Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 6. 2020,
16.12

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

Luka Elsner Amiens francosko prvenstvo

Petek, 19. 6. 2020, 16.12

3 leta, 10 mesecev

Napeto v Franciji: Amiensu Luke Elsnerja in Toulousu vendarle grozi izpad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
Luka Elsner | Trener Amiensa Luka Elsner bo v torek izvedel, ali bo igral v prvi francoski ligi. | Foto Vid Ponikvar

Trener Amiensa Luka Elsner bo v torek izvedel, ali bo igral v prvi francoski ligi.

Foto: Vid Ponikvar

Vodstvo najvišje francoske nogometne lige (LFP) je z veliko večino zavrnila možnost povečanja lige in je za razpravo na generalni skupščini, ki bo v torek, 23. junija, predlagala zdajšnjo sestavo lige z 20 klubi. To pomeni, da Amiensu slovenskega trenerja Luke Elsnerja in Toulouseu grozi izpad iz elitne lige.

Kar 23 glasov je bilo proti povečanju lige na 22 ekip, dva pa sta bila vzdržana, je liga LFP objavila na spletni strani.

Najpomembnejše francosko nogometno tekmovanje je edino od velikih v Evropi, ki se zaradi pandemije novega koronavirusa ne bo nadaljevalo, 30. aprila so ga predčasno zaključili. Prvak je že sedmič v zadnjih osmih letih postal Paris Saint-Germain.

Na zadnjih dveh mestih sta bila Amiens in Toulouse, a sta se na odločitev o izpadu v drugo ligo pritožila na francosko vrhovno sodišče. To je 9. junija ugodilo pritožbi klubov.

Sodišče je vodstvo lige in tamkajšnjo krovno nogometno organizacijo tedaj obvestilo, da sestavita format lige, v kateri bo 22 ekip, dve več kot običajno.

Po LFP bo Francoska nogometna zveza o tem glasovala 26. junija, poroča STA.

Tri milijone evrov kazni Uefe za Marseille

Olympique Marseille bo moral plačati tri milijone evrov kazni zaradi kršenja finančnega fair playa, je sporočila Evropska nogometna zveza (Uefa). Francoski klub bo zaradi kršitev iz lanskega leta v naslednjih dveh sezonah (2020/21, 2021/22) dobil tudi 15 odstotkov manj denarja za sodelovanje v evropskih klubskih tekmovanjih.

Ob denarni kazni pa je dobil tudi tako, ki se bo poznala na igrišču. Olympique bo imel lahko na seznamu za naslednje tri evropske sezone (2020/21, 2021/22 in 2022/23) po največ 23 igralcev.

Marseille, ki je bil drugi v ligi, preden so konec aprila dokončno odpovedali zaključek sezone, pa se je izognil kazni izključitve iz evropskih tekmovanj. Grozila mu je zaradi precej presežene največje določene izgube.

Zaradi izgube 78,5 milijona evrov v sezoni 2017/18 je klub znižal proračun in plače igralcem ter obljubil, da potem ne bo presegel 50 milijonov negativnega stanja, kar pa se je z 91 milijoni minusa zgodilo že v sezoni 2018/19.

Klub se je branil z argumenti, da je lastnik Frank McCourt od oktobra 2016 že opravil obsežna vlaganja v višini okrog 250 milijonov evrov ter da se negativno stanje umirja, kar pa ni v celoti prepričalo posebne komisije Uefe. STA

Preberite še:

Luka Elsner
Sportal Sijajna novica za Luko Elsnerja. Amiens ostaja prvoligaš!
Koronavirus
Sportal Pet pozitivnih v nogometnem klubu Saint Etienne
Ne spreglejte