Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
27. 11. 2018,
20.16

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

8

Natisni članek

Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 27. 11. 2018, 20.16

5 let, 4 mesece

Novinarska konferenca Nogometne zveze Slovenije

Matjaž Kek se je zasidral in poskrbel za aplavz

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

8

"Nisem veliko razmišljal," je številnim zbranim novinarjem, ki so ga na sedežu Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju pričakali kar z aplavzom, kar je nekoliko nevsakdanje, sporočil Matjaž Kek, ki se je po sedmih letih vrnil na klop slovenske članske nogometne reprezentance. Na njej bo zasidran precej močno, saj je podpisal štiriletno pogodbo.

Matjaž Kek
Sportal Veliki Matjaž Kek. Pretkani Štajerec se vrača na krov.

"V veliko zadovoljstvo si štejem, da smo za selektorja pripeljali Matjaža Keka. Gre za zelo priznanega selektorja, ki je uspehe dosegal tako z Mariborom, Slovenijo in nazadnje Rijeko, s katero je poskrbel za številne uspehe. On je natanko to, kar trenutno potrebuje slovenski nogomet in reprezentanca. Imel bo vso podporo," je najprej povedal prvi človek Nogometne zveze Slovenije, njen predsednik Radenko Mijatović, in te besede podkrepil z dejstvi. Z novim selektorjem je namreč podpisal kar štiriletno pogodbo. Do konca kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022 oziroma do konca prvenstva, ki ga bo čez manj kot štiri leta gostil Katar, če se bo Slovenija tja uvrstila.

Matjaž Kek Radenko Mijatović
Sportal Slovenija zgolj v Stožicah, o Oblaku ima dober občutek

Kek: Ali je Matjaž pravi, bo pokazal čas

Matjaž Kek se je vrnil. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Matjaž Kek se je vrnil. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Predvsem gre za izjemno čast, a hkrati tudi zadovoljstvo in veselje, ko ti zaupajo mesto selektorja reprezentance tvoje države. Gre za nacionalni ponos. Po drugi strani je to tudi velik motiv in strašen izziv. Ali je Matjaž pravi ali ne, bo pokazal čas. Matjaž je tukaj, da bi poskušal s sodelavci v strokovnem štabu, na NZS, z navijači in tudi vami mediji narediti nekaj dobrega za slovenski nogomet," je Matjaž Kek z govorjenjem v tretji osebi še nekoliko začinil svoj prvi javni nastop ob svojem drugem selektorskem mandati.

"Če bi bilo vse idealno, danes ne bi sedel tukaj z vami. Pustimo, kar se je zgodilo v preteklosti, in poglejmo v prihodnost. Mislim, da potencial imamo, kar se je ne nazadnje potrdilo tudi na zadnjih dveh tekmah. Ogromno potenciala je tudi v mlajših selekcijah. Zagotovo je moja osnovna naloga ta, da poskušam vse skupaj združiti v eno celoto, ki bo poskrbela za pozitivne rezultate. Hvala predsedniku, NZS in hvala javnosti za veliko odgovornost, ki sem jo dobil. To je, kot sem že rekel, strašen izziv, motiv in tudi zadovoljstvo. Vloga selektorja mora biti v ponos vsakemu nogometnemu delavcu," je še povedal 57-letni Mariborčan in dodal, da ob ponudbi predsednika NZS ni čakal veliko. Dovolj sta bila že dva sestanka, a je bilo že po prvem jasno, da je blizu vrnitvi na najbolj vroč trenerski stolček v slovenskem športu, je še povedal.

Dodal je še, da ima svojega pomočnika že izbranega. Ta vloga je pripadla Igorju Benedejčiču, pomočniku prejšnjega selektorja, ki je bil na dveh novembrskih tekmah Slovenije začasni vršilec dolžnosti, ekipo je vodil na tekmah proti Norveški in Bolgariji, na obeh pa iztržil remi.

Takole je z dresom slovenske reprezentance poziral ob predsedniku Radenku Mijatoviću. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Takole je z dresom slovenske reprezentance poziral ob predsedniku Radenku Mijatoviću. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vrnil se je po sedmih letih

Na klop reprezentance se Kek vrača po sedmih letih. Pred tem je v vlogi selektorja poskrbel za enega od največjih uspehov v zgodovini slovenskega nogometa, ko je Slovenijo popeljal na svetovno prvenstvo 2010 in tam prišel do prve zmage ob tretjem nastopu na velikih tekmovanjih.

