Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
24. 5. 2022,
15.00

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

2

Natisni članek

Liverpool špansko prvenstvo francosko prvenstvo Nasser Al-Khelaifi Ligue 1 La Liga Real Madrid PSG Kylian Mbappe Kylian Mbappe

Torek, 24. 5. 2022, 15.00

1 leto, 11 mesecev

Kylian Mbappe o odločitvi, da ostane v PSG

Mbappeja niso prepričali milijoni, ampak Macron in klic domovine

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

2

Kylian Mbappe | Kylian Mbappe je na novinarski konferenci dejal, da se ne bo vmešaval v vodenje kluba. | Foto Guliverimage

Kylian Mbappe je na novinarski konferenci dejal, da se ne bo vmešaval v vodenje kluba.

Foto: Guliverimage

Je Kylian Mbappe ostal v PSG zaradi 600 milijonov razlogov, torej evrov, ki naj bi jih prejel v treh letih? Zdaj je stopil pred novinarje in to zanikal. "Odločil sem se, da ostanem tu, ker sem Francoz. Želim biti del tega projekta." S Parižani želi osvojiti ligo prvakov. O podpisu pogodbe se je pogovarjal celo s francoskim predsednikom.

Mbappe
Sportal Mbappe ostaja pri Messiju v Parizu, Madridčani ogorčeni

Kylian Mbappe je dva dni po oznanitvi, da ostaja v Parizu, stopil pred novinarje. Priznal je, da je bil lani prepričan, da zapusti PSG in odide v Real Madrid. A takrat je PSG zavrnil ponudbo madridskega velikana. Ponudili so 200 milijonov evrov odškodnine. In tako so Mbappe in Real čakali na letošnje poletje, ko mu je potekla pogodba in bi lahko prestopil brezplačno. A si je prejšnji teden 23-letnik premislil. Zaradi 600 milijonov evrov, kolikor naj bi jih prejel za novo triletno pogodbo s PSG? Ne, sam pravi, da zaradi "klica domovine".

"Ni bilo lahko. To je bila težka odločitev," je o sprejemanju svoje odločitve razlagal francoski napadalec. "Vsi so vedeli, da želim oditi, in bil sem globoko prepričan, da je to najboljša odločitev. A danes je z vidika športnih in osebnih razlogov kontekst povsem drugačen. Sem svoboden in sem Francoz. Pomembno je, da predstavljam svojo državo. Francija je država, kjer sem želel živeti, kjer sem želel odraščati." Rojen je v Parizu, njegovi starši pa prihajajo iz Kameruna (oče) oziroma Alžirije (mama).

Natančen znesek njegove nove pogodbe seveda ni znan. Govori se o 100 do 300 milijonih bonusa od podpisu in nato 100 milijonih letne plače. PSG je le priznal, da bo njihov najbolje plačani nogometaš. | Foto: Reuters Natančen znesek njegove nove pogodbe seveda ni znan. Govori se o 100 do 300 milijonih bonusa od podpisu in nato 100 milijonih letne plače. PSG je le priznal, da bo njihov najbolje plačani nogometaš. Foto: Reuters

"Odločil sem se, da ostanem tu, ker sem Francoz"

O podpisu nove pogodbe se je pogovarjal celo s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. "Nisem mislil, da bom zaradi nove pogodbe govoril s tako pomembnimi ljudmi. A odločitev je samo moja. So mi pa vsi dali kakšen nasvet. Veliko sem razmišljal, kaj želim storiti. Odločil sem se, da ostanem tu, ker sem Francoz. Želim biti del tega projekta, del novega obdobja PSG." Da bi z njim vendarle končno osvojil tudi ligo prvakov. Z njim je štirikrat osvojil francosko prvenstvo, pa trikrat francoski pokal, liga prvakov pa se jim še kar izmika. Enkrat so prišli do finala.

