoola, ki se po prepričljivi zmagi s 3:0 na Anfieldu še kako resno spogledujejo z napredovanjem v polfinale. Čeprav je Manchester City, v tem trenutku z naskokom najboljši angleški klub v prvenstvu, veljal za favorita, so ga rdeči na krilih učinkovitega napada v prvem polčasu zasenčili in ga spravili v velike težave.

Guardiola: V nogometu je vse mogoče

Navijači Liverpoola so si privoščili Katalonca. | Foto: Reuters Navijači Liverpoola so si privoščili Katalonca. Foto: Reuters Josep Guardiola je doživel enega največjih udarcev, odkar je trener sinjemodrih, a še vedno verjame v scenarij, po katerem bi se med najboljše štiri uvrstil City. Katalonec je prepričan, da lahko njegovi izbranci na povratni tekmi Liverpoolu vrnejo milo za drago in se uvrstijo v polfinale lige prvakov.

''V tej sobi ni nobenega, ki verjame, da lahko napredujemo, razen osebe, ki se pogovarja z vami. Pred nami je še 90 minut, ki jih bodo odigrali na našem štadionu, pred našimi navijači. Poskusili bomo nadoknaditi zaostanek, v nogometu je vse mogoče. Zaupam v svoje moštvo, v tej sezoni so pokazali veliko dobrih stvari,'' se sloviti trener Cityja še ni poslovil od misli, da bi v tej sezoni naskakoval evropsko krono. Da so tako veliki preobrati mogoči tudi v ligi prvakov, je lani dokazala "njegova" Barcelona, ko je nadoknadila štiri zadetke zaostanka iz Pariza (iz 0:4 na 6:1).

Najhujši poraz Cityja v tej sezoni

Rdeči so v prvem polčasu vratarja Cityja premagali kar trikrat. | Foto: Reuters Rdeči so v prvem polčasu vratarja Cityja premagali kar trikrat. Foto: Reuters Liverpool si je prednost zagotovil v prvem polčasu, ko so zadeli Mohamed Salah, Alex Oxlade-Chamberlain in Sadio Mane. Guardiola se ni mogel načuditi, kako so njegovi izbranci prejemali zadetke ravno v obdobju, ko je City navidezno nadzoroval potek igre.

"Dobro smo vstopili v tekmo, pokazali našo igro, a nato prejeli gol. Nadaljevali smo z našo igro, a prejeli še dva gola. To je težko preboleti. Liverpool je izkoristil obdobje 10, 15 minut, v katerem je bil boljši. Imel je dva napada in vedno zadel," je dejal Guardiola, ki ni niti v nočnih morah pričakovalo tako neugodnega rezultata, kot ga predstavlja poraz z 0:3. V drugem polčasu je skušal znižati rezultat, a mu ni uspelo.

Anfield je norel od navdušenja, Guardiola pa se je znašel pred ogromno oviro. "Zdaj nam ne preostane nič drugega, kot da sprejmemo ta poraz. Čaka nas domača tekma z Unitedom, nato pa k nam prihaja še Liverpool," je napovedal v pričakovanju konca tedna, ko bi si že lahko zagotovil naslov angleškega prvaka.

Nekaj neodgovornih navijačev Liverpoola se je zneslo nad avtobusom Cityja. | Foto: Guliverimage/Getty Images Nekaj neodgovornih navijačev Liverpoola se je zneslo nad avtobusom Cityja. Foto: Guliverimage/Getty Images

City je pod vodstvom Guardiole doživel najhujši poraz v tej sezoni. V prejšnji sezoni je nazadnje tako nemoč izkazal 15. januarja 2017, ko je izgubil na gostovanju pri Evertonu z 0:4, 19. oktobra 2016 pa je v ligi prvakov ostal praznih rok pri Barceloni (0:4), ko je tri zadetke dosegel Lionel Messi.

Liverpool se je opravičil Guardioli, avtobus je uničen

Guardiole v Liverpoolu v slabo voljo ni spravil le rezultat. Pred srečanjem ga je zabolel odnos nekaterih navijačev Liverpoola, ki so obmetavali avtobus Cityja in ga poškodovali. Avtobus je moral zaradi gradbenih del v okolici Anfielda proti štadionu kreniti po drugi poti, zato je šel mimo navijačev. Nekateri so bili zelo vročekrvni in škodoželjni. Proti avtobusu so tako poletele pločevinke, steklenice, pa tudi bakle. Dva policista sta bila pri tem poškodovana.

