Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
10. 10. 2012,
22.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slaviša Stojanović Kevin Kampl Boštjan Cesar Samir Handanović

Sreda, 10. 10. 2012, 22.07

8 let

Neprijeten sprejem za selektorja, ki ima eno dilemo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za slovenskimi nogometaši je tudi tretji trening v času priprav na tekmo s Ciprom. Opravili so ga v Ljudskem vrtu, pred tem je selektor v Mariboru nastopil na novinarski konferenci.

Vse bolj se bliža petkova tekma, v kateri bo treba zmagati. Tri točke so nuja. Kaj bi se dogajalo v nasprotnem primeru, si niti ne upamo pomisliti. Napetost se počasi stopnjuje, živčnost gre opaziti tudi na obrazih strokovnega vodstva reprezentance. V enem izmed mariborskih nakupovalnih središč je pred novinarje sedel selektor in najprej povedal: "Za zdaj gre vse po načrtih. Večjih posebnosti ni. Opravili smo vse, kar smo načrtovali. Danes sledi še en trening, jutri še zadnji. Prihajamo v sklepno fazo priprav. Postava je oblikovana, večjih nejasnosti ni," je priznal Slaviša Stojanović in dodal: "Edina dilema, ki jo imam, je v napadu. Ne vem še, ali bomo zaigrali z dvema klasičnima napadalcema ali zgolj z enim. To se bom odločil po zadnjih dveh treningih."

Na Nogometni zvezi Slovenije so sicer skrivnostni glede števila prodanih vstopnic za petkovo tekmo, a selektor verjame, da bo Ljudski vrt v veliko pomoč njegovim varovancem. "Znano je, da je mariborsko občinstvo odlično. Mariborčani znajo nagraditi ekipo, če ta pusti srce na igrišču. Ne dvomim, da bo tudi tokrat tako. Verjamem v podporo s tribun. Na nas je le, da upravičimo podporo navijačev," je optimističen Stojanović.

Zanimivo, najboljši slovenski nogometaši so v treh dneh opravili le tri treninge, kar je nekoliko presenetljivo. V preteklosti so v takšnih terminih trenirali večkrat. Tako torkov kot sredin dopoldanski trening so izpustili in čas namenili podrobni analizi nasprotnika. O Cipru imajo zagotovo dovolj informacij. "Ciprčani imajo svoje značilnosti, imajo pa trenutno tudi veliko težav, zato je vprašanje, kdo bo sploh igral. Igrajo v sistemu 4-2-3-1, ki pa se lahko hitro spremeni v sistem 4-3-3. Kot sem že rekel, bo treba paziti predvsem na bočna in krilna položaja. Tam imajo Ciprčani zelo hitre nogometaše," je Stojanović podal hitro analizo nasprotnika. Tudi selektorju je jasno, da bo treba zmagati. In to, da so na poti do cilja Slovenci odvisni predvsem od samih sebe. "Tako je. Če bomo mi takšni, kot moramo biti, bomo prišli do uspeha. Seveda spoštujemo nasprotnika, a misliti moramo predvsem nase. Moramo biti bolj kompaktni, kot smo bili na zadnjih tekmah. Moramo popraviti napake, ki smo jih delali. Biti agresivni, željni in si v konici napada bolj želeti zadetka. Ta tekma je za nas zelo pomembna. Tako točkovno kot tudi za našo samozavest," je še sporočil selektor, ki pa, kot da bi se tega bal, ni želel napovedati pohoda na zmago na tekmi v Tirani proti Albaniji štiri dni pozneje. "O tej tekmi se bomo pogovarjali pozneje. Gremo tekmo za tekmo. Zdaj nas zanimajo le Ciprčani in nič drugega," se je odgovoru na vprašanje, ali je cilj oktobrskih tekem stoodstotni izkupiček, (ne)spretno izognil Stojanović. Jasno pa je, da bo treba zmagati tako proti Cipru kot tudi v Albaniji. V nasprotnem primeru spodrsljaja z začetka kvalifikacij, ko so Slovenci izgubili proti Švici in Norveški, ne bosta popravljena. Že v primeru uspeha bi bil verjetno zgolj delno.

Nekaj besed je namenil tudi Kevinu Kamplu, ki ga mnogi – tako navijači kot novinarji – pričakujejo v začetni enajsterici v petek zvečer. Pa tudi sicer ga vidijo kot nogometaša, ki utegne v prihodnosti igro slovenske izbrane vrste spraviti na višjo raven. Se selektor strinja z njimi? "Znano je, za kako dobrega nogometaša gre. Na treningih opravlja svoje naloge. Je zelo motiviran in željno pričakuje tekmo, to velja tudi za vse preostale reprezentante. Osebno sem zadovoljen s tem, kar kaže na treningih," je o nogometašu Red Bull Salzburga dejal Stojanović, nato pa se napotil proti Ljudskemu vrtu, kjer so njegovi varovanci ob 19. uri začeli z uradnim treningom. Trenirali so vsi, s poškodbami praktično ni težav. Nekaj nevšečnosti ima le namestnik kapetana Boštjan Cesar, ki čuti nekaj bolečin v hrbtu, a ne gre za nič hujšega. Razpoložene v ekipi je dobro, pogoji za trening so bili tokrat malce slabši kot prejšnje dni. Malce je rosilo, bilo je tudi precej hladno. Kako je bilo do konca, ne vemo. Trening je bil odprt zgolj 15 minut. Upamo seveda, da se kdo ni poškodoval. In da je selektor našel enajsterico, s katero se bo lotil Ciprčanov. Uspešno, seveda.

Ne spreglejte