Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 11. 2013,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Etien Velikonja Cardiff City Jorge Mendes Jose Mourinho

Petek, 8. 11. 2013, 12.57

8 let

Največji nogometni prestop iz Slovenije in tudi največja manipulacija?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Etien Velikonja je lastnik največjega prestopa kakšnega slovenskega nogometaša iz slovenske lige, obenem pa najbrž tudi največje manipulacije. Zakaj je Cardiff zanj sploh toliko plačal, če ne igra?

Etien Velikonja je s prestopom iz Maribora v Cardiff postal najdražji nogometaš, ki je odšel v tujino. Valižani so zanj odšteli dva milijona evrov in še dodatnih 1,6 milijona evrov za plačo. Vendar zakaj je nekdanji nogometaš Gorice do zdaj za ta otoški klub odigral zgolj 73 minut, in sicer januarja v pokalu FA proti nižjeligašu Macclesfieldu? Po izračunih je Cardiff do zdaj za vsako njegovo minuto na igrišču plačal 10 tisoč angleških funtov. Trener Malky Mackay si je po izjavah sodeč Velikonjo želel že kot trener Watforda, hvalil ga je tudi ob prihodu v Cardiff, priložnosti pa mu ni ponudil. Kaj je razlog za to?

Prinesel denar in tudi razburjenje

Najprej se je treba dotakniti vprašanja, zakaj je Cardiff, ki do zdaj ni bil nič posebnega v otoških nogometnih okvirih, postal premožen. Razlog je prihod kontroverznega lastnika Vincenta Tana. Malezijski podjetnik je takoj razburil navijače tega kluba, ko si je pri takratnem drugoligašu angleške lige dovolil zamenjati klubski grb in barve dresov, ki so bili več desetletij zaščitni znak valižanskega kluba.

Obenem je navijače zmotilo tudi imenovanje novega športnega direktorja kluba. To je postal kar 23-letni Alisher Apsalyamov, sicer povsem nepoznan v svetu nogometa. Skupno je do zdaj Tan v klub vložil 125 milijonov evrov.

Trener ga vsakič prezre, predrag za posodo

Velikonja se je ob uvrstitvi Cardiffa v elitno angleško ligo želel prebiti med nogometaše, na katere bo trener računal, vendar ga je Mackay vsakič prezrl. Ob tem Šempetrčan ni mogel na posodo, kamor ga je vabil tudi eden izmed portugalskih klubov, saj naj bi imel previsoko plačo. "Nočem razpredati o posameznih igralcih. Tu sem, da odgovarjam na vprašanja, povezana z nedeljskim srečanjem. 51 let smo čakali na vrnitev v premier ligo in ne bom dovoli, da nas pri tem ovirajo druge stvari," je dejal trener Cardiffa.

Zakaj je tako in kaj se dogaja v klubu, so se že spraševali tudi pri uglednem Guardianu. Kdo je v klub zvabil Velikonjo in zanj plačal dva milijona evrov, če nogometaš praktično igra le za drugo ekipo? Po nekaterih prepričanjih naj bi bil to prav lastnik kluba Tan, ki naj bi med drugim trenerju diktiral tudi taktične zamisli. Pri Cardiffu so s prstom pokazali na svetovno priznanega agenta Jorgeja Mendesa, ki ima med drugim pod svojim okriljem tudi Cristiana Ronalda in Joseja Mourinha. Vendar je prav portugalskemu agentu leta 2010 uspelo prepričati Manchester United, da je za 8,5 milijona evrov zvabil Bebeja, nogometaš pa je za ta klub odigral le sedem tekem.

Velikonja ima prepoved, agenti naj bi razkrili resnico

Prestop Velikonje je vodil Mendesov sodelavec Joao Camacho. Kakšni vlogi sta torej odigrala portugalska agenta? Tudi Zlatko Zahović ne pozna odgovora na to vprašanje in je za Guardian dejal, da je ob prestopu govoril le s sodelavci Mendesa in z nikomer iz Cardiffa.

Tako v kluba kot agenciji ne dajejo izjav, tudi Velikonja ne sme dajati izjav, kar je odločitev kluba. Uspelo pa nam je izvedeti, da naj bi njegovi zastopniki javnosti le predstavili ozadje nekoliko sumljivega prestopa, in pojasnili, zakaj Velikonja sploh ne dobiva priložnosti za igranje.

Ne spreglejte