Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
15. 7. 2014,
7.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sprejem

Torek, 15. 7. 2014, 7.38

6 let, 7 mesecev

Nemški junak Götze: Noro, kaj se tukaj dogaja?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nemški nogometni junaki, ki so v nedeljo premagali Argentino in se četrtič v zgodovini povzpeli na vrh, so se vrnili v domovino. V Berlinu jih je pričakala nepregledna množica navijačev.

Izbrana vrsta Argentine, ki je v finalu namučila svetovnega prvaka, nato pa morala po žogo v svojo mrežo v 113. minuti, ko je v polno zadel Mario Götze, se je v domovino vrnila že v ponedeljek. Pot od Brazilije do domovine tanga ni bila dolga, navijači gavčev pa so ljubljence za odmeven dosežek, drugo mesto na SP 2014, nagradili z dolgim aplavzom.

Nemci, ki so se po 24 letih spet povzpeli na svetovni prestol, doživljajo še večjega. Elf je navdušil navijače, ki so v Berlinu napolnili ulice. Slavnostni dogodek se odvija pred Brandenburškimi vrati, enemu izmed najbolj prepoznavnih berlinskih simbolov. Najbolj vneti privrženci so se v nemškem velemestu začeli zbirati že ponoči, nogometne junake pa je nato v lepem sončnem vremenu pričakala večstotisočglava množica. Nekateri omenjajo celo, da je elfu zaploskalo pol milijona občudovalcev. Selektor Joachim Löw in njegova četa so poskrbeli za dosežek, o katerem se bo govorilo še leta. V Berlinu poteka nepozabna zabava.

Kot prvi je letalo zapustil kapetan Lahm

Letalo z dragoceno "brazilsko" pošiljko je po 11-urnem poletu pristalo v domovini točno osem minut po deseti uri. Po predvidenem programu bi moralo nemška tla doseči že dve uri prej, a je zamujalo zaradi nesreče, ki se je pripetila na letališču v Rio de Janeiru. Vozilo s prtljago je utrpelo lažjo škodo, pripetljaj pa ni pokvaril izjemnega vzdušja v taboru svetovnih prvakov. Veliko čast, da kot prvi izstopi iz letala, je v Berlinu doživel kapetan Philipp Lahm. "Zelo sem srečen, da sem se vrnil domov, zlasti zaradi tega predmeta," je ponosno pokazal na pokal, namenjen svetovnemu prvaku. To je pozlačena lovorika, ki tehta dobrih šest kilogramov, v višino pa meri slabih 37 centimetrov. Letalo nemške letalske družbe Lufthansa je ob nevsakdanji priložnosti krasil napis "Fanhansa Siegerflieger (letalo zmagovalcev)".

Kot prvi ga je zapustil kapetan, takoj za njim pa je množici, zbrani na berlinskem letališču Tegel, pomahal še Bastian Schweinsteiger.

Müller ni kratil počitka Schweinsteigerju

Odet v nemško zastavo je za nemški časnik Bild strnil prve vtise: "Na poletu do Nemčije smo se po naporni noči predali spancu. Dobro smo se naspali, čeprav je za menoj sedel Thomas Müller, ki zelo rad govori. Na srečo je tudi on zaspal," se je o reprezentančnem, pa tudi klubskem soigralcu pošalil priljubljeni Schweini. "Vrnili smo se v deželo svetovnih prvakov," je po pristanku ponosno sporočil Mesut Özil.

Nogometaši so se vkrcali v slavnostni reprezentančni avtobus. Nato so se povzpeli na njegovo streho ter na sprevodu po berlinskih ulicah ter obrežju reke Spree mahali presrečni množici. Ob 12.30 so prispeli pred Branderburška vrata, kjer poteka osrednja zabava. Nemci so zelo navezani na to prizorišče, ki se ga je od leta 2006, če je le namenjen čaščenju športnih dogodkov, oprijel vzdevek Navijaška milja (Fanmeile). Svetovni prvaki so prispeli na prizorišče, kjer so se v navijaškem kotičku bučno spremljale vse nemške tekme na SP 2014. Takrat se je na omenjenem mestu zadrževalo tudi po 200 tisoč navijačev, zdaj jih je prišlo še več. Najboljše na svetu je nagovoril tudi berlinski župan Klaus Wowereit, nazdravljalo se je na vsakem koraku. Nemški junak Mario Götze, strelec zmagovitega zadetka v finalu, kar ni mogel verjeti, koliko ljudi se je zbralo. "Noro, kaj se tukaj dogaja?," se je pošalil prek Twitterja.

Selektor Löw: Vsi skupaj smo svetovni prvaki

Najprej so na oder prispeli selektor Löw, njegov pomočnik Hans-Dieter Flick, trener vratarjev Andreas Köpke ter direktor reprezentance Oliver Bierhoff, ki je pred dnevi zabičal, da bo slavnostni sprejem v Berlinu potekal le, če bo elf postal svetovni prvak. Nogometaši so ga upoštevali.

Odmevalo je "Nemčija in Jogi", nato pa je selektor dobil v roke mikrofon in dejal zbrani množici: "Prvaki smo postali po dolgi in naporni poti. Zdaj smo vsi presrečni. Hvala navijačem za podporo. Brez vas tega ne bi dosegli. Vsi skupaj smo svetovni prvaki," je dejal 54-letni nemški junak, občinstvo pa je skandiralo "Joooogiiii Löööööw". Nato so na oder v različnih skupinah prihajali še igralci ...

Vsi so bili deležni glasnega aplavza, nekateri izmed njih pa še dodatne pozornosti. Tako kot Manuel Neuer. Najboljši vratar na SP 2014 je dejal: "Vsi smo številka ena na svetu," je dejal dobitnik zlate rokavice občinstvu, ob 13.25 pa je prišel na oder še Lahm in s seboj prinesel najljubši predmet, s katerim se je v zadnjih dneh dobro spoprijateljil. Prinesel je seveda pokal, ki so ga do zadnjega s telesi prekrivali štirje soigralci, nato pa so se vrgli na tlah, kapetan nemške reprezentance pa ga je ponosno dvignil v zrak. Navijači so ponoreli od sreče, nato pa se je nogometašem na odru pridružila priljubljena pevka Helene Fischer. Nogometaši so se ji pridružili, se podali v "vlakec" ter skupaj zapeli njen hit Atemlos.

Ne spreglejte