Slovenijo je Kek, ki je pred tem osvojil dva naslova državnih prvakov z vijoličastimi, pohvali pa se lahko tudi z eno pokalno lovoriko, vodil na 49 tekmah, v katerih je zbral po 20 zmag in porazov, ob tem pa 19 remijev. Po odhodu s slovenske klopi je bil krajši čas trener Al Ittihada iz Savdske Arabije, kar pet let in pol pa je prebil na klopi Rijeke, ki ji je prinesel štiri lovorike in z njo trikrat igral v skupinskem delu lige Europa. Lani je z Rijeko osvojil tudi prvi naslov hrvaškega prvaka v njeni zgodovini.

Že v nedeljo se bo selektor mudil na žrebu kvalifikacijskih skupin za Euro 2020 na Irskem. | Foto: Reuters Že v nedeljo se bo selektor mudil na žrebu kvalifikacijskih skupin za Euro 2020 na Irskem. Foto: Reuters

V nedeljo mora že v Dublin

Z njene klopi je odšel v začetku prejšnjega meseca, zdaj pa prihaja na čelo slovenske reprezentance, ki je v krizi. Pod vodstvom prejšnjega selektorja Tomaža Kavčiča, ki ga je novembra na dveh tekmah začasno zamenjal Igor Benedejčič, je iz C-lige novoustanovljene lige narodov izpadla v D-ligo.

Delo bo Kek začel marca prihodnje leto, ko se začnejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020. Žreb skupinskega dela kvalifikacij za naslednje evropsko prvenstvo bo že to nedeljo v Dublinu.

Vsi selektorji slovenske reprezentance:

Bojan Prašnikar (1991-1993)
Zdenko Verdenik (1994-1997)
Bojan Prašnikar (1997-1998)
Srečko Katanec (1998-2002)
Bojan Prašnikar (2002-2004)
Branko Oblak (2004-2006)
Matjaž Kek (2007-2011)
Slaviša Stojanović (2011-2012)
Srečko Katanec (2013-2017)
Tomaž Kavčič (2017-2018)
Matjaž Kek (2018-)

O čem je še govoril Matjaž Kek?

O diagnozi zdajšnje slovenske reprezentance

"Moram priznati, da sem bil v zadnjih letih predvsem navijač. Podrobno, razen nekaterih tekem slovenske reprezentance, dogajanja v slovenskem nogometu nisem spremljal. Dejstvo je, da sem od najinega prvega sestanka s predsednikom, ki se je zgodil 23. oktobra, stvari začel spremljati podrobneje. Diagnozo je težko podati na prvo žogo, ampak prepričan sem, da potencial je. Dejstvo je tudi to, da je potrebna čista, odprta komunikacija. Da se moramo vsi na čelu z mano zavedati, kakšna čast in tudi obveza je vodenje slovenske reprezentance. Predvsem bo moja prva naloga zagotovo to, da se posvetim komunikaciji z igralci in pri tem pridem do bistva. Pomembno je, kdo hoče in kdo noče igrati za reprezentanco. Če nočeš, hvala in nasvidenje. Če hočeš, potem pridi s čisto glavo. Le tako lahko pridemo do rezultata."

O Janu Oblaku

"Absolutno mislim, da je baza v slovenskem nogometu premajhna, da za Slovenijo ne bi igrali najboljši oziroma tisti, ki jih nekdo izbere. Zato je moja obveznost naprej predvsem to, da z neposredno komunikacijo razčistim stvari, ki jih je treba razčistiti. Sicer pa zagovarjam to, da za Slovenijo igrajo najboljši. Najboljši seveda morajo imeti interes, da za reprezentanco tudi igrajo. Od imena do imena ne bom hodil, saj bi potrebovali veliko časa. Moje mnenje je, da se je v zadnjem času preveč govorilo o posameznikih, ne o ekipi kot celoti. Mislim, da je Slovenija do rezultatov sposobna priti le, če deluje kot celota. Da je komunikacija čista in jasna. Tako med strokovnim štabom in vodstvom zveze kot tudi z igralci in seveda na koncu z javnostjo. Treba je postaviti stvari na svoje mesto. Čista, neposredna komunikacija. To je to."

