Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
8. 12. 2016,
10.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

1

Natisni članek

Dinamo Zagreb Ivajlo Petev Petar Stojanović liga prvakov Juventus Sevilla Lyon Hrvaška

Četrtek, 8. 12. 2016, 10.40

6 let, 6 mesecev

Negativni rekordi zagrebškega Dinama v ligi prvakov

Zagrebčani najslabši v ligi prvakov vseh časov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

1

Petar Stojanović | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

''Najslabši udeleženec lige prvakov vseh časov'', ''Navijačem je dovolj sramotenja v ligi prvakov'', ''Nov neslaven rekord'', ''To ni uspelo še nikomur'' … To je le nekaj medijskih zapisov na Hrvaškem, ki opisujejo katastrofalen rezultatski izkupiček zagrebškega Dinama v ligi prvakov. Na šestih srečanjih je ostal brez točk, a tudi doseženega zadetka.

Najnovejši primer zagrebškega Dinama dokazuje, kako med hrvaškim prvenstvom in najboljšimi evropski klubi vlada velik kakovostni prepad. Hrvaški prvak, ki je osvojil 11 zaporednih naslovov, je v ligi prvakov nekonkurenčen. Čeprav dosega izjemne prodajne uspehe in ga odlikujeta tako kakovostno delo z mladimi kot finančna stabilnost, to v ligi prvakov ni zadoščalo niti za eno točko.

Stojanović slabše kot z Mariborom

Navijači Dinama na zadnji tekmi lige prvakov v Torinu | Foto: Reuters Navijači Dinama na zadnji tekmi lige prvakov v Torinu Foto: Reuters Evropske poraze Dinama je v svoj prid izkoristila Rijeka. V času, ko se je pomlajena zasedba iz Zagreba (poleti je ostala brez najboljših igralcev, hrvaških reprezentantov Marka Pjace in Marka Roga) posvečala zahtevnim evropskim izzivom, so izbranci Matjaža Keka pobegnili na šest točk razlike.

Nemoč hrvaškega prvaka v ligi prvakov je na lastni koži izkusil tudi slovenski branilec Petar Stojanović. Ko je v ligi prvakov nastopil z Mariborom (2013/14), je na šestih tekmah osvojil tri točke, vijolice pa so dosegle štiri zadetke. Z Dinamom, ki se je lotil evropske izkušnje s pomlajeno zasedbo, ni bil niti približno tako uspešen.

Edini, ki so dvakrat ostali brez

Gonzalo Higuain je zatresel mrežo Dinama tako v Zagrebu kot tudi Torinu. | Foto: Reuters Gonzalo Higuain je zatresel mrežo Dinama tako v Zagrebu kot tudi Torinu. Foto: Reuters Po sredinem porazu Dinama na gostovanju pri Juventusu (0:2) na naslovnicah hrvaških medijev ni manjkalo zapisov o negativnih rekordih. Ni se zgodilo prvič, da bi Dinamo končal ligo prvakov brez točk. To se mu je pripetilo že v sezoni 2011/12, ko so se njegovi igralci poslovili od tekmovanja z razliko v zadetkih 3:22. Tako so Zagrebčani postali prvi v zgodovini lige prvakov, ki so dvakrat končali sezono brez samcate točke.

Postali so tudi tretji klub, ki v skupinskem delu lige prvakov ni dosegel niti enega zadetka. Na seznamu so se pridružili Deportivu iz La Corune (2004/05), ki je za razliko od Dinama osvojil dve točki, in Maccabiju iz Haife (2009/10), ki je na šestih dvobojih prejel le osem zadetkov.

Vratar Dinama je moral po žogo v svojo mrežo kar 15-krat. Proti Juventusu je prejel šest (0:4 in 0:2), Lyonu štiri (0:1 in 0:3) in Sevilli pet (0:1 in 0:4).

Za ogled dvobojev Dinama v ligi prvakov v hrvaški prestolnici zaradi dolgoletnih sporov med navijači in vodstvom kluba ni bilo veliko zanimanja. | Foto: Reuters Za ogled dvobojev Dinama v ligi prvakov v hrvaški prestolnici zaradi dolgoletnih sporov med navijači in vodstvom kluba ni bilo veliko zanimanja. Foto: Reuters

Enajst zaporednih porazov

Na lestvici zaporednih porazov v ligi prvakov (kvalifikacije se ne upoštevajo) je Dinamo izenačil svoj najslabši rezultat v zgodovini tekmovanja. Ko je izgubil pri italijanskem prvaku, je moral tekmecu v ligi prvakov čestitati za zmago že 11. zapored. Če se bo še kdaj uvrstil v skupinski del lige prvakov in izgubil prvo tekmo, bo izenačil evropski rekord, pod katerega je zapisan Anderlecht (12).
Ne spreglejte