Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 11. 2022,
10.50

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,79

16

Natisni članek

Katar 2022 SP 2022 v nogometu

Ponedeljek, 21. 11. 2022, 10.50

1 leto, 5 mesecev

Nov kamen spotike v Katarju, Fifa z grožnjami do preobrata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,79

16

Manuel Neuer | Manuel Neuer je vztrajal, da bo kljub morebitnim kaznim nosil sporni trak, a je zdaj združenje nogometnih zvez svojo odločitev spremenilo. | Foto Reuters

Manuel Neuer je vztrajal, da bo kljub morebitnim kaznim nosil sporni trak, a je zdaj združenje nogometnih zvez svojo odločitev spremenilo.

Foto: Reuters

Medtem ko je v evropskem nogometu bolj kot ne že postalo stalnica, da kapetani nogometnih reprezentanc na tekmah nosijo mavrične trakove v znak enakosti in ob tem tudi podpore skupnosti LBTQ+, pa je zgodba nekoliko bolj zapletena na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju, saj Fifa reprezentancam ne dovoljuje nobenih posebnosti, ob tem pa bo v Katarju zadeva še toliko bolj pod udarom, saj katarske oblasti niso naklonjene izražanju podpore in pozornosti istospolnim osebam. Kapetani ekip so najprej zatrdili, da bodo kljub morebitnim kaznim nosili omenjene trakove, danes pa so v skupni izjavi spremenili svojo odločitev.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je še naprej pod drobnogledom zaradi odločitve, da svetovno prvenstvo leta 2022 dodeli Katarju. Javno izkazovanje naklonjenosti bi vam lahko v tej državi na Bližnjem vzhodu povzročilo težave, še posebej če gre za osebe istega spola. Kljub temu se je osem reprezentanc, ki sodelujejo na turnirju, prvotno odločilo na tekmah nositi mavrični trak v znak enakosti in vključevanja vseh in ob tem tudi podpore osebam LGBTQ+ ter kampanje proti diskriminaciji.

A zadeva je bila že na začetku nekoliko bolj zapletena, saj Fifa ekipam že v osnovi prepoveduje podporo kakršnihkoli sloganov, ki niso pod okriljem Fife, med drugim tudi sporočilnost mavričnega traku "ena ljubezen". Uefa in tudi angleški FA sta že pred tedni Fifi poslala prošnjo za dovoljenje, a Fifa do danes odgovora še ni poslala. Kljub temu se je najprej osem reprezentanc oziroma kapetanov ekip odločilo, da bodo na tekmah svojih reprezentanc nosili omenjeni trak, to so bili Nemci, Belgijci, Francozi, ki so od odločitve zatem odstopili predčasno, Nizozemci, Švicarji, Valižani, Danci in Angleži, a se je danes zgodil zasuk v omenjeni zadevi.

Sprememba odločitve   Harry Kane ne bo nosil traku "ena ljubezen". | Foto: Reuters Harry Kane ne bo nosil traku "ena ljubezen". Foto: Reuters

Zaradi možnosti, da bi igralci prejeli kazni znotraj nogometne igre, so zdaj reprezentance sprejele drugačno odločitev. Tuji mediji so večinoma omenjali možnost, da bi kapetani ekip že pred prvim sodniškim žvižgom prejeli rumeni karton. V skupni izjavi nogometnih zvez so zato zapisali, da ne morejo postaviti svojih igralcev v položaj, v katerem bi jih lahko doletele sankcije na igrišču. "Odločitev Fife nas je močno razočarala. Pripravljeni smo bili plačati kazni, ki bi nas v večini takšnih primerov doletele, ne moremo pa izpostaviti igralcev na način, ko lahko zaradi svojih dejanj prejmejo rumeni karton ali pa so še na kakšen drugačen način izločeni iz igre," so med drugim zapisali pri angleškem FA.

Predpisi o opremi Fife določajo, da kapetani lahko nosijo "trakove, ki jih zagotovi Fifa". V nasprotnem primeru lahko sodnik od igralca zahteva, da zapusti igrišče, da si "popravi oblačila", v primeru neupoštevanja tega navodila pa lahko igralec po presoji sodnika prejme tudi opozorilo. V odgovor na celotno dogajanje so pri Fifi začeli kampanjo z naslovom Ne diskriminaciji, ki naj bi se na prvenstvu začela izvajati v času četrtfinalnih obračunov. Kapetani ekip bodo zdaj po besedah Fife na vseh tekmah lahko nosili trakove z napisi Ne diskriminaciji, Nogomet združuje svet in Rešimo planet.

Navijači: Danes se počutimo izdane

Na celotno dogajanje so se že odzvali tudi pri Združenju nogometnih navijačev Anglije in Walesa (FSA), kjer so ogorčeni nad delovanjem Fife. "Danes se počutimo izdane. Danes čutimo prezir do organizacije, ki je pokazala svoje prave barve, ko je pokazala rumene kartone nogometašem in rdeče toleranci. Nikoli več ne sme biti organizacija svetovnega prvenstva dodeljena izključno na podlagi denarja in infrastrukture. Nobena država, ki ne spoštuje pravic žensk, delavcev, LGBT+ in tudi vse ostalih ne bi smela organizirati svetovnega prvenstva. Že od leta 2010 se pojavljajo ista vprašanja. Vsi smo vedeli, kaj se bo zgodilo in grozljivo je, da želi Fifa na tak način utišati nogometaše in reprezentance, ki želijo širiti pozitivno sliko," so še zapisali pri FSA.

Nekdanji katarski nogometni reprezentant in ambasador svetovnega prvenstva Halid Salman je v intervjuju pred SP homoseksualnost označil za poškodbo uma.

Preberite še:

Cristiano Ronaldo
Sportal Ronaldo spregovoril prvič po odmevnem intervjuju
Morgan Freeman, Katar
Trendi Kritike na račun "prodanega" zvezdnika, ki je vzel "krvavi denar" Katarcev
SP 2022: ZDA : Wales
Sportal Bale Valižanom, ki so čakali 64 let, priskrbel točko!
Ne spreglejte