Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
13. 10. 2018,
6.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

1

Natisni članek

Sašo Udovič Marinko Galić Tonči Žlogar Jaka Bijol Kevin Kampl Jan Oblak Jan Oblak Tomaž Kavčič Liga narodov

Sobota, 13. 10. 2018, 6.00

5 let, 6 mesecev

Anketa pred oktobrskima tekmama Slovenije

Nora ideja, ki je padla na pamet legendarnemu nekdanjemu reprezentantu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

1

Slovenija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes ob 18. uri nogometaše Slovenije v Oslu čaka tretja tekma v ligi narodov, ki so jo začeli katastrofalno, z dvema porazoma. Pred obračunom s tradicionalno neugodnimi tekmeci Norvežani, ki mu bo tri dni pozneje v Stožicah sledila še tekma proti Cipru, smo se s tremi nekdanjimi reprezentanti, Marinkom Galićem, Sašom Udovičem in Tončijem Žlogarjem, pogovarjali o preteklosti, sedanjosti in predvsem prihodnosti slovenskega reprezentančnega nogometa. Z besedami v trenutkih, ko so reprezentanti na čelu s selektorjem Tomažem Kavčičem na udaru javnosti, niso skoparili in so povedali marsikaj zanimivega.

O čem smo se pogovarjali s sogovorniki:

  • o pričakovanjih pred oktobrskima tekmama proti Norveški in Cipru,
  • o dejstvu, da se nekateri najboljši slovenski nogometaši v zadnjem obdobju izogibajo reprezentanci,
  • o tem, ali še vedno zaupajo selektorju Tomažu Kavčiču.

Marinko Galić: Naj bo kapetan in vodja Jaka Bijol!

Marinko Galić | Foto: Vid Ponikvar Marinko Galić Foto: Vid Ponikvar "Ne vem. Sodeč po tem, kar smo videli na zadnjih dveh tekmah, ne moremo pričakovati veliko. Lahko si le želimo, da se bo zgodil premik v glavah nogometašev in se bodo začeli boriti. Da bodo dali vse od sebe in bodo lahko, ne glede na rezultat, igrišče zapustili z dvignjenimi glavami. Da jim nihče ne bo mogel očitati ničesar. Iskreno povedano to, kar so pokazali na zadnjih petih, šestih tekmah, ni bilo podobno ničemur. Če ne bodo igrali vsi za enega in eden za vse, potem nima smisla razmišljati o čemerkoli. Lahko izgubiš, pa daš vse od sebe in navijači bodo to znali ceniti. Brez tega pa ni ničesar. Brez tega, da si pustil srce na igrišču, navijači ne bodo mogli prepoznati ničesar pozitivnega in kmalu se bo zgodilo, da bo na reprezentančne tekme hodilo po tisoč, dva tisoč navijačev," pred oktobrskima tekmama proti Norveški v gosteh in Cipru doma pravi Marinko Galić.

Legendarni slovenski branilec je bil po prvih dveh tekmah v ligi narodov, septembrskih porazih proti Bolgariji doma in Cipru v gosteh, med najbolj glasnimi kritiki svojih naslednikov v dresu slovenske reprezentance, za katero je v času nogometne pravljice na prelomu tisočletij odigral 66 tekem.

"Takrat smo se pošteno trudili, da smo zgradili kult reprezentance, zato me to, kar se dogaja zdaj, boli. Treba je biti pošten in reči, da tako slabo, kot je zdaj, ni bilo od začetkov slovenskega reprezentančnega nogometa, ko smo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 1998 osvojili samcato točko. Takrat smo svoje kariere gradili tudi prek reprezentance, saj smo dobro vedeli, da nam lahko odpre vrata tujine. Zdaj je morda narobe tudi to, da fantje pri 15, 16 letih po dveh dobro odigranih tekmah odhajajo v tujino. V naših časih je bilo v Italijo praktično nemogoče priti, zdaj tam igra že vsak drug. Po imenih klubov, za katere igrajo, so zdajšnji reprezentanti morda celo najboljši od vseh do zdaj, a to je treba pokazati tudi v dresu reprezentance, na igrišču. Ni lepšega, kot je to, kar se je dogajalo nam, ko nas je v Amsterdamu s tribun spremljalo 12 tisoč glasnih slovenskih navijačev. Za take trenutke bi se morali zdajšnji reprezentanti boriti in narediti vse, da bi kaj takega doživeli, ne pa, da nekateri, ki mislijo, da so zvezdniki, dvigujejo nosove in se vedejo, kot da so naredili že marsikaj," je bil tudi tokrat brez dlake na jeziku nekdanji branilec, ki je s Slovenijo igral na evropskem prvenstvu 2000 in na svetovnem prvenstvu dve leti zatem.