Kylian Mbappe | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko In to so razlogi, da ostane v PSG. In ne arabski milijoni. "Žalosten sem, ker govori samo o denarju. Sam nisem osredotočen na denar, osredotočen sem na nogomet, pokale in na igro. Lahko govorite, kar želite, a nisem takšen. Govoril sem z ljudmi iz Reala, govoril sem z ljudmi v našem klubu in vsi vedo, da v pogovorih z obema predsednikoma denar nikoli ni bil tema," priznava Mbappe. 

Naslednja želja: domače olimpijske igre

Ima pa še eno veliko domoljubno željo. Leta 2024 želi igrati za francosko nogometno reprezentanco na domačih olimpijskih igrah. "V športu gre za čustva. Takšne priložnosti, da bi doma, pred družino in prijatelji igral na dogodku, ki ga gleda ves svet, ne moreš prezreti. To so moje otroške sanje. Od nekdaj sem si želel nastopiti na olimpijskih igrah. Upam, da bom imel to priložnost." Pariz bo olimpijske igre gostil prvič po 100 letih, 40 let pa bo minilo od zlate olimpijske kolajne francoske nogometne reprezentance.

Kylian Mbappe
Sportal Mbappe razburja, Španci s pritožbo, PSG brez športnega direktorja

Mama bi želela, da bi igral za Liverpool

Odločitev je nekaj dni skrival, nato pa jo je s predsednikom kluba oznanil pred sobotno zadnjo tekmo sezone. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Odločitev je nekaj dni skrival, nato pa jo je s predsednikom kluba oznanil pred sobotno zadnjo tekmo sezone. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nista pa bila PSG in Real edina kluba, s katerima se je pogovarjal. O tem se ni veliko govorilo, a sam zdaj potrjuje, da je bil tudi v pogovorih z Liverpoolom. "Malo smo se pogovarjali, a ne preveč. Malo smo se pogovarjali." Razlog, zakaj Liverpool, pa je še posebej zanimiv. "Ker je najljubši klub moje mame. Mama ljubi Liverpool. Ne vem pa, zakaj, to boste morali vprašati njo." Z njimi se je prvič pogovarjal že pred petimi leti, ko je nato iz Monaca prestopil v PSG.

Po podpisu podaljšanja pogodbe so se pojavila ugibanja, da so katarski lastniki Mbappeju obljubili tudi druge funkcije v klubu. Da bo imel 23-letnik besedo pri izbiri in nakupu igralcev, vendar je Francoz te dogovore zanikal. "Ostajam nogometaš, ki je del ekipe, in te vloge ne bom presegel."

Poleg Mbappeja se je na novinarski konferenci oglasil predsednik Nasser Al Kelaifi, ki je napadalčevo odločitev označil za "zelo močan znak" preostalim klubom. "Obdržali smo najboljšega igralca na svetu," je dejal Al Kelaifi. "To je velik dan za PSG ter naše navijače v Franciji in po vsem svetu. Kylian ostaja z nami prihodnje tri sezone in to je pomembno tako za nas kot za našo ligo."

Odločen je, da z Neymarjem in Lionelom Messijem PSG končno priborijo naslov v ligi prvakov. | Foto: Reuters Odločen je, da z Neymarjem in Lionelom Messijem PSG končno priborijo naslov v ligi prvakov. Foto: Reuters

Reala ni odpisal, morda čez tri leta

V PSG ima zdaj namen ostati vsaj do leta 2025. Reala Madrida pa še ni odpisal. "Nikoli, nikoli. Spremenilo se je samo to, da sem zdaj podpisal novo triletno pogodbo s PSG. Nikoli pa ne veš, kaj se bo zgodilo v prihodnosti." Pojasnil je, da je s predsednikom Reala Florentinom Perezom govoril osebno. "Spoštujem njega in kluba. Pomembno se mi je zdelo, da mu sam povem, da me ne bo." Zagotovo bo tudi čez tri leta, ko bo imel 26 let, visoko na seznamu Realovih želja. 

Bayern Villarreal Lewandowski
Sportal Barcelona poslala ponudbo za Lewandowskega, Bavarci ga za zdaj še ne dajo
Ne spreglejte