Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2013,
11.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

huligani Egipt

Sobota, 26. 1. 2013, 11.03

8 let

Nogometnim huliganom v Egiptu smrtna kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Egiptovsko sodišče je v soboto na smrtno kazen obsodilo 21 nogometnih huliganov, ki so bili vpleteni v najhujšo tragedijo na stadionih v tej državi pred letom dni.

Obtožnica je povzročitve smrti 74 navijačev na stadionu v Port Saidu bremenila 73 ljudi, sodišče bo o usodi preostalih 52 obtoženih odločilo devetega marca. Obsodba je prvi epilog dogajanja v Port Saidu februarja lani, ko so po tekmi med domačim Al Masrijem in kairskim klubom Al Ahli domači navijači vdrli na igrišče in tribune in začeli obračunavati z gostujočimi navijači, med katerimi je bilo tudi največ smrtnih žrtev. Med obtoženimi so tudi nekateri uradniki na stadionu in policisti, ki so dogajanje samo opazovali in niso pravočasno reagirali, vendar so danes kazni izrekli samo navijačem.

Medtem ko so v Kairu smrtne kazni za huligane pozdravili z odobravanjem, v Port Saidu menijo, da gre za političen in nepravičen proces. V tem mestu so tako že izbruhnili nemiri, v katerih sta življenje izgubila najmanj dva policista, okoli 50 ljudi pa je bilo ranjenih. Žrtvi sta policista, ki sta varovala zapor, v katerem so zaprti obsojeni navijači. Po objavi razsodbe, ki jo sicer mora potrditi še egiptovski veliki mufti, so namreč sorodniki obsojenih napadli zapor ter se spopadli z varnostnim osebjem. Nekateri so celo uporabili avtomatsko orožje, medtem ko je policija odgovorila s solzivcem. Nad protestnike so poslali tudi oklepna vozila, spopadi pa so se razširili na ulice okoli zapora.

Na drugi strani je bilo tako znotraj kot zunaj sodišča v Kairu slišati predvsem vzklike veselja. Sorodniki ubitih so za medije pojasnjevali, da so zadovoljni z razsodbo, nekateri pa so izpostavljali, da bi morali biti kaznovani tudi tisti, ki so nasilje načrtovali. Številni Egipčani namreč verjamejo, da je izbruh narekovala policija ali podporniki odstavljenega predsednika Hosnija Mubaraka. Do novih izbruhov nasilja prihaja dan zatem, ko je ob drugi obletnici začetka množičnih protestov proti Mubaraku v več mestih prišlo do spopadov protestnikov s policijo. Po navedbah ministrstva za zdravstvo je bilo poškodovanih najmanj 456 ljudi, sedem pa je bilo ubitih. Skupno so nemiri izbruhnili v 12 egiptovskih pokrajinah.

Ne spreglejte