Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 10. 2022,
15.30

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Natisni članek

FC Barcelona Real Madrid PSG sodišče Neymar

Torek, 18. 10. 2022, 15.30

1 leto, 6 mesecev

Korupcija ob prestopu iz Santosa v Barcelono?

Neymar na sodišču zanikal krivdo: Podpisal sem, kar mi je rekel oče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Neymar sodišče | Neymar v torek dopoldne na sodišču v Madridu | Foto Reuters

Neymar v torek dopoldne na sodišču v Madridu

Foto: Reuters

Nogometaš PSG Neymar in preostalih osem obtožencev na sodišču v Madridu zanika krivdo v obtožnici, da so leta 2013 delovali koruptivno ob prestopu brazilskega nogometnega zvezdnika iz Santosa v Barcelono. Danes 30-letni nogometaš pravi, da je podpisal, kar mu je takrat rekel oče, naj podpiše.

PSG Neymar Kylian Mbappe
Sportal Neymar zabil deveti gol, PSG po derbiju ostaja neporažen

Najboljši strelec aktualnega francoskega prvenstva Neymar da Silva Santos mlajši, ki je prejšnji konec tedna za zmago vodilnega PSG-ja zabil deveti gol v sezoni, je v torek sedel na sodišču. Gre za obtožnico proti njemu in še osmim osebam, med njimi so njegov oče in nekdanja predsednika Barcelone, ki naj bi delovali koruptivno ob prestopu brazilskega nogometaša leta 2013 iz Santosa v Barcelono.

Vsi obtoženi so zanikali krivdo. "Podpisal sem, kar mi je rekel oče," je na sodišču dejal Neymar. Oče Neymar Santos starejši je bil njegov zastopnik. Pravi, da je takrat slišal govorice, da so se zanj zanimali tudi drugi klubi, a je sledil otroškim sanjam, da zaigra za Barcelono. "Od malega so bile moje sanje, da zaigram za Barcelono. In leta 2013 sem se odločil, da zapustim Santos in izberem Barcelono, klub iz mojih sanj." Oče je na sodišču dejal, da sin ni bil nikoli vpletel v pogajanja o pogodbah: "Mojemu sinu je bil vedno mar le nogomet. Hala bogu je meni in družini zaupal, da smo skrbeli za njegove pravice. Neymar ni nikoli sodeloval v pogajanjih."

Neymar ob prihodu na sodišče | Foto: Reuters Neymar ob prihodu na sodišče Foto: Reuters Španski tožilci zahtevajo dveletno zaporno kazen za Neymarja in 10 milijonov evrov denarne kazni. Za nekdanjega predsednika Barcelone Sandra Rosella zahtevajo pet let zaporne kazni, za Barcelono pa 8,4 milijona evrov denarne kazni.

Brazilsko investicijsko podjetje DIS je sicer zahtevalo kar pet let zaporne kazni za zvezdnika brazilske nogometne reprezentance in 149 milijonov evrov denarne kazni. DIS je imel namreč takrat 40-odstotne športne pravice za Neymarja. Barcelona in Neymarjevi zastopniki naj bi prikazali nižjo vrednost prestopa (samo 17 milijonov evrov), kot pa je ta dejansko bila (82 milijonov) in so s tem oškodovali DIS, ki je prejel samo 6,8 milijona.

Na sodišču v Madridu je pričal tudi predsednik Real Madrida Florentino Perez in zatrdil, da je Real za Neymarja takrat ponudil 45 milijonov evrov, a je nogometaš izbral Barcelono. Preko videopovezave je Perez še razlagal, da Real ni nikoli podpisal predpogodbe z Neymarjem, da se nikoli niso pogovarjali s kom iz DIS-a.

Ne spreglejte