Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
4. 10. 2015,
22.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bayern München Robert Lewandowski Josep Guardiola Borussia Dortmund Thomas Müller

Nedelja, 4. 10. 2015, 22.07

8 let

Meljejo vse pred seboj, a Guardiolo še nekaj moti

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bavarski klubski velikan Bayern München je v velikem nemškem derbiju ponižal Borussio Dortmund. Premagal jo je s 5:1, ponovno pa je blestel napadalec Robert Lewandowski in popravil še nekaj rekordov.

Poljski napadalec Robert Lewandowski se je prejšnji mesec neusmiljeno znesel že nad Wolfsburgom (dosegel je pet zadetkov v rekordnih devetih minutah in osupnil svet), Mainzom (dva gola) in zagrebškim Dinamom (trije goli), nato pa se odločil, da bo sanjsko obdobje podaljšal tudi v oktober. Brez milosti je napolnil še mrežo nekdanjega kluba. Zatresel jo je dvakrat in poskrbel za prvovrstni presežek, saj je na zadnjih štirih tekmah dosegel kar ducat golov.

Povprečje je izjemno in težko ponovljivo. Znaša okrogle tri zadetke na srečanje, treba pa je dodati, da je visoki Poljak odigral tri dvoboje v močni nemški bundesligi (od tega kar dva derbija proti Wolfsburgu in Borussii) ter srečanje pogosto nepredvidljive lige prvakov.

Na zadnjih treh prvenstvenih tekmah je zablestel z devetimi zadetki in poskrbel za nov rekord bundeslige. Tako veliko jih na treh zaporednih tekmah ni dosegel še nihče, Poljak pa je tako po nepozabni petici v mreži volkov poskrbel za nov mejnik, ki ga bo zelo težko izboljšati.

Kaj bo šele, ko se vrneta Robben in Ribery …

Bayern je zmagal tudi na osmi zaporedni tekmi v tej prvenstveni sezoni in prednost pred najbližjim tekmecem povečal že na sedem točk. S tem je postavil rekord, saj si ni še nihče po sezoni 1995/96, ko je zmaga postala vredna tri točke, po osmih nastopih priigral tako zajetne prednosti.

Branilec nemškega naslova se lahko pohvali s stoodstotnim izkupičkom, dosežek Bayerna pa je še toliko večji, saj odsotnost manjkajočih zvezdnikov (na primer Arjena Robbna in Francka Riberyja) sploh ni povzročila rezultatskega padca.

Thomas Müller je proti nekdanjemu klubu slovenskega reprezentanta Kevina Kampla že 15. v bundesligi proslavljal "doppelpack" (dva zadetka na tekmi), čeprav je star komaj 26 let. Bavarski stroj melje nadvse temeljito, čeprav se je sezona komaj začela, rumeno-črni pa so doživeli prvi poraz pod vodstvom Thomasa Tuchela. Ta je zelo boleč, saj je v gostujoči mreži odmevala petarda. Da je bila jeza navijačev Borussie še večja, je poskrbel Mario Götze.

Nekdanji zvezdnik Dortmunda, ki si je pred leti z nenapovedano selitvijo v München nakopal bes privržencev, tako da se ga v Porurju še vedno drži status izdajalca, je dosegel peti zadetek za Bayern in postavil končni rezultat 5:1.

Guardiola: Moramo odpraviti še nekaj napak

Bayern je z visoko zmago nad Borussio izenačil spoštovanja vreden rekord. Dobil je osem uvodnih tekem v prvenstvu, enak podvig mu je uspel v sezoni 2012/13, v kateri je osvojil trojno krono. Takrat ga še ni vodil Josep Guardiola, je pa zdaj dosegel enako razliko v zadetkih (+24). Ko bo Bayern po koncu reprezentančnega premora gostoval v Bremnu pri Werderju (17. oktobra), lahko postavi nov absolutni rekord.

"Čestitke moji ekipi, pa ne zgolj za to tekmo, ampak za vse, kar so naredili v zadnjih mesecih. V začetnih 15 minutah smo naleteli na težave in prepogosto izgubljali žogo, nato pa našli sistem, s katerim smo ugnali Borussio. Zelo smo zadovoljni, saj smo premagali eno najboljših ekip v Evropi," se je veselil Katalonec.

Pred štirimi dnevi je izbrance po navdušujoči zmagi nad hrvaškim prvakom v ligi prvakov odpeljal na Oktoberfest, kjer so člani nemškega "FC Hollywood" navdušeno nazdravili s pivom, z dobro voljo pa niso skoparili niti na nedeljskem derbiju, na katerem jih je po prstih dobila do te tekme neporažena Borussia.

"Zmagali smo s 5:1, a naredili veliko napak. Moramo jih popraviti," opozarja perfekcionist Guardiola, ki ga je zmotilo še nekaj podrobnosti. Prepričan je, da lahko njegovi izbranci odigrajo še boljše, kar pa je slaba novica za tekmece, ki so bili v tem delu sezone proti razigranemu bavarskemu stroju nemočni. "Moramo ostati na trdnih tleh. Nismo še postali prvaki," se trener Bayerna zaveda, da je bila odigrana šele slaba četrtina vseh tekem.

Na naslednji bi se lahko veselil novega rekorda in devete zaporedne zmage. Vprašanje je le, koliko zadetkov bo na štadionu, kjer se je svojega strelskega prvenca v bundesligi z Bayerjem veselil Kevin Kampl, prispeval neverjetni Lewandowski.

Ne spreglejte