"Tega ne razumem. V Liverpool smo vendarle prišli igrat nogomet," se je čudil nekdanji strateg Barcelone in Bayerna. "Naš avtobus je uničen. Od velikega kluba, kot je Liverpool, česa podobnega res nisem pričakoval. To ni Liverpool, to je verjetno le nekaj oseb. Močno upam, da se kaj takega ne ponovi."

Privrženci rdečih so v avtobus gostov zalučali veliko predmetov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Privrženci rdečih so v avtobus gostov zalučali veliko predmetov. Foto: Guliverimage/Getty Images

Liverpool se je po neljubem dogodku opravičil Guardioli. "Trenerju Guardioli, igralcem, članom strokovnega vodstva in vsem v avtobusu smo dolžni globoko opravičilo. Trudili se bomo, da čim prej odkrijemo razloge, ki so pripeljali do tega, in Cityju ponudimo potrebno pomoč."

Incident po besedah nogometašev Cityja ni vplival na slab rezultat na Anfieldu. Kapetan Vincent Kompany je po porazu dejal, da dogodek ni vplival na igralce, Belgijec Kevin de Bruyne pa je dejal, da ga to niti ne moti, dokler kdo ne stakne poškodbe in nasilje ne prestopi meje dovoljenega. Tudi Guardiola je dejal, da v tem ne išče nikakršnega alibija za poraz.

Ni bilo proslavljanja v slačilnici

Jürgen Klopp je v taktičnem dvoboju prelisičil Guardiolo. | Foto: Reuters Jürgen Klopp je v taktičnem dvoboju prelisičil Guardiolo. Foto: Reuters Če so bili v vodstvu Cityja potrti, pa so navijači Liverpoola žareli od veselja. Dali so si duška, saj se klubu, ki je v jesenskem delu dvakrat nadigral Maribor, nasmiha preboj v polfinale lige prvakov.

"Zabavaš se lahko šele takrat, ko se začne zabava. Ne pa štiri tedne prej. Predolgo sem v tem poslu, da bi pomislil, da je že vse odločeno," trezno razmišlja Jürgen Klopp. Po eni najslajših zmag, odkar je trener Liverpoola, je poudaril, da po tekmi ni nihče izmed igralcev proslavljal in plesal v slačilnici. "Zavedamo se, da nas čaka še povratna tekma na Etihadu proti 'najboljši ekipi na svetu'. Čaka nas še garanje. Odigran je bil šele prvi polčas," je izpostavil karizmatični Nemec, ki je v taktičnem boju zasenčil Guardiolo.

"Premagali smo najboljši klub na svetu. Nikoli nisem bil del najboljšega kluba na svetu, sem pa vedel, da ga lahko premagam. To se dogaja redko, saj je tako dober," je dejal Klopp, ki je v tej sezoni Cityju zadal že drugi poraz. Premagal ga je tudi v prvenstvu, to pa je tudi edini poraz bogatega kluba iz Manchestra v tej "šampionski" sezoni.

Kaj bodo o Salahu povedali zdravniki?

Klopp se ni pustil ujeti v past evforije. "Če bi na vaša vprašanja odgovarjal tako, kot bi si želeli vi, bi Pep (Josep Guardiola, op. p.) v slačilnico obesil naslove mojih izjav in dejal igralcem, poglejte, kaj je dejal Klopp. Morali bomo še trdo garati. Nismo še v polfinalu, zakaj bi proslavljali?" je odgovoril premišljeno.

Liverpool si je priigral odlično izhodišče pred povratno tekmo v Manchestru. | Foto: Reuters Liverpool si je priigral odlično izhodišče pred povratno tekmo v Manchestru. Foto: Reuters

Pred Liverpoolom je naporen teden. V soboto ga čaka prestižni mestni obračun z Evertonom, na katerem najverjetneje ne bo najboljšega igralca. Mohamed Salah, ki je v tej sezoni dosegel že 38 zadetkov, je v 52. minuti odšepal z igrišča. Klopp je bil vesel njegovih besed po tekmi, da poškodba ni hujša in bo lahko nadaljeval nastope, a bo vseeno raje počakal na strokovno oceno. "Tako je rekel Mo (Mohamed Salah, op. p.), počakajmo raje, kaj bodo povedali zdravniki."

Povratna četrtfinalna tekma med Cityjem in Liverpoolom bo v torek na Etihadu.

 

Ne spreglejte