Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jose Mourinho Chelsea Leicester City nogomet Manchester United Louis van Gaal Claudio Ranieri Riyad Mahrez Liverpool Jürgen Klopp

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.56

6 let, 6 mesecev

Narobe svet: Leicester vihar, ki ne pojenja, prvakom grozi izpad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če se v največjih evropskih ligah vse odvija nekako po pričakovanjih, se v Angliji dogajajo čudne reči. Za nami je že skoraj polovica prvenstva, pogled na lestvico pa je vse prej kot običajen.

Po 16 krogih je po zmagi nad Chelsejem še vedno vodilni Leicester City, ki ima dve točki prednosti pred Arsenalom in tri pred Manchester Cityjem. Manchester United na četrtem mestu za senzacionalnimi lisicami zaostaja že šest točk.

Še vedno imajo enak cilj

"Igralcem sem povedal, da potrebujemo še pet točk, da bomo varni pred izpadom. Ko bomo dosegli to številko, bomo spremenili cilj, prej ne," je po novi senzaciji dejal revolucionar na klopi Leicester Cityja Claudio Ranieri.

Lisice so v pretekli sezoni pod taktirko Nigla Pearsona v tem času krojile zadnji del lestvice, zdaj pa nočejo in nočejo zapustiti vodilnega položaja. Če so mnogi na začetku prvenstva dejali, da ima Ranierijeva četa le ugoden razpored, pa zdaj iz tedna v teden dokazujejo, da jim v tem trenutku v Angliji ni para. "Želimo sanjati še naprej, a želimo tudi ostati na realnih tleh. Da bo tako, moramo še naprej delati trdo. Za zdaj je svet res lep. Nočem se zbuditi, z našimi navijači želim sanjati še naprej," se vse bolj smeje italijanskemu strokovnjaku.

Ali je to sploh mogoče?

Če lahko v povezavi z Leicestrom govorimo o pravljici, pa na drugi strani nočne more doživlja londonski Chelsea. Aktualni prvak je izgubil še devetič v sezoni, medtem ko je lani dobil prvenstvo z le tremi porazi. Trenutno ima, pa če verjamete ali ne, le točko več kot Norwich, ki bi v tem trenutku izpadel iz lige. Nazadnje, ko je Chelsea začel tako slabo, to je bilo v sezoni 1978/79, se je črn scenarij, izpad iz prvoligaške druščine, tudi zgodil.

"Sprejmem kritike, da smo blizu izpada iz lige, a nikakor ni res, da se bojujemo za obstanek. Če si tam tri ali štiri mesece, je premalo, da izpadeš. Je pa res, da se sramujem trenutnega položaja," je po novi klofuti dejal Portugalec Jose Mourinho, ki se je po dvoboju spravil na svoje igralce.

"Izdali so me"

Kaj lahko bi se zgodilo, da bo trener Chelseaja s tem le še poslabšal zadevo. "Prejeli smo dva zadetka, kar je povsem nesprejemljivo. Vem, da je moja najboljša lastnost branje nasprotnikov, razbrati vse podrobnosti in slabosti nasprotnikov. A v tem trenutku se počutim izdanega, počutim se, kot da je moje delo šlo v nič. Težko je zadeti, ko nekaj tvojih igralcev ne kaže tistega, česar so sposobni. Vso lansko sezono sem opravljal fenomenalno delo, fante sem pripravil do tega, da so bili videti celo boljše, kot so v resnici, zdaj pa tole," ni izbiral besed Mourinho, ki je za zdaj še vedno trener Chelseaja.

"Ko fante gledam na treningu, kažejo nekaj povsem drugega, kot potem na tekmi. To me res jezi in me spravlja v slabo voljo," se kar ni mogel ustaviti.

Obračun za obstanek na Stamdord Bridgeu

Londončani prihodnji konec tedna gostijo kandidata za obstanek Sunderland, ki ima na 19. mestu le tri točke manj kot Chelsea. Lahko rečemo, da bo to za prvake res pravi test, saj si nikakor ne smejo privoščiti novega spodrsljaja.

Kako kaže preostalim kandidatom za naslov?

Čeprav predstave Arsenala in Man Cityja niso idealne, se oba držita odlično. Kot že rečeno, imata le dve točki oziroma tri manj od Leicestra, medtem ko se zdi, da rdeči vragi niso kos številnim poškodbam in jim počasi zmanjkuje sape. O tem priča tudi nepričakovan izpad iz lige prvakov, v prvenstvu pa jih je na kolena spravil novinec v ligi Bournemouth in poskrbel za dodatno razburjenje na Old Traffordu. United za vodilnim Leicestrom zaostaja že velikih šest točk, vseeno pa Nizozemec Louis van Gaal, ki je na udaru vse večjih kritik, še vedno ne izključuje, da bi se na koncu veselili celo naslova prvakov. Do konca decembra, ko bo tako kot vsako leto zelo natrpan urnik, obljublja, da bo United spet tam, kjer mora biti.

Še veliko slabše gre Liverpoolu, ki je po menjavi trenerja začel verjeti v čudež. A zdi se, da Jürgen Klopp še zdaleč nima čarobne palice. V zadnjih dveh krogih so izgubili proti Newcastlu in srečno remizirali z West Bromom. Za prvim mestom zaostajajo že (pre)velikih 11 točk, kar najbrž že pomeni, da bodo na naslov, ki ga čakajo že dolgih 25 let, počakali še nekoliko dlje. Edina pozitivna stvar za redse je to, da se lahko pohvalijo, da imajo skoraj deset točk več kot aktualni prvaki, kar tudi ni kar tako.

Ne spreglejte