Matjaž Kek | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

O igranju v Mariboru

"Ko sva se s predsednikom 23. oktobra srečala, sva se sestala v Mariboru, ampak samo zaradi tega, ker je bil tam Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Ta moj hiter, nenadejan odhod iz Hrvaške je za sabo seveda povlekel obveznosti do vseh v mojem prejšnjem klubu, ki sem jih imel. Dokler nisem razčistil s tem, seveda nisem mogel biti drugje. Takšnih pogojev ni bilo. Tudi pri financah je predsednik ponudil pogodbo v okviru zmožnosti. Seveda je beseda nanesla tudi na igranje v Mariboru. Mene so tu seveda nosili predvsem spomini na obdobje, ko sem bil selektor, in na vzdušje, ki je bilo v času mojega prvega mandata. Takšnega bi si želel tudi v Ljubljani, Kopru ali Murski Soboti. Tu je najmanj pomembno, kje se igra. Pomembno je, da je vzdušje pravo, a do tega prideš tako, da si ga prislužiš. Z odnosom in pristopom."

O kratkoročnih in dolgoročnih potezah

"Najprej me v nedeljo čaka prisostvovanje na žrebu kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo 2020 v Dublinu. Položaj, v katerem trenutno smo, nam seveda ne daje možnosti, da bi bili lahko favoriti svoje skupine. Zame osebno je vseeno, s kom bomo igrali. Najprej bom mislil predvsem nase in na svojo reprezentanco, predvsem pa o težavah, ki jih imamo. Spoštljivo se bomo vedli do vsakega, nikogar pa se ne bomo bali. Seveda naš cilj ne more biti, da bi bili tretji ali četrti, ampak si moramo vedno želeti, da bi nastopili na velikem tekmovanju. Dogajalo je, da smo bili pri žrebu v podobnem položaju, kot smo zdaj, pa smo se uvrščali na evropska in svetovna prvenstva. Bili smo tudi v drugem bobnu, pa nam je spodletelo. Nimam nobenih želja. Rad bi le, da bi v Sloveniji igrali velike, pomembne tekme."

O trenutni selekciji

"Nisem David Copperfield. V slovenski nogomet nisem prišel s čarobno paličico. Predvsem potrebujem obilo pozitivne energije in pripravljenosti na sodelovanje. Pozitivne, a tudi konstruktivne kritike, ki si jo v nekaterih trenutkih zaslužimo. Mislim, da sta imela moja predhodnika precej težko nalogo. Ni bila težava samo v selektorju, težava je večplastna. Vsi, ki smo vpleteni v reprezentanco, moramo prevzeti odgovornost. Vsak na svojem področju. Bom našel kakega aduta iz rokava? Upam, da ga bom. Bom pa izbiral predvsem med tistimi, ki si za Slovenijo želijo igrati in se bodo tako vedli na igrišču kot tudi ob njem. Vemo, v kakšnih klubih igrajo naši nogometaši. Ne moreš prezreti nekoga, ki igra za tako dobre klube. Predvsem pa bomo morali osebne interese postaviti na stran in se žrtvovati za ekipo. Mislim, da smo šli vsi skozi slovenski nogomet in narodna zavest nam narekuje, da mu po svoje nekaj tudi vrnemo."

Matjaž Kek | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

O strokovnem štabu

"Izbral sem Igorja Benedejčiča za svojega prvega pomočnika. Mislim, da je novembra opravil veliko delo. Ob njem bom zbral še druge, ki so vsak na svojem področju strokovnjaki in so pripravljeni vzeti odgovornost. Moja želja je bila, da najprej izberem prvega trenerja, potem bom izbiral še druge."

O Milivoju Novakoviću

"Kot sem že dejal, izhajam iz čiste komunikacije. Kaj veliko za zdaj nisem ropotal. Nekatere stvari so bile pripravljene, o nekaterih sem poiskal informacije in jih še bom. Ideje imam in razmišljam o marsičem. Dobrodošel je vsak, ki želi pomagati. Tako med igralci kot tudi v strokovnem štabu. V naslednjih dneh bom začel pogovore in oblikoval tudi svoj strokovni štab, ki je še kako pomemben."

O igralcih, na katerih bo gradil

"Videl sem jih kar nekaj. V prejšnjem mandatu sem imel nekaj nosilcev, a prejšnji mandat je prejšnji mandat. Zdaj je pred mano nova zgodba, na stari slavi se ne da živeti. Pred mano so novi izzivi in cilji. Kljub temu, da nisem več mlad, mislim, da imam dovolj energije. Vidim potencial in temu potencialu bom tudi zaupal. Ne bo lahko, to je jasno. Bodo težave, tudi to je jasno. Izziv pa je tak, da ne vidim nerešljivega problema v komunikaciji z igralci, predvsem pa se v teh tihih mesecih, ki so pred mano, želim odzvati. Ampak v direktni komunikaciji. Slovenija si ne more privoščiti, da zanjo ne bi igrali najboljši."