Jan Oblak je za Slovenijo nazadnje igral pred natanko enim letom. Oktobra lani proti Škotom v Stožicah. | Foto: Getty Images Jan Oblak je za Slovenijo nazadnje igral pred natanko enim letom. Oktobra lani proti Škotom v Stožicah. Foto: Getty Images

Nekaj besed je namenil tudi številnim odsotnostim slovenskih reprezentantov, ki v zadnjem času pogosto izpuščajo tekme Slovenije, medtem ko za klube redno igrajo. V oči bodeta predvsem dva, z naskokom prvi zvezdnik, vratar Atletico Madrida Jan Oblak, in zvezdnik prve nemške lige, najdražji igralec v zgodovini slovenskega nogometa Kevin Kampl, ki je trenutno član RB Leipziga.

"Za vsako ekipo je velik minus, če pogreša tako dobrega nogometaša, kot je Jan Oblak, ki spada med najboljše tri vratarje na svetu. Treba je narediti vse, da bo spet zraven, medtem ko lahko za preostale rečem, da pač kdor si ne želi biti zraven, naj to enkrat za vselej pove in naj ga ne kličejo več. Vemo, da je imel Kevin Kampl težave že s prejšnjim selektorjem Srečkom Katancem, zdaj pa se zgodba nadaljuje. O tem seveda ne odločam jaz, a če nekateri ne kažejo dovolj velike želje, da bi igrali za Slovenijo, potem jih pač ne potrebujemo. Naj se ponudi priložnost nekaterim drugim, morda komu iz slovenske lige. Zagotovo se bodo takšni potrudili veliko bolj, kot se trudijo nekateri namišljeni zvezdniki," je bil jasen in glasen Koprčan, ki se lahko pohvali tudi s tem, da je z Mariborom zaigral v ligi prvakov.

Nekdanji branilec slovenske reprezentance bi vlogo vodje zaupal kar 19-letnemu Jaki Bijolu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nekdanji branilec slovenske reprezentance bi vlogo vodje zaupal kar 19-letnemu Jaki Bijolu. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Odkar v reprezentanci ni več Milivoja Novakovića in Boštjana Cesarja, v tej reprezentanci ni več pravega vodje. Onadva sta bila za ekipo zelo pomembna. Šele zdaj, ko ju ni več zraven, smo lahko ugotovili, kako zelo je to res. Sam v tej ekipi med izkušenejšimi ne vidim nekoga, ki bi bil pravi vodja. Morda še najbližje se mi zdi mladi Jaka Bijol, ki pri 19 letih igra res vrhunsko in kaže tudi pravi odnos. Zakaj pa ne bi bil vodja on? Če bi bil selektor jaz, bi mu dal kapetanski trak, mu rekel, da bo vodja, in ekipo gradil okoli njega," je 48-letni nekdanji dolgoletni slovenski reprezentant Tomažu Kavčiču predstavil idejo o tem, da bi ključe reprezentance dal kar v roke najstniškega vezista moskovskega CSKA, ki še čaka na debi v majici Slovenije.

Nekaj besed je za konec namenil tudi selektorju Kavčiču. "Jaz ne vem, kaj natanko se dogaja in zakaj, na primer, Oblak noče braniti pod njegovim vodstvom. Ne vem, ali je to zaradi selektorja. Če je res tako, potem so stvari jasne. Tukaj ni debate. V tem primeru bi se morali na Nogometni zvezi Slovenije odločiti, komu bodo dali podporo. Če selektorju, potem takih nogometašev ne bi smeli več klicati. Če bi se odgovorni postavili na stran igralca, pa je seveda jasno, da bi bilo treba zamenjati selektorja. Na koncu pa so tako ali tako vedno najpomembnejši rezultati. Če jih še naprej ne bo …" je dal Galić jasno vedeti, da v primeru nadaljevanja črnega niza pričakuje spremembe v strokovnem vodstvu slovenske izbrane vrste.

