Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 12. 2023,
19.31

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Stuttgart Bayer Leverkusen nemško prvenstvo Bayern München Borussia Dortmund RB Leipzig Benjamin Šeško Benjamin Šeško Kevin Kampl Bundesliga

Nedelja, 10. 12. 2023, 19.31

4 mesece, 2 tedna

NEMŠKO PRVENSTVO, 14. KROG

Vodilni do točke, Šeško preživel pravo dramo na derbiju, katastrofa Bayerna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Borussia Dortmund : RB Leipzig Benjamin Šeško | Benjamin Šeško je dobil priložnost v zaključku derbija. | Foto Reuters

Benjamin Šeško je dobil priložnost v zaključku derbija.

Foto: Reuters

V 14. krogu bundeslige so bile oči uperjene v Dortmund, kjer je RB Leipzig z Benjaminom Šeškom in Kevinom Kamplom v napetem derbiju s 3:2 premagal Borussio Dortmund. Za uvod v krog so za veliko presenečenje poskrbeli nogometaši Eintracht Frankfurta, ki so s kar 5:1 odpihnili Bayern München in povzročili njihov prvi poraz v sezoni. Varovanci Thomasa Tuchla so po 13 tekmah ostali pri 32 točkah. V nedeljskem derbiju je Bayer remiziral s Stuttgartom (1:1) in ima zdaj na vrhu ob odigrani tekmi več od Bavarcev 36 točk, tretji Stuttgart pa 31. Leipzig je obdržal stik z vodilnimi tremi ekipami in ima zdaj 29 točk. Borussia je ostala pri 25.

Saarbrücken
Sportal Po Leipzigu in Bayernu izpadla še Borussia Dortmund, nov podvig tretjeligaša

Nogometaši Borussie Dortmund so med tednom v pokalnem tekmovanju doživeli boleč udarec, potem ko je bil boljši Stuttgart, varovanci Edina Terzića pa so se tako pridružili Bayernu in RB Leipzigu, ki sta se že krog pred tem poslovila od možnosti za pokalni naslov. Dortmundčani pa so praznih rok ostali tudi po derbiju z Leipzigom, ki so ga gostje dobili s 3:2.

Domači so prvi udarec doživeli že v 15. minuti, ko je rdeči karton prejel Mats Hummels, 17 minut kasneje pa so gostje povedli po avtogolu Ramyja Bensebainija. Globoko v sodnikovem dodatku prvega dela je za Dortmundčane izenačil Niklas Sule. V drugem polčasu je nato Leipzig spet povedel, v 54. minuti je bil uspešen Christoph Baumgartner

Leipzig se je veselil na derbiju. | Foto: Reuters Leipzig se je veselil na derbiju. Foto: Reuters

Slovenski reprezentančni zvezdnik Benjamin Šeško je v 76. minuti zamenjal Xavija Simonsa in dve minuti kasneje prvič poskusil z glavo ogroziti mrežo Dortmunda, a je bil Kobel zanesljiv. V izjemni priložnosti se je Slovenec znašel tudi na začetku 85. minute, ko se je znašel sam pred vrati gostiteljev, a je streljal naravnost v Kobla. Pet minut za Šeškom je priložnost dočakal tudi Kevin Kampl. Šeško je bil tudi v nadaljevanju zelo dejaven, v 91. minuti je začel akcijo Leipziga, po kateri je na 3:1 povišal Yussuf Poulsen, gostitelji so nato odgovorili v 93. minuti, ko je na 2:3 znižal Niclas Fullkrug, Borussia pa je tudi v zaključku močno pritisnila na vrata Leipziga, a je na koncu ostala brez točk.

Polom Bayerna

Za ogromno presenečenje so v 14. krogu bundeslige poskrbeli nogometaši Eintrachta iz Frankfurta, ki je s kar 5:1 odpravil Bayern. Ta je klonil prvič v sezoni, in to na kakšen način! Eintracht je po zadetkih Omarja Marmousha, Juniorja Dina Ebimbe in Huga Larssona že po 36 minutah vodil s 3:1, tik pred koncem prvega polčasa je na 1:3 znižal Joshua Kimmich. V drugem polčasu sta za petardo nato poskrbela še z drugim golom Junior Dina Ebimbe, končnih 5:1 pa je v 60. minuti postavil Ansgar Knauff.

Bayern je nazadnje pet golov prejel 27. oktobra 2021 v pokalu, ko je Borussia Mönchengladbach slavila s 5:0, pred tem pa so Bavarci nazadnje v domačem prvenstvu prav proti Frankfurtu prejeli pet golov ob porazu 2. novembra 2019. Tudi takrat je bilo 1:5.

Eintracht se je znesel nad Bayernom. | Foto: Reuters Eintracht se je znesel nad Bayernom. Foto: Reuters

Remi na nedeljskem derbiju

Tudi nedelja je postregla z nogometno poslastico, saj sta se na stadionu MHPArena pomerila tretji Stuttgart in vodilni Bayer iz Leverkusna, ki je po polomu Bayerna še edina neporažena ekipa v bundesligi. Vodilni ekipi na gostovanju nekaj časa ni kazalo dobro, saj je Stuttgart povedel v 40. minuti z zadetkom Chrisa Fuhricha, a je na drugi strani Florian Wirtz izenačil takoj v začetku drugega polčasa in postavil končni izid tekme. Bayer je tako še tretjič v sezoni vknjižil remi. Tako Stuttgart kot Bayer sta se med tednom tudi uspešno prebila v četrtfinale nemškega pokala.

Zanimivo je, da je Stuttgart v tej sezoni že pri 32 točkah po le 14 krogih; v celotni prejšnji sezoni je zbral le eno več in se selitvi v drugi ligo izognil šele v dodatnih kvalifikacijah.

Benjamin Šeško
Sportal Benjamin Šeško se je odločil za spremembo

Nemško prvenstvo, 14. krog:

Petek, 8. december:

Sobota, 9. december:

Nedelja, 10. december:

Lestvica:

Najboljši strelci:

18 – Kane (Bayern)
16 – Guirassy (Stuttgart)
10 – Openda (Leipzig), 
9 – Wind (Wolfsburg)
8 – Boniface (Bayer), Sane (Bayern), Undav (Stuttgart)
7 – Demirović (Augsburg), Grimaldo (Bayer Leverkusen), Marmoush (Eintracht), Plea (B. Mönchengladbach)
...
3 – Šeško (Leipzig) 

Ne spreglejte