Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
30. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Natisni članek

nogomet skok v športno preteklost

Nedelja, 30. 10. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost

Najbolj nenavadna tekma v zgodovini nogometa

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90
Barbados | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nenavadno pravilo, ki je veljalo v kvalifikacijah za karibski pokal leta 1994, je poskrbelo, da so nogometaši Barbadosa in Grenade odigrali eno izmed najbolj čudnih tekem v zgodovini nogometa. Januarja 1994 so gledalci s tribun spremljali bizarno dogajanje na zelenici nacionalnega štadiona Barbados v Saint Michaelu. Kaj se je dogajalo?

Karibski pokal (tekmovanje, na katerem nastopajo reprezentance članic Karibske nogometne zveze) leta 1994 je bil peti po vrsti. Zaključni turnir je gostil Trinidad in Tobago. Prav ta je aprila tudi osvojil zmago, potem ko je v finalu s kar 7:2 premagal Martinique, a o tem se po svetu ni pisalo prav veliko.

To je pač tekmovanje, ki širšim množicam ni zanimivo. Je bilo pa še kako zanimivo dogajanje v kvalifikacijah za to tekmovanje. V njih smo bili 27. januarja 1994 priče tekmi, ki v očeh nekaterih velja za najbolj nenavadno v zgodovini nogometa. Kaj se je dogajalo?

Potrebovali so zmago z dvema goloma razlike

Nogometaši Barbadosa so izkoristili veliko luknjo v pravilih. | Foto: Reuters Nogometaši Barbadosa so izkoristili veliko luknjo v pravilih. Foto: Reuters V kvalifikacijski skupini 1 so nastopali Portoriko, Grenada in Barbados, na karibski pokal pa se je uvrstila le prvouvrščena reprezentanca.

Portoriko je na dveh tekmah osvojil tri točke in ni imel več možnosti za napredovanje, zanj sta se v zadnji tekmi udarila Barbados in Grenada. Ta je bila pred odločilno tekmo v boljšem položaju. Imela je tri točke in razliko v zadetkih 2:0.

Barbados je bil brez točke. Gola ni dosegel, enega je prejel. Pred domačimi navijači je v Saint Michaelu potreboval zmago z vsaj dvema goloma razlike.

Prednosti z 2:0 si je tudi priigral, a v zadnjem delu tekme je Grenada znižala zaostanek in na semaforju je bil rezultat, ki je za Barbados pomenil neuspeh.

Nenavadno pravilo na kvalifikacijskem turnirju

Ključen podatek v tej zgodbi je nenavadno pravilo, ki je veljalo na kvalifikacijskem turnirju.

Organizatorji so namreč prikrojili pravila, na katera že od nekdaj prisegajo povsod po svetu. Tekma se z neodločenim rezultatom ni smela končati.

Če je bil izid po rednem delu igre 0:0, so, čeprav je šlo za skupinski del tekmovanja, o zmagovalcu odločali podaljški oziroma enajstmetrovke.

To še ne bi bilo tako čudno, če ne bi pravila spremenili tako, da je morebiten gol v podaljških, ki je bil hkrati zlati gol (tekme je bilo nemudoma konec), veljal za dva.

Dogajanje na igrišču v zadnjih treh minutah je bilo kaotično in zmedeno. | Foto: Reuters Dogajanje na igrišču v zadnjih treh minutah je bilo kaotično in zmedeno. Foto: Reuters V zadnjih minutah so branili svoj in nasprotnikov gol

Ko je Barbados prejel gol, je nekaj časa poskušal zadeti še tretjič, a nato v zadnjih minutah, ko mu je zmanjkovalo časa, spremenil taktiko. Njegovi nogometaši so se odločili, da si bodo zabili avtogol ter si priskrbeli novih 30 minut, v katerih bi lahko dosegli gol, ki bi štel za dva, in napredovali.

Branilec Terry Sealey in vratar Horace Stoute sta si najprej nekaj časa podajala žogo med seboj, potem pa jo spravila v svojo mrežo.

Ko so Grenadčani ugotovili, kaj se dogaja, so jim želeli vrniti z enako potezo. Odločili so se, da si bodo zabili avtogol. Poskrbeti so želeli, da bi v izdihljajih rednega dela tekme izgubili za en gol in se uvrstili na zaključni turnir.

Gledalci so tako v zaključku spremljali res čudno dogajanje, v katerem so nogometaši Barbadosa v zadnjih treh minutah branili tako svoj gol kot tudi gol nasprotnika. 

Uspelo jim je, dobili so še 30 minut časa za zlati gol in ga tudi dosegli ter se uvrstili na karibski pokal.

Niso vedeli, kako bi se obnašali

"Počutimo se ogoljufane. Človek, ki si je izmislil tako neumno pravilo, je nor. To je bila tekma, v kateri so v zadnjih minutah nogometaši tekli gor in dol. Vladala je popolna zmeda, naši nogometaši niso vedeli, kako se obnašati in ali naj branijo svoj ali nasprotnikov gol. Česa takšnega še nisem doživel. V nogometu se moraš truditi, da bi zadel nasprotnikovo, ne pa svoje mreže. To je nezaslišano!" je bil po tekmi besen selektor Grenade James Clarkson.

Na karibski pokal je potoval Barbados, a se tam ni izkazal. | Foto: Reuters Na karibski pokal je potoval Barbados, a se tam ni izkazal. Foto: Reuters Barbadosu je uspelo, sporno pravilo so umaknili

Barbados je kljub negodovanju številnih, o bizarnem dogajanju na tej tekmi so namreč poročali tudi tuji mediji, pozneje nastopil na karibskem pokalu ter se po dveh remijih in porazu na odobravanje širše športne javnosti od tekmovanja poslovil že v predtekmovanju.

Pravilo zlatega gola, ki šteje za dva, se pozneje ni več ponovilo.

Ne spreglejte