Sašo Udovič: Preveč se govori o tistih, ki jih ni

Sašo Udovič | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Sašo Udovič Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Norvežani so tradicionalno neugoden nasprotnik za Slovenijo, a tradicije obstajajo zaradi tega, da jih rušimo. Ne vidim razloga, zakaj ne bi bilo tako tudi tokrat. Mislim pa, da bo veliko odvisnega predvsem od nas samih. Če se bodo fantje zazrli sami vase in naredili, kar morajo, jim lahko uspe. V zadnjih mesecih se je zgodilo veliko pretresov. Predvsem se mi zdi, da fantje niso delovali kot ekipe. Ne, da niso imeli prave želje, a ni bilo prave kemije, ki je prepotrebna. Predvsem za Slovenijo to velja v vseh ekipnih športih. Vsi za enega, eden za vse. Če ni tega, ni uspehov. Ko bomo spet našli to pravo iskrico, bo vse skupaj lažje," pred oktobrskima tekmama pravi Sašo Udovič, ki je za Slovenijo odigral 42 tekem in zabil 16 golov, kar ga uvršča na tretje mesto večne lestvice strelcev.

"Predvsem je pomembno, da vsi dajejo vse od sebe na igrišču. Mislim, da bo povprečen Slovenec bolj kot kakovost cenil trud in željo, ki jo bo vsak športnik pokazal na igrišču. Potem lahko tudi izgubiš, a če boš dal res vse od sebe in to ne bodo samo besede, te bodo slovenski navijači z igrišča pospremili z aplavzom," je bistvo povedal nekdanji golgeter Slovenije.

Nekdanji golgeter Slovenije pravi, da si je treba glede odsotnih čim prej naliti čistega vina. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nekdanji golgeter Slovenije pravi, da si je treba glede odsotnih čim prej naliti čistega vina. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Tudi njega seveda številne odpovedi močno motijo. "Primerjati različna obdobja ni najbolj hvaležno, a ko smo mi igrali za reprezentanco, je bila ta sveta. Izredno radi smo prihajali, čutili smo velik naboj. Morda tudi zaradi tega, ker smo bili še zelo mlada država, a preprosto smo za Slovenijo igrali z največjim mogočim ponosom in to tudi kazali na igrišču. To, kar se dogaja zdaj, seveda ne more biti nikomur v ponos. Če bo tako, potem ti fantje ne bodo nikoli občutili, kako je, ko te na gostovanju s tribun podpira več tisoč ljudi. Lahko povem, da ga ni lepšega občutka," je Ljubljančan povedal najprej.

"Preveč se piše in govori o tistih, ki jih ni zraven. To je za ekipo zelo destruktivno. Ko nekoga ni, je treba igrati brez njega in se pogovarjati o tistih, ki so tukaj. Toda tukaj je bilo storjenih veliko napak. Treba si je naliti čistega vina. Vsi morajo narediti to, od strokovnega vodstva do vodstva zveze in nogometašev. Se pogovoriti in si povedati stvari v obraz. Morajo ugotoviti, na koga se lahko računa in na koga ne. Bolje, da nekoga ni zraven in se nadaljuje brez zamer, kot pa da se vedno znova dogaja to, kar se dogaja zdaj, ko ne vemo, na koga lahko računamo in na koga ne. To, kar imamo zdaj, je najslabše," je vsem vpletenim svetoval nogometaš, ki je zaigral na evropskem prvenstvu leta 2000.

Selektorja Tomaža Kavčiča zelo ceni in misli, da je za nastalo situacijo še najmanj kriv. | Foto: Grega Valančič/Sportida Selektorja Tomaža Kavčiča zelo ceni in misli, da je za nastalo situacijo še najmanj kriv. Foto: Grega Valančič/Sportida

O selektorju Kavčiču ima sicer dobro mnenje. "Mislim, da je za to, kar se dogaja, najmanj kriv. Te zadeve so bolj v domeni Nogometne zveze Slovenije in ljudi, ki odločajo o tem. Če smo povsem iskreni, rezultatov res ni, ampak dejstvo je tudi to, da je reprezentanca sestavljena na novo. Dejstvo pa je tudi to, da imajo v vseh športih in v vseh tekmovanjih prvo in zadnjo besedo rezultati. Rezultatov pa trenutno žal ni," je povedal Udovič.

"Počakajmo še na ti dve tekmi in videli bomo, kaj se bo zgodilo. Dejstvo je, da je okoli reprezentance preveč negativizma. Nočem braniti nikogar, kritike so seveda na mestu, ampak ta teden stopimo skupaj in stisnimo pesti, da so pred nami boljši časi. Časa za pljuvanje bo po teh dveh tekmah, če ne bo rezultatov, še preveč. Pa seveda upam, da se to ne bo zgodilo in bo Slovenija tokrat res začela zmagovati," si je za konec zaželel nekdanji nogometaš, ki bo ob koncu leta praznoval abrahama.

