Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 10. 2014,
23.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Samir Handanović Nejc Pečnik Kevin Kampl

Nedelja, 12. 10. 2014, 23.05

8 let

Novaković Slovenijo vkrcal na vlak za Francijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska nogometna reprezentanca je na tretji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 v Vilniusu premagala Litvo z 2:0 (2;0).

Slovenski nogometaši bodo na naslednjo preizkušnjo, čeprav z igro na prvih dveh tekmah niso pustili najboljšega vtisa, šli z odlično popotnico. Ob podpori tudi kakšnih 50 navijačev iz Slovenije, ki so v Litvo kapljali po različnih poteh, so Katančevi izbranci na neobičajnem, z umetno travo pokritem igrišču majhnega stadiona sredi Vilniusa že v prvem polčasu opravili zadano nalogo. In Katancu ter slovenskim ljubiteljem nogometa uresničili želje po šestih točkah z oktobrske akcije.

Katanec je v primerjavi s tekmo proti Švici začetno postavo malce premešal, kot je dejal tudi zaradi utrujenosti oziroma manj časa za regeneracijo, kot ga je bilo v prejšnjem obdobju, pred uvedbo takoimenovanega tedna nogometa.

V zvezni vrsti sta v zdaj že v standardni postavitvi 4-2-3-1 tako od začetka priložnost dobila Dalibor Stevanović, ki na tekmi proti Švici ni smel igrati zaradi rdečega kartona ob porazu v Estoniji, in Nejc Pečnik, ki je v zadnjih - približno 15 minutah - obračuna v Ljudskem vrtu pomagal do uspeha proti Švici.

Gledalci, teh se je zbralo dobrih 4000, v prve pol ure niso imeli prav veliko trenutkov za užitke. Priložnosti na umetni zelenici, ki je nekaterim vidno delala težave, predvsem pri ustavljanju in hitrem spreminjanju smeri, praktično ni bilo.

Največ razburjenja je bilo v 17. minuti. Litovci so dosegli zadetek, ko je Samir Handanović po podaji z leve strani slabo posredoval, žogo spustil iz rok, a je bil strelec zadetka Deivydas Matulevičius na njegovo srečo v prepovedanem položaju.

Slovenski igralci so se spet soočali s strnjeno litovsko vrsto, ki je bolj ali manj čakala na protinapade, se med sabo tudi opozarjali, da so preveč statični, kar je očitno učinkovalo.

V 33. minuti je namreč Milivoje Novaković s svojim 27. golom v reprezentančnem dresu Slovenijo povedel v vodstvo, ko je z dobrih desetih metrov učinkovito končal akcijo, v katero sta bila vpletena še Andraž Kirm s podajo z leve strani in Nejc Pečnik, ki je žogo z desne potisnil nazaj v sredino kazenskega prostora.

Štiri minute zatem so Slovenci udarili še enkrat, kaznovali bolj odprto litovsko igro, ko je Kevin Kampl podal z leve v kazenski prostor do Novakovića, temu je domači vratar Giedrius Arlauskis prvi strel obranil, pri drugem iz bližine pa je bil nemočen, tako da je izkušeni napadalec v statistiko vpisal še svoj 28. zadetek.

Pred začetkom drugega polčasa je kartoniranega Stevanovića zamenjal Aleš Mertelj, Slovenci pa so nato v 51. minuti zapravili veliko priložnost za 3:0, ko se je Novaković na desni strani kazenskega prostora namesto za strel odločil za (neuspešno) podajo v sredino proti Kamplu.

V 64. minuti je moral po dolgem času posredovati slovenski vratar, potem ko je s približno 20 metrov sprožil Arturas Žulpa, Arvydas Novikovas pa je v 68. minuti s prostega strela meril nenatančno. Slovenska vrsta se je nato osredotočila predvsem na to, da ne prejme zadetka, občasno pa vseeno poskušala še spremeniti izid.

Toda proti - roko na srce - kakovostno precej slabšim Litovcem, pri katerih sicer izstopa Novikovas, jim novega zadetka ni uspelo doseči, a po drugi strani so zadržali zanesljivo in pomembno zmago v gosteh.

V 85. minuti je pri domačih sicer poskusil še Gediminas Vičius z več kot 20 metrov, a "Sarma" ni imel težav. Pet minut za njim je z 20 metrov na drugi strani ustrelil še Valter Birsa, izkazal pa se je domači vratar, ki je bil uspešen še v sodniškem dodatku po Birsovem prostem strelu.

Ne spreglejte