Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
21. 3. 2013,
20.35

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Siniša Mihajlović Igor Štimac Hrvaška Srbija

Četrtek, 21. 3. 2013, 20.35

4 leta, 11 mesecev

Nekdaj na smrt skregana, zdaj Štimcu prinaša žganje in ajvar

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tekma leta med Hrvaško in Srbijo, ki ju vodita nekdaj na smrt skregana selektorja Igor Štimac in Siniša Mihajlović, se nezadržno bliža. Favoriti so Hrvati, a tako je bilo tudi leta 1999 ...

Štadion Maksimir že dolgo ni bil razprodan. Tokrat so vstopnice za sosedski obračun med Hrvaško in Srbijo, ki predstavlja veliko več kot le navadno nogometno prireditev z 90-minutnim trajanjem, pošle rekordno hitro. In ni se spraševalo za ceno. Zgodilo se je celo nemogoče, saj je domovinski in čustveni naboj tako velik, da se bodo v petek združili celo navijači Dinama in Hajduka. Podobno bi veljalo tudi za privržence Partizana in Crvene zvezde, a je bil dosežen dogovor med nogometnima zvezama, da bosta srečanji v Zagrebu in Beogradu minili brez gostujočih navijačev. Zagrebška policija je že sporočila, da bo vsakega posameznika, ki bo ''spominjal'' na srbskega navijača, nemudoma odstranila s štadiona, saj obstaja resna nevarnost, da bi se mu lahko pripetilo kaj hujšega. Dvoboj najvišje možne stopnje tveganja si bo v živo ogledal tudi predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini, ki želi izkoreniniti pojav huliganizma in nešportnega navijanja na tem delu Evrope, zato sloni na prirediteljih še večja odgovornost, da mine tekma brez nepotrebnih prekinitev.

Zadnji hrvaški trening spremljalo 5.000 radovednežev

Srbska reprezentanca je v Zagreb prispela v četrtek, ohromila zagrebški promet, saj jo varujejo do zob oboroženi policisti (župan Milan Bandić je sporočil, da bodo stroški, povezani z varovanjem, znašali slabih 100.000 evrov), nato pa opravila zaprti trening za javnost na Maksimirju, kjer so jo že čakale rdeče-belo okrašene tribune in transparenti v podporo hrvaškim ''vitezom''. Če srbski selektor še skriva začetno enajsterico in najavlja nekaj presenečenj, pa je njegov stanovski kolega na hrvaški strani že izbral začetne ''jurišnike''. ''Pred nami je velika tekma, a lahko računam na take igralce, ki jih igrajo vsak dan. Od prve sekunde bomo napadli tekmeca in s pametnim pristopom skušali streti njegov odpor do te mere, da dosežemo zadetek,'' je razkril Igor Štimac. V domovini zaradi kontroverzne preteklosti in spornega prijateljevanja z nepriljubljenim Zdravkom Mamićem med navijači ni priljubljen, morda mu olajša status zmaga nad Srbi. Hrvaška naj bi dvoboj začela v postavi Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić – Rakitić, Vukojević, Modrić, Kranjčar – Mandžukić in Olić. Hrvaške nogometaše je na zadnjem treningu pozdravilo skoraj 5.000 navijačev, med njimi največ otrok, ogromen aplavz si je prislužil nesmrtni Miroslav ''Ćiro'' Blažević, ki je prišel izkazati podporo nekdanjemu varovancu Štimcu in njegovim fantom. Domači navijači pričakujejo največ od prerojenega ''belega baletnika'' Luke Modrića in vročega strelca Bayerna Maria Mandžukića, gostje pa polagajo največ upov v obrambno vrsto, ki premore številne odlične posameznike iz največjih evropskih klubov.

Mihajlović: Štimcu smo prinesli žganje, ajvar in marmelado

V petek po 18. uri bo v Zagrebu še vroče. Ravno v času, ko se bosta v Stožicah za točke potegovali Slovenija in Islandija. Pričakovanje ''dvoboja stoletja'' med Hrvaško in Srbijo dviguje tlak že več mesecev. Favoriti so Hrvati, ki imajo na lestvici šest točk prednosti pred vzhodnimi sosedi, Srbe pa krepi prijeten spomin na ''zlatih'' 2:2 sredi Zagreba, s katerim so leta 1999 še pod imenom ZR Jugoslavija Blaževićevi četi preprečili nastop na EP 2000. Tokrat ''orli'' s točko ne bi bilo zadovoljni. Želje segajo k trem. ''Če bomo izgubili, ne bom razmišljal o odstopu,'' meni Siniša Mihajlović, sin srbskega očeta in hrvaške matere, rojen v Borovem naselju pri Vukovarju. S Štimcem sta imela ogromno nerazčiščenih računov, ki so se začela s fizičnimi obračuni na dveh beograjskih tekmah med Crveno zvezdo in Hajdukom. Pred dobrimi 20 leti. Sekiro sta zakopala na lanskoletnem srečanju selektorjev v Varšavi in spila ''kavo miru''.

Sodil bo Turek, ki je nedavno v ligi prvakov razjezil Manchester United

Mihajlović je opozoril izbrance, naj v petek niti v sanjah ne nasedajo provokacijam ali pa si dovolijo kakšno nešportno reakcijo, ki bi lahko pripeljala do rdečega kartona. Navsezadnje se zaveda, da tekmo sodi turški delivec pravice Cuneyt Cakir (tisti, ki je Naniju na srečanju lige prvakov med Man Utd in Realom prisodil rdeči karton) in da bo vsaka drzna poteza kaznovana. ''Če se bo to zgodilo, potem tisti igralec, dokler bom selektor Srbije, ne bo več igral. O provokacijah pa takole. Na tribunah se bo vedno našlo nekaj sto neumnežev, v Zagrebu ali pa Beogradu, vseeno,'' pravi ''Miha'', ki po letu 1999, ko je z dvema podajama aktivno sodeloval pri zgodovinskem remiju (2:2), ni stopil na hrvaška tla. Na tla države, katere republiški dres je nekdaj nosil v mlajših kategorijah. Da prihaja z dobrimi in športnimi nameni, je podkrepila še njegova četrtkova izjava: ''Štimcu smo prinesli darila. Žganje, ajvar in marmelado.'' Hrvati so ugodili njihovi predhodno najavljeni želji in srbskim gostom pripravili neomejeno število priljubljenih piškotov Domačica. Kot da bi gostje s tem najavili, da bodo sodelovali na petkovi nogometni poslastici.

Ne spreglejte