Tonči Žlogar: Vsak reprezentant, tudi če je poškodovan, bi moral priti

Tonči Žlogar | Foto: Vid Ponikvar Tonči Žlogar Foto: Vid Ponikvar "Vedno je treba biti optimist. Res je, da bo Slovenija močno oslabljena, a priložnost bodo dobili nekateri, ki do zdaj niso igrali veliko, pa imajo za sabo vseeno veliko zahtevnih tekem v klubskih dresih. Reprezentanti so v dobri formi in zagotovo zelo motivirani. Igrali bodo sicer proti Norveški, ki je za Slovenijo tradicionalno neugoden nasprotnik, a je danes daleč od stare slave in je vsekakor premagljiva. Verjamem, da bodo fantje dali vse od sebe in pokazali tisto, kar jim je manjkalo na zadnjih tekmah, predvsem proti Cipru. Cilj mora biti zmaga, tako proti Norveški kot tudi potem proti Cipru. Predvsem pa morajo fantje pokazati pravi pristop in narediti vse, da spremenijo javno mnenje. Težko je pričakovati, da bodo v ligi narodov zasedli prvo mesto, ki prinaša možnost za uvrstitev na evropsko prvenstvo, potem ko so na uvodni tekmi izgubili, a treba je zmagovati predvsem zaradi tega, da se izboljša ozračje okoli reprezentance pred spomladanskim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020. Verjamem, da so pred nami boljši časi," pred oktobrskima tekmama skupine 3 lige C lige narodov, v kateri so še Bolgarija, Ciper in Norveška, pravi Tonči Žlogar.

Nekdanji nogometaš Olimpije, Primorja in Gorice je kot vzorčen primer postavil Josipa Iličića. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nekdanji nogometaš Olimpije, Primorja in Gorice je kot vzorčen primer postavil Josipa Iličića. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Tudi on je nekaj besed namenil številnim odsotnostim. "O Oblaku je bilo povedanega veliko, a z njegove strani bolj malo, tako da ne vemo natanko, kaj se dogaja. Škoda je le, da se stvari ne razčistijo, ne pa, da se zdaj že ne vem koliko časa ponavlja, da se govori o tistih, ki jih ni, in ne o tistih, ki so zraven. Tudi to zagotovo kali mir v ekipi. Veliko lažje in bolje bi bilo, če bi se zadeve razčistile že prej. Vse skupaj bi lahko vsi vpleteni izpeljali veliko lepše. Mislim pa, da je Josip Iličić lep vzor, kako bi moralo biti tudi v Oblakovem in Kamplovem primeru. Čeprav je imel nemalo težav, je prišel v reprezentanco. Potem pa je zdravniška služba Slovenije, ki je vsekakor vrhunska, ugotovila, kaj in kako. Če se odzoveš samo takrat, ko se zdi tebi, to ni pošteno. Ne do soigralcev in ne do vodstva reprezentance," je nekatere zdajšnje reprezentante okrcal nekdanji reprezentant, ki se lahko pohvali s 37 nastopi v majici Slovenije, za katero je zabil en gol, prav v mrežo Norveške, in trikrat nosil tudi njen kapetanski trak.

Tega, zakaj se nekateri reprezentanti ne odzivajo na klice selektorja, Primorec ni želel komentirati. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Tega, zakaj se nekateri reprezentanti ne odzivajo na klice selektorja, Primorec ni želel komentirati. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Tudi on je za konec spregovoril o selektorju Kavčiču. "Poznam ga zelo dobro. Je odličen človek in trener. Je tudi velik profesionalec in delavec, je pa jasno, da so se mu zgodile nekatere stvari, ki jih zagotovo ni pričakoval. Zakaj natanko se je to, da nekateri nogometaši nočejo prihajati, zgodilo, ne vem, ozadja ne poznam, zato o tem ne bom govoril, lahko pa povem, da je z njim tako, kot je z vsemi preostalimi trenerji tako v klubih kot v reprezentancah. Jasno je, da ima postavljene cilje. Če jih ne bo izpolnil, se bo seveda moral posloviti," se je razgovoril nekdanji nogometaš, ki je tudi sam zaplul med trenerje, a je trenutno brez kluba, potem ko je nazadnje vodil drugoligaša z Brd.

Ne spreglejte