Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
8. 11. 2015,
12.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dominic Maroh Bayer Leverkusen Köln Kevin Kampl slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec

Nedelja, 8. 11. 2015, 12.35

7 let, 12 mesecev

"Norišnica. Zdaj lahko navijači proslavljajo že pred 11. novembrom."

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Branilec Kölna Dominic Maroh je v soboto ponagajal Kamplovemu Bayerju in dočakal najlepši dan v karieri. Nesojeni slovenski reprezentant je prispeval oba zadetka za zmago kozličkov.

Sin slovenskega očeta in nemške matere v bundesligi igra že vrsto let, v soboto pa je dočakal veliki trenutek, saj je prvič v karieri v najvišjem nemškem klubskem razredu dosegel dva zadetka. Ker igra na položaju branilca, je njegov dosežek glasno odjeknil v nogometnih krogih, zasluženo pa je prejel tudi naziv najboljšega igralca srečanja.

"Ko vidiš, kaj se je dogajalo na delu tribun, rezerviranih za naše navijače, več, zakaj igraš nogomet. To je norišnica. Navijači lahko že proslavljajo. Ni jim treba čakati na 11. november," je po veliki zmagi v 57. porenskem derbiju v bundesligi med Bayerjem in Kölnom povedal junak tekme.

Köln je na nogah že pred začetkom festivala

Nesojeni slovenski reprezentant je želel poudariti, da si lahko navijači kozličkov dajo duška že pred 11. novembrom, ko se bo v mestu z znamenito katedralo začelo veliko rajanje. V sredo se bo začel tradicionalni kölnski karneval. Vsako leto se začne 11. novembra točno 11 minut čez 11. uro, tako da je vse v znamenju številke 11, še kako uveljavljene v svetu nogometa.

Ko je Köln v soboto odpravil klub Kevina Kampla (odigral je vso tekmo), je zadnji sodnikov pisk na igrišču dočakalo 11 njegovih igralcev, Bayer pa je večji del drugega polčasa odigral le z desetimi možmi, saj je bil izključen grški branilec Kyriakos Papadopoulos. Köln je pogumno izkoristil rdeči karton v vrstah gostiteljev in do konca srečanja prek razigranega Maroha v krsto lekarnarjev zabil še drugi žebelj.

Dočakal je najlepši trenutek v karieri

Občasni slovenski reprezentant, ki se je pred 28 leti rodil v Nürtingenu, je prvi zadetek v 17. minuti dosegel z nogo, drugega v 73. minuti pa z glavo. Dvakratni strelec je bil po koncu srečanja, ko je stopil do navijačev, ganjen, saj se je na lastne oči prepričal, kako zelo jih je osrečil s prestižno zmago. "Vsak si želi, da bi vsaj enkrat v karieri občutil kaj podobnega in da bi lahko odločil derbi pred tako fantastičnim občinstvom," je dejal. V Kölnu je vrsto let sodeloval z Mišom Brečkom, ki pa se je v začetku sezone preselil v Nürnberg (tam je Maroh nabiral prve izkušnje v bundesligi) in zdaj nastopa v drugi ligi. Trboveljčan se je vrnil v slovensko reprezentanco in bo kandidiral za tekmi dodatnih kvalifikacij proti Ukrajini, Maroh pa že dalj časa ni prejel Katančevega vpoklica. V slovenskem dresu je zbral pet nastopov.

V državnem dresu je debitiral pred tremi leti pod taktirko Slaviše Stojanovića, pred letošnjo kvalifikacijsko tekmo z Anglijo (2:3) pa je slovenski selektor Katanec v pogovoru za nemški časnik Kölner Express dejal, da je pri Marohu pogrešal željo in ambicijo za igranje v slovenskem dresu.

Vedel je, da bo nastopilo njegovih pet minut

Sezona 2015/16 se zanj ni začela dobro, saj je na klubskih pripravah v Kitzbühlu utrpel poškodbo mišice, zaradi katere je izgubil mesto v začetni postavi. Prvič se je soigralcem na klopi pridružil šele v začetku oktobra, mesec dni pozneje pa je postal nesporni junak vedno pomembnega srečanja v Leverkusnu, ki si ga je na razprodani BayAreni ogledalo več kot 30 tisoč gledalcev.

"Poškodba me ni vrgla iz tira. Vedel sem, da bo prišlo mojih pet minut. Zdaj sem jih dočakal," je slovenski branilec priznal, da je po dveh zadetkih proti Bayerju hitro pozabil na mučno obdobje po poškodbi, ko je moral ujeti ritem in se ponovno dokazati trenerju Petru Stögerju.

"Če bi vedel, da bo dosegel dva zadetka, bi ga postavil v ekipo vsak teden," se je v mikrofon televizijske postaje Sky Sports pošalil avstrijski strateg, ki je popeljal Köln do pete zmage v sezoni in sedmega mesta na lestvici.

Kozlički se bodo po reprezentančnem premoru 21. novembra pomerili z Mainzem.

Ne spreglejte