Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
11. 9. 2013,
8.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Srečko Katanec Slaviša Stojanović Zlatko Zahović

Sreda, 11. 9. 2013, 8.26

8 let

Novaković kljub zmagi brez dlake na jeziku

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nesporno prvo ime zmage na Cipru je bil Milivoje Novaković, ki je vnovič dokazal, da je bil pred časom odpisan prezgodaj. Mnogo prezgodaj.

Pred dvema letoma, ko je bil pod vodstvom Matjaža Keka redno v začetni enajsterici, je bil na udaru glasnih kritik. Star je bil 32 let. Poldrugo leto ga ni bilo v izbrani vrsti, Slaviša Stojanović se ni spomnil nanj. Ko je selektorski stolček zasedel Srečko Katanec, ni dvomil, da ga bo poklical in pobaral o tem, ali bi se vrnil. ''Nisem razmišljal niti sekunde. Vabilo sem sprejel,'' je priznal Milivoje Novaković in se vrnil. Že na prvi tekmi proti Islandiji je zabil gol, med strelce se je vpisal tudi v prijateljskem obračunu proti Turčiji, zdaj je žogo pospravil še za hrbet ciprskega vratarja in prispeval podajo za gol Josipa Iličića. Vsem kritikom je v zadnjih mesecih zaprl usta in dokazal, da Sloveniji lahko ponudi še veliko. Ne zgolj z zadetki, za selektorja je pomemben tudi pri gradnji igre. To je zdaj jasno vsem. Pri 34 letih je spet postal eden izmed nosilcev Slovenije, ki zmaguje. Tudi po njegovi zaslugi. Koliko časa bo še vztrajal v reprezentančnem dresu, je skrivnost. O tem zdaj ne razmišlja. Poglej je usmerjen zgolj na bližnjo prihodnost in zaključek kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014. ''Misliti moramo le nase in na nič drugega. Izboljšati moramo igro, ki še zdaleč ni idealna. Pred nami je dosti dela. Pomembno je, da smo zdaj osvojili šest točk. Z Brazilijo se ni treba obremenjevati. Obremenjevati se moramo predvsem sami s seboj,'' je po zmagi v Nikoziji brez dlake na jeziku povedal Ljubljančan. Tako kot vedno ni leporečil in usmeril nekaj kritik na soigralce. ''Sredina mora bolj pomagati nam, napadalcem. Bolje moramo pobirati tudi visoke žoge, ki jih je veliko,'' je opozoril.

Kritika ob zmagah je vedno dobrodošla. Ker daje vedeti, da rezultat nogometašev ni zaslepil. In Novaković je prav gotovo eden izmed tistih, ki imajo tudi v garderobi glavno besedo in mu drugi sledijo. Zato je pomembno, da se z zadnjimi dobrimi rezultati ne slepi in sporoča, da je pred slovensko reprezentanco še ogromno dela. ''Rastemo, to je dobro. Hkrati je jasno tudi to, da moramo igrati še bolje. Dobro smo videli, da ko žoga steče, hitro pridemo v priložnosti. Delati moramo na tem. Je pa dobrodošlo, da smo zmagali. Z zmagami pride tudi samozavest,'' je povedal napadalec, ki je v torek zabil že 22. reprezentančni gol in se še bolj približal rekorderju Zlatku Zahoviću (35 golov) oziroma, bolje rečeno, se še dodatno oddaljil Sašu Udoviču, ki je s 16 goli na tretjem mestu večne lestvice strelcev v dresu Slovenije. ''Zdaj je pomembno, da v naslednjem mesecu v klubih veliko igramo in na naslednji zbor pridemo dobro pripravljeni,'' je za konec še opozoril nogometaš, ki si kruh služi pri Omiyi Ardiji na Japonskem. Vsakič, ko pride na reprezentančni zbor, prepotuje polovico sveta in za tak podvig porabi ogromno časa. Da lahko pomaga Sloveniji in na igrišču pokaže, zakaj mu mnogi pravijo Novagol. Zakaj ima vzdevek, ki se ga je prijel pred leti s strani vedno zahtevnih nemških nogometnih navdušencev, ko je mreže kot za stavo tresel v dresu Kölna in postal eden izmed najboljših strelcev v zgodovini tega kluba, ki spada med najbolj priljubljene v Nemčiji.

Ne spreglejte