Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 6. 2014,
15.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Urugvaj slovenska nogometna reprezentanca Aleš Mertelj

Torek, 3. 6. 2014, 15.12

8 let

Mertelj: Urugvajski napadalci ne smejo do žoge

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski nogometaši so po nekaj dneh treninga v Buenos Airesu po krajšem letalskem letu že dopotovali v Montevideo, kjer so opravili tudi že prvi trening na stadionu Defensorja Sportinga.

Slovenske nogometaše čakata zahtevni, a tudi prestižni prijateljski tekmi 5. in 7. junija proti Urugvaju in Argentini. Medtem ko Argentina že desetletja velja za nogometno velesilo, pa so uspehi Urugvaja prikriti, a nič manj slavni. Urugvajci so v zgodovini osvojili kar 20 naslovov na mednarodnih turnirjih.

"Ogledali smo si igro Urugvaja, tudi na tekmi s Severno Irsko, dobili smo nekaj informacij, nekaj pa jih bomo še dobili. Predvsem o tem, kako se postaviti na igrišču, da bomo iztržili kar največ iz teh preizkušenj (proti Urugvaju in Argentini)," pravi zvezni igralec Maribora Aleš Mertelj, ki spoštuje tekmeca.

"Vidi se, da je to agresivna ekipa, kdorkoli igra, ne spreminja načina igre, ki je zelo ofenzivna. Treba bo zaustaviti njihove izredne napadalce. Eliminiramo jih tako, da preprečimo dotok žoge do njih. To bo največje delo. Če nam to uspe, bomo lahko tudi mi prišli do naše igre," še dodaja Kranjčan, ki se je v zadnjem času večkrat pojavil v udarni postavi slovenske reprezentance.

Nogometni velikan, čeprav ima le 3,5 milijona prebivalcev

Urugvaj sicer ni le aktualni zmagovalec južnoameriškega prvenstva, ampak je s 15 naslovi tudi rekorder po številu zmag. Ob tem sta v vitrinah urugvajske zveze še pokala s svetovnih nogometnih prvenstev 1930 in 1950, zmaga na "Mondalitu 1980/81", tekmovanju vseh dotakratnih svetovnih prvakov z izjemo Anglije, v letih 1924 in 1928 pa so Urugvajci osvojili tudi olimpijsko zlato.

V nogometu je Urugvaj, ki ima približno 3,5 milijona prebivalcev, nogometni velikan. Statistika pa pravi, da je tudi najmanjša država, ki je kadarkoli osvojila zlato na olimpijskih igrah v ekipni igri z žogo, saj je Urugvaj v času olimpijskih zmag štel le dva milijona duš.

Enak rekord za Urugvaj velja med reprezentancami, ki so slavile na nogometnem svetovnem prvenstvu. Še več, doslej je na svetovnih prvenstvih nastopilo vsega šest držav, ki so manjše od Urugvaja, seveda brez vidnega uspeha. Ob Sloveniji je to uspelo še Severni Irski, Walesu, Jamajki, Kuvajtu ter Trinidadu in Tobagu.

Ne spreglejte