Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
14. 6. 2013,
12.32

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tahiti

Petek, 14. 6. 2013, 12.32

4 leta, 5 mesecev

Ne bo Messija, bo pa Tahiti ... in plesala se bo samba

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Štadioni so že skoraj nared, prireditelji urejajo zadnje podrobnosti, najboljše reprezentance vseh celin pa so pripravljene na generalko za svetovno prvenstvo. In začetek dvotedenske nogometne sambe.

Že diši po kavi. Pa tudi dobremu nogometu, saj bo od sobote pa vse do 30. junija, finale bo tako kot se spodobi gostila prenovljena lepotica Maracana v Rio de Janeiru, moč spremljati zanimive nogometne dvoboje. Igralo se bo na šestih štadionih, ki bodo prihodnje leto prizorišča težko pričakovanega svetovnega prvenstva 2014. V boju za brazilsko vstopnico ostaja tudi slovenska nogometna reprezentanca, med osmimi udeleženci pokala konfederacij, ki tradicionalno združuje najboljše ekipe z vseh celin, pa imata nastop na SP 2014 zagotovljena le dva. Gostiteljica Brazilija, ki je oproščena kvalifikacij, a si s prijateljskimi tekmami ni dvignila ugleda, pač pa ga s številnimi neuspehi zapravila in padla na svetovni jakostni lestvici, ter Japonska. Zaradi nastopov "samurajev" bo tričlanska slovenska kolonija v Saitami še nekaj tednov oproščena prvenstvenih izzivov, Brazilci pa so z zadnjo zmago nad Francijo nakazali, da se vendarle dvigujejo in želijo domačo poslastico končati na vrhu.

Španija odhaja po četrto veliko zvezdico

Zagotovo pa ne bo lahko. Španija prihaja v Brazilijo kot aktualni svetovni in evropski prvak, zdaj želi trem velenaslovom pridodati še četrtega. Številni velemojstri Barcelone, ki nosijo dres rdeče furije, bodo na brazilskih zelenicah (igra se v Belo Horizonteju, Brazilii, Fortalezzi, Recifeju, Rio de Janeiru in Salvadorju) pogrešali najbolj zvečenega klubskega soigralca Lionela Messija. Argentina se ne bo predstavila na elitnem odru, saj ji je spodletelo na zadnjem južnoameriškem pokalu. Zato bo barve njene celine branil Urugvaj, ki je v Brazilijo prispel z uradnim napadom Suarez - Cavani, s katerim se bo kot prva poigrala prav španska obramba. V skupini B bosta nastopila še Nigerija in Tahiti, ki je dobil priložnost za predstavitev pred milijoni gledalcev po vsem svetu zaradi lanskoletnega naslova prvaka Oceanije. Majhen polinezijski otok s sanjskimi plažami, nasmejanimi dekleti in bogato preteklostjo, ki se jo dobro spominjajo tudi ljubitelji potopisnih romanov in tudi filmsko upodobljenih prigod upornikov z ladje Bounty, doživlja športni vrhunec. Nekdanja francoska kolonija bo kljub majhnosti in spoznanju, da si profesionalno služi nogometni kruh le 33-letni napadalec Marama Vahirua (Nancy), trd oreh za vse. Lani je izkoristila spodrsljaj Nove Zelandije, ki jo je v polfinalu šokirala Nova Kaledonija, Tahitiju pa se ponudila izjemna priložnost za neponovljivo lovoriko. Kako se je pripravil za pokal konfederacij v Braziliji, bo nakazala že prva tekma z afriškimi prvaki.

Američani presenetili na jugu Afrike, kdo bo letos?

Veliko bolj kot skupina B bo medijsko zanimiva prva skupina. V njej bo igrala gostiteljica Brazilija, ki na krilih novoustoličenega kralja Neymarja ne želi več razprodajati ugleda. Na tekmovanju nastopa že sedmič, za začetek pa bo v soboto v prestolnici Brasilii gostila Japonsko. Samozavestne Azijce, ki so si že zagotovili nastop na SP 2014, bosta skušala zdramiti nevarna zvezna igralca Keisuke Honda in Šinji Kagava. Če bodo hoteli Japonci napredovati, bodo morali osvojiti vsaj drugo mesto. V skupini A pa sodelujeta še Italija in Mehika, tako da bo še zelo zanimivo. Evropski podprvaki so si nastop priigrali po zaslugi drugega mesta na lanskoletnem Euru in odrešilnem spoznanju, da si je Španija že zagotovila sodelovanje zaradi svetovnega naslova. Mehika računa na kopico obetavnih nogometašev, ki so glas o tem, da velja na njih računati, ponesli na olimpijskem turnirju v Londonu, v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014 pa parajo živce navijačem z izjemno skromno učinkovitostjo pred vrati. Priložnosti so, zadetkov manj od pričakovenega. Se bo "sombrerom" odprlo v Braziliji? V deželi, ki živi za nogomet? Udarna favorita sta Brazilija in Španija, a le na papirju. Kateri selektor bo znal iz igralcev, ki končujejo izjemno naporno sezono, izcimiti največ? Na zadnji izvedbi pokala konfederacij v JAR so presenetile ZDA in v polfinalu ugnale samozavestne Špance, nato pa v finalu priznali premoč selekciji selecao. Branilki naslova, ki bo deležna pomoči domačega občinstva. Prepričajte se že v soboto.

Ne spreglejte