Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
17.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

Natisni članek

liga prvakov Bayern München Liverpool Jürgen Klopp Niko Kovač

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 17.00

5 let, 2 meseca

Pred tekmo osmine finala lige prvakov med Liverpoolom in Bayernom

Na slovitem Anfieldu se obeta poslastica z napako

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19
Bayern München, Liverpool, Mohamed Salah, David Alaba | Bayern in Liverpool sta se nazadnje srečala  avgusta leta 2017, ko so bili uspešnejši Liverpoolčani. | Foto Reuters

Bayern in Liverpool sta se nazadnje srečala avgusta leta 2017, ko so bili uspešnejši Liverpoolčani.

Foto: Reuters

Naziv najatraktivnejše tekme osmine finala v ligi prvakov je takoj po žrebu pripadel angleškemu Liverpoolu in nemškemu Bayernu. Ekipi, ki sta po petkrat slavili v najelitnejšem evropskem tekmovanju, se bosta jutri spopadli na slovitem Anfieldu. V taboru obeh se pred prvim sodnikovim žvižgom spopadajo s številnimi poškodbami in odsotnostjo igralcev.

Liverpool in Bayern sta se v evropskih tekmovanjih nazadnje pomerila davnega leta 1981, ko je v polfinalu lige prvakov po dveh tekmah slavil Liverpool, ki je pozneje tudi osvojil naslov prvakov. Liverpoolčani so bili boljši tudi na zadnji medsebojni tekmi, prijateljski tekmi pred dvema letoma, ko so pred začetkom sezone slavili s 3:0.

Vloga favorita na strani Liverpoola?

Bayern je v tej sezoni vsaj v nemškem prvenstvu v manjši rezultatski krizi, zato se tehtnica vloge favorita za malenkost nagiba v smer Liverpoola. A kljub temu je Bayern v zadnjih letih v vitrino pospravil ogromno pokalov, medtem ko je od zadnje osvojene lovorike Liverpoola minilo že skoraj sedem let, ko so bili najboljši v angleškem ligaškem pokalu. Bayern je v ligi prvakov nazadnje slavil v sezoni 2012/13, Liverpool pa osem sezon pred tem, ko je v Istanbulu proti Milanu uprizoril eno največjih vrnitev v zgodovini najelitnejšega tekmovanja stare celine.

Bavarci so v zadnjih šestih zaporednih sezonah vselej osvojili naslov nemškega prvaka, v ligi prvakov pa so kar petkrat prišli vsaj do polfinala. A v letošnji sezoni aktualnim nemškim prvakom ne gre vse po načrtih. V zadnjem krogu nemške lige so v petek, potem ko so dvakrat zaostajali, na koncu s 3:2 le ugnali Augsburg. Z odigrano tekmo več na prvenstveni lestvici za vodilno Borussio Dortmund zaostajajo dve točki. V zadnjih šestih sezonah so imeli po odigranih 22 krogih vsaj pet točk več od zasledovalcev, v lanski sezoni pa so imeli pred preostalimi nemškimi prvoligaši kar 18 točk naskoka, ko so na koncu zbrali toliko porazov, kot jih imajo zdaj že po 22 odigranih krogih.

Bayern se v tej sezoni bundeslige ne znajde najbolje. | Foto: Reuters Bayern se v tej sezoni bundeslige ne znajde najbolje. Foto: Reuters

Bolnišnica v kadru Bavarcev

V vseh tekmovanjih so Münchenčani prejeli 34 zadetkov, kar je daleč največ po sezoni 2010/2011. Pred obračunom z Liverpoolom se spopadajo z dodatnimi kadrovskimi težavami. Thomas Müller zaradi grobega prekrška v zadnjem krogu skupinskega dela lige prvakov ne bo smel nastopiti na obeh tekmah, Arjen Robben ni igral že od novembra, Franck Ribery se je šele pred kratkim vrnil po poškodbi in naj bi danes popoldan naknadno odpotoval v mesto Beatlesov, saj je včeraj postal oče. Zaradi trebušne gripe bo manjkal Jerome Boateng, ki sploh ni odpotoval v Liverpool.

Kingsley Coman bo kljub nezanesljivim napovedim zaigral na torkovi poslastici lige prvakov. | Foto: Reuters Kingsley Coman bo kljub nezanesljivim napovedim zaigral na torkovi poslastici lige prvakov. Foto: Reuters S poškodbo se je po petkovi zmagi spopadal tudi Kingsley Coman, a je dobil zeleno luč za nastop in se je vkrcal na letalo za Liverpool. Ekipa Bayerna je imela v skupinskem delu najelitnejšega evropskega tekmovanja s povprečjem 27 let in 326 dni četrto najstarejšo prvo enajsterico. 35-letna Ribbery in Robben naj bi poleti zapustila bavarsko prestolnico, vodilni v klubu pa naj bi v klub pripeljali nove okrepitve.

Bavarcem v letu 2019 še ni uspelo ohraniti nedotaknjene mreže, s poškodbami ima težave tudi vratar Bayerna Manuel Neuer, ki se je šele pred kratkim vrnil po poškodbi roke. Med 13 vratarji, ki so v bundesligi odigrali vsaj 20 tekem, ima nemški vratar najnižji odstotek obramb. Kljub slabšim statističnim podatkom so nogometaši Bayerna v prvem delu lige prvakov v skupini E (AEK, Benfica, Ajax) zasedli prvo mesto s štirimi zmagami in dvema remijema.

Oslabljeni Liverpool na pripravah v Španiji

Na drugi strani je Liverpool, ki je zadnjo tekmo angleškega prvenstva odigral pred dobrim tednom dni, zadnje štiri dni izkoristil za priprave v španski Marbelli. Petkratni prvaki lige prvakov na Anfieldu vse od oktobra 2014 niso izgubili tekme v evropskih tekmovanjih, ko jih je v skupinskem delu lige prvakov v Liverpoolu s 3:0 porazil Real Madrid. Redsi so v tej sezoni izjemno napadalno razpoloženi, v angleški Premier ligi so z 59 danimi zadetki na drugem mestu.

Liverpool bo igral brez najdražjega obrambnega igralca na svetu, Virgila Van Dijka. | Foto: Reuters Liverpool bo igral brez najdražjega obrambnega igralca na svetu, Virgila Van Dijka. Foto: Reuters

V taboru rdečih bo zaradi treh prejetih rumenih kartonov v skupinskem delu lige prvakov manjkal steber v obrambi Virgil Van Dijk, kar trenerju Liverpoola povzroča največ preglavic. "Če bo na položaju centralnega branilca igral Fabinho, bo to zanj velik test. To ni lahka naloga. A vse je odvisno od tega, kako se bomo skupaj branili. Trudimo se, da smo čim boljši, saj se zavedamo kakovosti Bayerna," je pred prvo tekmo osmine finala dejal Klopp. Na seznamu poškodovanih sta še vedno Alex Oxlaide-Chamberlain in Joe Gomez, za nastop so zaradi težav s poškodbami še vedno vprašljivi tudi Dejan LovrenGeorginio WijnaldumXherdan Shaqiri in po novem tudi Roberto Firmino. Hrvat in Brazilec na v ponedeljek nista trenirala.

Nogometaši Liverpoola pričakujejo veliko podporo s tribun. | Foto: Reuters Nogometaši Liverpoola pričakujejo veliko podporo s tribun. Foto: Reuters Nogometaši iz mesta Beatlesov, ki na naslov angleških prvakov čakajo že več kot 28 let, se v tej sezoni aktivno borijo za 19. naslov angleških prvakov. S tekmo manj imajo enako število točk kot trenutno vodilni Manchester City. Po 26 krogih so pri 65 točkah. 12 krogov do konca imajo Liverpoolčani več točk, kot so jih zbrali v celotni sezoni 2015/16, ko so se ustavili pri številki 60. Lani so prvenstvo končali na četrtem mestu s 75 točkami. Varovanci Kloppa so v prejšnji sezoni v ligi prvakov prišli do finala, kjer so z 1:3 morali priznati premoč Realu Madridu.

Če gre Redsom v domačem prvenstvu odlično, pa so imeli več težav v prvem delu lige prvakov. Liverpoolčani so skupinski del sklenili na drugem mestu, napredovanje pa so si zagotovili šele v zadnjem krogu, ko so na Anfieldu z 1:0 odpravili Napoli. Največjo napako v sezoni so si privoščili v Beogradu, kjer jih je z 2:0 ponižala Crvena zvezda.

Obračun med Kovačem in Kloppom

Trener Bayerna Niko Kovač, ki se v tej sezoni bori s plazom kritik, kljub slabšim predstavam v tej sezoni verjame v uspeh svojega kluba. "Jezi me dejstvo, da ne sme nastopiti Müller, kar je slabo za našo ekipo. A če on ne sme igrati, bo namesto njega nekdo drug. Tudi preostali lahko igrajo dobro in upam, da bomo na koncu uspešni. Verjamem, da bodo igralci na tekmi proti Liverpoolu pokazali povsem drugačen obraz kot na zadnji tekmi v bundesligi," je dejal Kovač, ki je izžareval optimizem že po tem, ko je izvedel, da se bo nemški prvak v osmini finala lige prvakov pomeril z Liverpoolom.

Niko Kovač je pred prvo tekmo optimističen. | Foto: Reuters Niko Kovač je pred prvo tekmo optimističen. Foto: Reuters

Nemški strateg na klopi Liverpooola Jürgen Klopp, ki je izgubil zadnje tri finale v evropskih tekmovanjih, se pred tekmo zaveda, kako velik klub je Bayern. "Gre za šestkratne nemške prvake, zagotovo nam ne bo lahko. Imajo zares dobro ekipo, pri kateri gre za sestavo izkušenj in kakovosti," pred tekmo s pohvalami na račun Bayerna ni skoparil nekdanji strateg Borussie Dortmund. Poleg trenerskega obračuna bo veliko oči uperjenih tudi v obračun Mohameda Salaha in Roberta Lewandovskega. Egipčan je v tej sezoni v ligi prvakov dosegel tri zadetke, Poljak pa osem, s čimer je končal na vrhu strelcev skupinskega dela evropskega tekmovanja.

Povratna tekma 13. marca

Oba trenerja imata tako pred začetkom tekme še ogromno dela z zapolnitvijo vrzeli v obeh enajstericah, zagotovo pa bo derbi osmine finala postregel z neverjetno kuliso na razprodanem Anfieldu v Liverpoolu. Povratna tekma bo 13. marca na Alianz Areni v Münchnu.

Preberite še:

Jan Oblak
Sportal Jan Oblak z eno besedo osrečil navijače Atletica
Kingsley Coman
Sportal Junak petkove Bayernove zmage ni resneje poškodovan
Damir Skomina
Sportal Uefa se je postavila v bran Skomini, Srb prepričan, da je storil napako

 

Ne spreglejte