Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
15. 5. 2018,
18.30

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26

Natisni članek

Diego Simeone Liga Europa Jan Oblak Jan Oblak Marseille Atletico Madrid

Torek, 15. 5. 2018, 18.30

5 let, 11 mesecev

Finale lige Europa, Marseille ali Atletico Madrid? #infografika

Oblak zakuhal statistiko, ki je Marseille pahnila v skrbi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26
Jan Oblak | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V sredo se bosta v finalu evropske lige za prvo letošnjo evropsko lovoriko udarila Marseille in Atletico. Madridski velikan, za katerega brani slovenski vratar Jan Oblak, je velik favorit. Njegova ekipa je vredna kar 636 milijonov evrov, od Škofjeločana pa ima v sklepnem dejanju evropske lige višjo tržno vrednost le francoski zvezdnik Antoine Griezmann.

Sosedska kluba iz Francije in Španije, ki imata prijetne izkušnje z osvajanjem evropskih lovorik, loči le še korak od prve lovorike v tej sezoni. Marseille je na poti do finala preskočil tudi domžalsko oviro, Atletico pa se je v evropski ligi znašel po neprepričljivih nastopih v ligi prvakov, ko je v svoji skupini osvojil tretje mesto in sezono nadaljeval v manj prestižnem tekmovanju.

V Španiji se mu nasmiha drugo mesto, z izjemno ekipo, v kateri ne manjka vrhunskih posameznikov, pa spada med najbolj vredne v Evropi. V primerjavi z Marseillom se ponaša z več kot trikrat dražjo zasedbo, kar je eden izmed številnih razlogov, zaradi katerih je na stavnih listah razglašen za absolutnega favorita finala.

Atletico Marseille Finale liga Europa | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Z višjo vrednostjo od Jana Oblaka, čigar tržna vrednost po oceni Transfermarkt.de znaša 70 milijonov evrov, kar je najvišja ocena za kateregakoli vratarja v zgodovini nogometa, se ponaša le njegov soigralec Antoine Griezmann (100 milijonov). Vrednosti tekmecev iz Marseilla, ki se v francoskem prvenstvu potegujejo za tako želeno tretje mesto, ki še vodi v ligo prvakov, so bistveno nižje. Največ velja napadalec Florian Thauvin (28 milijonov), ki je v odločilnem krogu kvalifikacij za skupinski del evropske lige zatresel tudi mrežo Domžal.

Jeklena obramba Atletica na čelu s Slovencem

Diego Simeone zaradi kazni ne bo smel voditi Atletica v finalu. | Foto: Reuters Diego Simeone zaradi kazni ne bo smel voditi Atletica v finalu. Foto: Reuters Zasedba Diega Simeoneja (Argentinec zaradi kazni v finalu ne bo mogel voditi Atletica) je v povprečju nekoliko starejša od izbrancev Rudija Garcie, odigrala je tudi več srečanj pod okriljem Evropske nogometne zveze. V tej sezoni je v evropski ligi veliko bolj učinkovit Atletico, ki je na tekmo dosegel več kot dva zadetka, podobno kot v španskem prvenstvu pa ga krasi tudi jeklena obramba.

Na srečanje je prejel le 0,50 zadetka, ogromne zasluge za imenitno statistiko pa ima tudi prvi vratar Oblak. Temu se v španskem prvenstvu nasmiha tretja zaporedna lovorika zamora, v Evropi pa v tretjem finalu krstna mednarodna lovorika.

Marseille se je na poti do finala ustavil tudi v Ljubljani in remiziral z Domžalami (1:1). | Foto: Morgan Kristan / Sportida Marseille se je na poti do finala ustavil tudi v Ljubljani in remiziral z Domžalami (1:1). Foto: Morgan Kristan / Sportida

Marseille je v nasprotju z Atleticom, ki je v velikem evropskem finalu zaigral trikrat (1974, 2014, 2016), osvojil ligo prvakov. Najboljši je bil leta 1993, ko je v Münchnu prekrižal načrte favoriziranemu Milanu. Rdeče-beli so na drugi strani osvojil več evropskih lovorik. Dvakrat so bili najboljši tudi v ligi Europa, drugič (2012) so jo osvojili pod vodstvom Simeoneja. Pred več kot polovico stoletja, daljnega leta 1962, so osvojili pokal pokalnih zmagovalcev.

Finale lige Europa se bo v Lyonu začel v sredo ob 20.45. Sodil ga bo Nizozemec Bjorn Kuipers.

Ne spreglejte