O tem, kdaj bo začel komunicirati

"Za zdaj nisem bil v stikih še z nobenim igralcem, saj za to ni bilo potrebe, dokler nisem bil tudi formalno potrjen. Zdaj bom začel takoj. Časa do marca je dovolj, a po drugi strani tudi premalo. Seveda je po eni strani izziv, da kvalifikacije začenjamo brez pripravljalnih tekem, a po drugi strani je to morda tudi določena prednost. V tem primeru ne vidim alibija, ampak mogoče tudi prednost, saj bo potreben neposreden, takojšen stik. Seveda se bom veliko pogovarjal, iz oči v oči. Ne bom se gledal v ogledalo in se pogovarjal sam s sabo."

O morebitni vrnitvi Samirja Handanovića

"Reševanje težav se razlikuje od enega do drugega. Treba jih je reševati kot selektor z direktno komunikacijo. Ne vem, ali so pomembna leta, ali je kdo star 19 ali pa 34 let. Če si kakovosten in si pripravljen igrati na pošten način, z odprtim srcem in brez osebnih interesov. Samo to me zanima. Imamo dovolj širok kader, hkrati pa si ne smemo dovoliti, da ne bi poskušali narediti vsega za to, da bodo za Slovenijo igrali vsi najboljši."

Matjaž Kek | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

O vzdušju, ki vlada okoli reprezentance

"Evforija pride s pozitivnim odnosom in rezultati. Zgodba je hitro vidna. Naslednje kvalifikacije bodo zelo strnjene, odigrane bodo v vsega enem letu, tako da ni prav veliko za filozofirati. Vedno je potreben tudi poljub sreče, a to je treba izzvati. Na zadnji tekmi sem videl pravi odnos do reprezentance po daljšem času v Stožicah, bilo mi je všeč, je pa po drugi strani res, da bi potrebovali tudi navijaške skupine. Všeč mi je, da včasih tudi kaj poči, da se zakadi. Gotovo je to izziv. Da spet prepričamo slovensko nogometno javnost, ki je malce razvajena, kar je OK. Smo dovolj pametni in tudi izkušeni, da bomo poskušali vse skupaj spet združiti in narediti najbolje, kar lahko. Morda je to malce idealistično, ampak izhajam iz tega, da je to moje prepričanje in da v tem vidim izziv. Tudi zaradi tega sem z največjo lahkoto in zadovoljstvom sprejel ta izziv. V preteklosti se je moralo vedno zgoditi nekaj pozitivnega, da se je potem obrnilo v lepšo smer. Ko je bilo tako, je hitro kliknilo."

O tem, da se prejšnjima povratnikoma na klop Slovenije ni izšlo

"O svojem domnevnem mitskem statusu lahko povem le to, da vsak slab rezultat oziroma daljše obdobje slabih rezultatov tak status hitro zamajajo. Jaz mislim, da ga sploh nimam. V svojem prvem mandatu sem delal dobre, ampak tudi slabe stvari. Tako kot vsak človek sem delal napake in jih bom še. Sem dovolj star in tudi zrel, da znam oceniti stvari in kakovost svojega dela. Ne bežim od odgovornosti. Kot sem dejal, je vsaka konstruktivna kritika še kako dobrodošla. To me je izučilo predvsem obdobje, ki sem ga preživel na Hrvaškem."

O tem, ali mu bo kot povratniku lažje

"Lažje zagotovo ne, glede na to, kaj se je dogajalo s tistima, ki sta se vrnila pred mano. Morda pa je to dodaten motiv zame, da dokažem, da je mogoče. Lažje pa zagotovo ne bo. Sem pa z vsem skupaj neobremenjen ne glede na to, od kod prihajam. Napočil je čas, da vsi tisti, ki pametujemo, nekateri za pultom, drugi pa kje drugje, staknemo glave."

O tem, zakaj selektor ni postal že prejšnji mesec

"Rekel sem že, da je za mano zelo pestro obdobje, tudi meni se je zgodilo marsikaj. Mislim, da je bila rešitev z Benedejčičem dobra. Ko sem končal eno zgodbo, pa sem se takoj vrgel v drugo."

Preberite še:

Zdenko Verdenik
Sportal Verdenik pohvalil Keka in okrcal Čeferina
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek bo v torek postal selektor Slovenije
Aleksander Čeferin Sporto
Sportal Aleksander Čeferin spregovoril tudi o NZS in neuspehu Slovenije #video
Matjaž Kek
Sportal Kek bo postal selektor naslednji teden, imel naj bi zanimiv pogoj
Ne spreglejte