Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
15. 3. 2014,
7.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Milenko Ačimović NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Dejan Stanković večni derbi

Sobota, 15. 3. 2014, 7.06

8 let

Milenko Ačimović: Morda je za Olimpijo boljše, da ostane brez Evrope

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Je Ljubljančan, nekdanji zvezdnik in športni direktor Olimpije, ki je navijačem ostal v prijetnem spominu. Današnje srečanje v Stožicah si je želel ogledati v živo, a se mu želja ne bo izpolnila.

Ko sta se Olimpija in Maribor na prvenstveni tekmi pomerila pred dvema tednoma, je bil v tujini, a si je govoril, da bo to zlahka nadoknadil, saj bo na vrsti še veliko večnih derbijev. Takrat še ni vedel, da bodo vrata Stožic ostala zaklenjena za gledalce. "Škoda. Zagotovo bi šel v Stožice, saj me zanima, kako igrata ekipi letos," se je moral Milenko Ačimović sprijazniti s tem, da bo današnji dvoboj zaprt za javnost.

Olimpija je zaradi neprimernega obnašanja navijačev na prvi letošnji tekmi z Mariborčani prejela hudo kazen. Med drugim mora tri srečanja odigrati pred praznim štadionom, žal v omenjeno kvoto spada tudi obračun z vijolicami, edini, ki na tribune ljubljanskega objekta spravi več kot tisoč gledalcev. "Pa ravno zdaj, ko nam po tako dolgem zimskem premoru manjka nogomet. Danes bo hudo vsem, tako gledalcem kot tudi nogometašem, ki najraje čakajo take tekme. Prazne tribune ne koristijo nikomur. Igralci bodo morali odmisliti, da ni ljudi," se je postavil v vlogo ljubitelja nogometa, ki bo danes ostal brez načrtovanega obiska štadiona, a dodal, da bo srečanje vseeno zahtevalo velik vložek: "Tri točke bodo še vedno pomenile enako, kot bi na tekmi z gledalci."

Nikoli ni odigral derbija na praznem štadionu

Kot nogometaš ni doživel, da bi moral kakšen derbi odigrati pred praznimi tribunami. "Uf, naj pomislim (smeh). Mislim, da tega nisem nikoli doživel. Dobro, kdaj pa kdaj so med derbiji izpraznili kakšno tribuno z navijači, to že, da bi igral na praznem štadionu, to pa še ne," je zanikal, da bi kdaj odigral derbi pred praznimi tribunami. Denimo v Srbiji, ko je nosil dres Crvene zvezde.

Pričakuje pa, da bodo nogometaši Olimpije in Maribora, čeprav se bodo lahko zaradi praznega štadiona naposlušali lastnih glasov med srečanjem, odigrali tekmo z enakim nabojem, kot če bi jo denimo v polnem Ljudskem vrtu. Derbi, pa čeprav je Olimpija tako nizko, je vendarle derbi.

Pri Olimpiji se ni mešal v druge stvari

Ko spremlja zgodbo Olimpije, ki je v leto 2014 vstopila vse prej kot uspešno, se skuša izogibati kakršnimkoli obračunavanjem v medijih s trenutnim vodstvom. "Pri Olimpiji sem bil odgovoren le za športne stvari, v kaj drugega se nisem mešal, niti se ne bom. Ni mi v interesu, da bi to zgodbo komentiral. Imam pa čisto vest. Prišel sem v Olimpijo, ko je bila v podobnem položaju, kot je zdaj. V letu in pol nam jo je uspelo premakniti na bolje. A zaostanek za Mariborom se ni hotel znižati, drugo mesto ni bilo to, kar sem hotel. S tem nisem bil zadovoljen, pričakoval sem več. Postavil sem si ogromne cilje," se je spominjal obdobja, ko je opravljal vlogo športnega direktorja Olimpije, zeleno-beli pa so bili na lestvici tik pod vrhom.

Zdaj so šele na sedmem mestu, tako da je vprašljiva vozovnica za evropsko tekmovanje. "Morda je še edina priložnost pokal," razmišlja 37-letni Ljubljančan, ki si je, ko je bil športni direktor, močno prizadeval, da bi Olimpija osvojila vsaj eno lovoriko, a je vedno ostal praznih rok.

"Morda pa je za Olimpijo boljše, da enkrat ostane brez Evrope. Da eno sezono razmišlja le o prvenstvu. Vedno se začnejo težave poleti, ko izpade iz Evrope. Ponavadi že julija. V prvenstvu se takoj poveča zaostanek za Mariborom, pade se v negativni niz. Mogoče bi pa bilo bolje, da ne bi bilo teh stresov," je ponudil zanimivo iztočnico, po kateri ne bi čutil posebne tragedije, če bi evropska sezona 2014/15 minila brez ljubljanskega kluba.

Če bi Olimpija zmagovala, navijači ne bi omenjali Rastoderja

Z novim športnim direktorjem Sašem Udovičem se ni pogovarjal že kar nekaj časa, je pa prepričan, da bi Olimpiji najbolj pomagalo izboljšanje rezultatov. "Največji mir bi naredila z zmago nad Mariborom. Potrebuje zmage, zmage in zmage. Ko ni rezultatov, preprosto zavre v klubu. Prepričan sem, da navijači, če bi Olimpija zmagovala tekmo za tekmo, sploh ne bi omenjali predsednika," se je navezal na kritike navijačev Olimpije na račun Izeta Rastoderja.

"Ko se zadeva zakuha, se da to rešiti le še z rezultati. Ko sem bil pri Olimpiji, smo prvo sezono spomladi nanizali deset tekem brez poraza. Postavili smo se kot ekipa, gledalci so to prepoznali," se je spominjal Ačimović. Letos še ni gledal Olimpije, zato tudi ni hotel pretirano ocenjevati projekta pomlajevanja zeleno-belih, če se sploh lahko tako izrazimo, saj je zadnji novinec, ki je prišel v Ljubljano, Aleksandar Rodić. Barve Slovenije je branil v obdobju pod selektorjem Brankom Oblakom, ko je kapetanski trak nosil prav Ačimović. "Počakajmo še nekaj krogov, da si bolje ogledam Olimpijo, pa bom lahko povedal kaj bolj konkretnega. Danes pa upam na njeno zmago," je poudaril.

Ne spreglejte