Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
30. 5. 2014,
8.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor ND Gorica NK Koper NK Rudar Velenje liga prvakov liga prvakov

Petek, 30. 5. 2014, 8.03

8 let

Na kakšno pot bo usoda popeljala slovenske klube?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Maribor bo evropsko pot začel v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov. Koper in Rudar bosta začela v prvem, Gorica pa v drugem krogu kvalifikacij za ligo Europa. Kje se bodo ustavili?

Nogometaši Maribora bodo boj za ligo prvakov, ki jo naskakujejo v zadnjih letih, tudi tokrat začeli v drugem krogu kvalifikacij. Na prvi stopnički bodo seveda v vlogi nosilcev, ki jim prinaša lažje tekmece. Prvake držav, ki vsaj v klubskem nogometu ne igrajo vidnejših vlog. Dvanajst morebitnih tekmecev Maribora je že znanih, v Črni gori, kjer je najbližje naslovu Sutjeska, bodo prvaka dobili ta konec tedna.

Preostali trije morebitni tekmeci Mariborčanov bodo prišli iz prvega kroga kvalifikacij. Tam bodo svojo evropsko pot začeli estonski prvak Levadia Talin, najboljša andorska ekipa FC Santa Coloma, HB, ki je bil najboljši na Ferskih otokih, armenski prvak Banants, prvak San Marina La Fiorita in najboljši klub, ki prihaja iz Gibraltarja – tamkajšnji klubi letos sploh prvič sodelujejo v evropskih pokalih –, Lincoln Red Imps.

Prve tekme drugega kroga kvalifikacij bodo na sporedu že sredi julija (15. in 16.), druge teden pozneje (22. in 23.).

Koprčani in Velenjčani v prvem krogu

V kvalifikacijah za ligo Europa bo imela Slovenija več predstavnikov, tri. Drugo- in tretjeuvrščeni iz pred kratkim končane prvenstvene sezone, Koper in Rudar, bosta evropsko pot začela na prvi od štirih stopničk na poti do skupinskega dela tekmovanja. V prvem krogu kvalifikacij. Oba bosta imela vlogi nosilcev.

Na poti do drugega kroga bodo koprskim in velenjskim nogometašem lahko nasprotniki stali klubi iz Severne Irske, Armenije, Andore, Moldavije, Azerbajdžana, z Malte, iz Kazahstana, z Islandije, iz Latvije, Albanije, Finske, San Marina in podobnih držav. Oboji si bodo nedvomno želeli predvsem tega, da jim žreb ne bi namenil klubov, ki prihajajo iz držav, ki zahtevajo dolgotrajna in logistično zahtevna potovanja.

Prve tekme prvega kroga kvalifikacij bodo na sporedu 3. julija, povratne pa teden pozneje.

Zagotovo brez slovenskega obračuna

Novogoričani, ki so si Evropo zagotovili s pokalnim naslovom, bodo sezono v Evropi začeli v drugem krogu kvalifikacij za ligo Europa. Tam bo na svoje nasprotnike čakalo še 40 ekip. Dobili jih bodo, potem ko bo znanih 39 zmagovalcev parov prvega kroga kvalifikacij.

Gorica skorajda zagotovo ne bo imela vloge nosilca, kar pomeni, da se bo lahko pomerila z vsemi ekipami, ki imajo boljši evropski koeficient od nje. Bodo pa pri Uefi naknadno določili skupine glede na regije, od koder bodo prihajali klubi, udeleženci drugega kroga kvalifikacij. Zato, tudi če se bosta Koper in Rudar tja prebila, v drugem krogu prav gotovo ne bo slovenskega obračuna.

Prve tekme drugega kroga kvalifikacij bodo na sporedu 17. julija, povratne pa teden pozneje.

Ne spreglejte