SiolNET. Sportal Nogomet
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prizorišča SP 2018

Moskva (Lužniki)

0,05

termometer

Lužniki Moskva Štadion SP 2018 Rusija
Foto: Reuters

Lužniki

Kapaciteta: 81 tisoč sedežev
Mera igrišča: 105 krat 68 metrov
Prenovljen: 2017
Stroški prenove: 350 milijonov dolarjev

Največji štadion na ruskih tleh, ki gosti najpomembnejše tekme SP (srečanje ob odprtju in pa veliki finale), je Lužniki. Sprva so ga zgradili za potrebe ruskega poletnega tekmovanja Spartakijada (1956), nato so na njem potekale tudi poletne olimpijske igre (1980), leta 2008 pa sta se v finalu nogometne lige prvakov pomerila Chelsea in Manchester United. Po izvajanju 11-metrovk so zmagali rdeči vragi. Za najbolj temen dogodek v zgodovini največjega moskovskega štadiona je poskrbela evropska tekma med Spartakom in Haarlemom, na kateri je v navalu panike v stampedu umrlo 66 ljudi.

Prenova olimpijskega štadiona se je začela leta 2013, končala pa štiri leta pozneje. Ruska nogometna reprezentanca ponavadi igra domače tekme prav na tem objektu.

Moskva Foto: Reuters Mesto Moskva je bilo ustanovljeno leta 1147. Na začetku je bila to majhna naselbina, večkrat požgana ob mongolskih vpadih, po koncu mongolskega jarma pa je postala prestolnica. Ima 12,3 milijona prebivalcev, razprostira se na 880 kvadratnih kilometrov ob reki Moskvi (najdaljša proga moskovskega metroja je dolga 42 km) in spada med največje svetovne metropole. Vsako leto jo obišče več kot štiri milijone turistov.

Moskva Lužniki Foto: Reuters

Največji znamenitosti sta osrednja trdnjava Kremelj, nekdanji sedež ruskih carjev, zdaj pa je tam rezidenca ruskega predsednika, in Rdeči trg z Leninovim mavzolejem, najbolj prepoznaven simbol pa je očarljivo barvita cerkev svetega Vasilija blaženega na Rdečem trgu. Ivan Grozni jo je postavil kot simbol zmage nad Tatari. Spadajo na Unescov seznam svetovne dediščine. Arhitektura Moskve je poznana po pravoslavnih cerkev s pisanimi barvnimi kupolami. V Stalinovem obdobju so zgradili sedem ogromnih nebotičnikov, danes pa je mesto polno modernih poslovnih stolpnic.

Tekme v Moskvi (Lužniki):

14. junij: Rusija – Savdska Arabija
17. junij: Nemčija – Mehika
20. junij: Portugalska – Maroko
26. junij: Danska – Francija
1. julij: osmina finala B1 – A2
11. julij: polfinale
15. julij: finale

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin