Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
9. 3. 2015,
20.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Porto Basel Paulo Sousa Julen Lopetegui

Ponedeljek, 9. 3. 2015, 20.44

8 let

Nemiren spanec Porta: brez najboljšega v najbolj neprimernem trenutku

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometaši Porta in Basla se bodo zvečer udarili za mesto v četrtfinalu lige prvakov. Prvi dvoboj v Švici se je končal brez zmagovalca, Porto pa bo na Zmajevem štadionu pogrešal najboljšega strelca.

"Govorimo o četrtfinalu lige prvakov in priložnosti, da se zavihtimo med najboljših osem klubov v Evropi," je vzhičen Julen Lopetegui. Španski strokovnjak, ki je dvoboj v Baslu začel s postavo, v kateri ni bilo niti enega portugalskega nogometaša, se je pred povratnim srečanjem znašel v težavah, saj bo pogrešal najboljšega strelca Jacksona Martineza.

Kolumbijec je v portugalskem prvenstvu v tej sezoni dosegel že 17 zadetkov. Na Zmajevem štadionu bi predstavljal največjo nevarnost za švicarsko obrambo, tako pa se bodo morali modro-beli zahtevne naloge lotiti brez 28-letnega južnoameriškega zvezdnika. Martinez je odpadel zaradi poškodbe dimelj, ki jo je staknil na zadnji prvenstveni tekmi, ko je Porto ugnal Brago in nadaljeval zmagoviti niz na domačih igriščih.

Če ne bo Martineza, ki je odpadel v najbolj neposrečenem trenutku, saj je pred Portom dvoboj sezone, pa se lahko portugalski klub tolaži vsaj s tem, da bodo zvečer deležni velike podpore navijačev. "Prepričan sem, da nam bodo v veliko oporo in da bodo priredili nepozabno ozračje. Evropsko potovanje smo začeli iz nič. Najprej smo si morali prislužiti vozovnico za ligo prvakov, zdaj pa smo tukaj," je strateg Porta spomnil na to, da si je moral nekdanji klub Zlatka Zahovića in Mirana Pavlina nastop med najboljšimi v Evropi zagotoviti prek kvalifikacij.

Takrat se je sezona komaj začela, zdaj pa je Porto, ki je Evropo zadnjič osvojil pred 11 leti, le še korak od preboja v četrtfinale. To pa je že dosežek, brez katerega je ostalo mnogo zvenečih evropskih klubov. "Treba se bo dobro braniti. To bo naša največja skrb, saj pri Baslu kar mrgoli zelo izkušenih in hitrih igralcev," je poudaril nekdanji selektor mlade španske izbrane vrste.

Samozavestni in še boljši, kot pred tremi tedni

Basel prihaja v Porto sproščen. Ni favorit, s prebojem med 16 najboljših pa je že presegel klubski načrt. Na poti do osmine finala jo je zagodel Liverpoolu in Bezjakovemu Ludogorcu, za napredovanje v četrtfinale pa bo moral na Portugalskem nujno zatresti mrežo. "To, da lahko tekmuješ na tej ravni, je res nekaj posebnega. Srečni smo, da se lahko merimo z najboljšimi. Smo samozavestni in pozitivno naravnani. Če se bomo otresli pritiska, lahko Portu povzročimo veliko težav," sporoča Paulo Sousa.

Nekdanji zvezdnik portugalskega nogometa je branil barve Benfice in Sportinga. Dresa največjega tekmeca ni oblekel, zdaj mu lahko stopi na žulj v ligi prvakov in mu prepreči napredovanje v četrtfinale. Basel si je za razliko od Porta privoščil daljši zimski premor. Švicarsko prvenstvo se je vmes že nadaljevalo, tako da je v vedno boljši tekmovalni formi. "Zdaj smo še boljši kot pred tremi tedni in bi si lahko v Portu priigrali več priložnosti, kot smo si jih na prvi tekmi," je dejal Portugalec, ki je pred 18 leti osvojil evropski naslov z Borussio Dortmund.

Po odsluženi kazni se v ekipo vrača Fabian Schär, še vedno pa ne bo mogel računati na kaznovanega Mareka Suchyja. Na seznamu odsotnih so tudi poškodovana Ivan Ivanov in Adama Traore ter bolni Matias Delgado. Tako bo na povratnem srečanju osmine finala oslabljen tudi Basel.

Ne spreglejte