Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
2. 10. 2014,
12.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor liga prvakov Marinko Galić Chelsea Borussia Dortmund Real Madrid Barcelona Nissan

Četrtek, 2. 10. 2014, 12.04

7 let, 12 mesecev

Marinko Galić: Treba je biti realen, Chelsea bo zmagal tudi v Mariboru

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V naši stalni rubriki Oko strokovnjaka smo se skozi tekme tretjega kroga lige prvakov sprehodili z nekdanjim reprezentantom Marinkom Galićem. Kaj je povedal o visokem porazu Maribora v Londonu?

Vijolice, na katere je zelo navezan, saj je bil vrsto let dirigent mariborske obrambe, s katero se je dokazoval tudi v ligi prvakov, so v torek na gostovanju v Londonu ostale praznih rok. Chelsea je napolnil mrežo slovenskih prvakov in zmagal kar s 6:0.

"Tak poraz boli. Ne glede na to, da je Maribor igral proti vrhunski ekipi, to ni prijetno, je pa treba priznati, da je imel nekaj smole. Chelsea je pač imel dva strela z bele točke, Maribor je enega zgrešil, domači so enkrat zadeli iz nedovoljenega položaja, tu je še avtogol … Kljub vsemu si je Chelsea zaslužil zmago, ki mogoče ne bi smela biti tako prepričljiva, a v igri so bili njegovi igralci sami tako dominantni, da so bili za dva razreda boljši od Maribora," je Marinko Galić ocenil razmerje moči med vodilnim angleškim klubom ter vijolicami, ki so v devetem evropskem nastopu v tej sezoni prvič naletele na izdatno boljšega tekmeca.

Prepoznala so se naročila Joseja Mourinha

Maribor je po mnenju nekdanjega reprezentanta, ki je v času Katančeve zlate generacije igral na mestu prostega branilca, zaostajala v vseh segmentih igre.

"Maribor je bil slabši v agresivnosti, teku, skoku … Nogometaši Chelseaja so bili dejansko hitrejši za dva koraka, ne pa enega. Zapomnil sem si predvsem igro Williana v polnem šprintu. Maribor je na prejšnjih tekmah igral bolj zaprto in nato prek polprotinapadov spravil žogo na drugo polovico. To mu je uspevalo, na tekmi v Londonu pa tega ni mogel narediti. Chelsea je bil toliko boljši in bolj fizično pripravljen, hkrati pa tudi dosleden v igri. Prepoznala so se naročila Joseja Mourinha. Igral je tako, kot je rekel pred tekmo. Z vsem spoštovanjem do Maribora, v tekmo je šel maksimalno, saj je želel prikazati, kako se igra vrhunski nogomet."

Potegnil je tudi vzporednico z dogajanjem pred 15 leti in sklepal, da se je zdajšnji Maribor znašel v podobnem položaju kot vijolice v skupinskem delu lige prvakov pred 15 leti.

"Tudi zdaj ima Maribor dva kluba, ki nista v najvišjem rangu. Pri nas sta to bila Dinamo Kijev in Bayer Leverkusen, ki pa sta imela rezultate. Dinamo je bil sezono poprej polfinalist, Bayer pa se je leto dni pozneje uvrstil v finale. Lazio je bil kot Chelsea zdaj. Imel je neverjetna imena (izpostavil je Nesto, Nedveda, Verona, Mihajlovića, Salasa, Bokšića, Stankovića …, op. p.), bil je ena najboljših ekip na svetu. Proti njej smo dvakrat izgubili z 0:4, pa nam ni mogel nihče nič zameriti, saj smo dali vse od sebe. Ima pa Maribor v skupini še dva tekmeca, to sta Schalke in Sporting, proti katerima se lahko kosa," je naznanil, da bo boj za tretje mesto, ki še prinaša evropsko pomlad, še zanimiv, ogromno pa bo odvisno od zadnje tekme, ko bo v Ljudskem vrtu gostoval Schalke.

Chelsea bo čez dva tedna gostoval v Mariboru. Galić opozarja, da je treba ostati na realnih tleh. "Ne smemo pričakovati, da bo zdaj Maribor doma iztržil točko. Treba je biti realen. Chelsea bo zaigral z najboljšo postavo in zmagal, saj se želi zabetonirati na prvem mestu. Ničesar ne bo prepustil naključju," sluti Primorec, ki si je družinski in poklicni dom ustvaril na Štajerskem, v torek pa ga je najbolj navdušil Eden Hazard. "Deloval je tako, kot da bi se poigraval z branilci. Igra fenomenalno, a ni igralec navdiha, ampak tako dobro igra stalno. Pozna se, da ima Chelsea tako močne tekme vsake tri dni, Mariboru pa to primanjkuje. Če bi imel več takšnih izkušenj, si fizično boljše pripravljen, pa tudi mentalno. Najtežje je preklopiti s take tekme v slovensko ligo ter igrati z Zavrčem. V podzavesti je prisotna utrujenost. Sam vem, kako je to težko," se je spomnil, kako je sam doživljal preskoke med evropskimi spektakli in nalogami v domačem prvenstvu.

Real je zgodba zase, grški prvaki zelo nevarni

Nato smo se s pomočjo 44-letnega sogovornika sprehodili po preostalih skupinah lige prvakov. V skupini A je močno odjeknila zmaga Olympiakosa proti Juventusu.

"Olympiakos ni bil nikoli za podcenjevati. So temperamentni, vedno imajo poln štadion, je pa res, da nimajo kontinuitete, vedno delajo nekaj na pritisk. Presenetilo me je, da je po Atleticu, ki ga zaradi znane agresivnosti nismo mogle premagati dosti boljše ekipe, zdaj odpravil še Juventus. Mogoče v tej skupini odpade celo kdo od velikanov," se že veseli zanimivih bojev v skupini A, ki jo doživlja kot eno najbolj zanimivih.

V skupini B je branilec naslova Real po njegovem mnenju zgodba zase, kar je dokazal tudi z gladko zmago na Anfieldu v Liverpoolu. Vesel je tudi za Bezjakov Ludogorec, ki je dočakal zgodovinsko prvo zmago za Bolgarijo v ligi prvakov. Z 1:0 je padel Basel. "Kar naenkrat je Ludgorec skočil v prvi plan. Doma je sila neugoden, Liverpool pa ni niti 'l' od lanske ekipe. Ne vem, kaj se dogaja z njim, a dobiva tako poceni gole, obramba pa je katastrofalna. Igralci se napačno pokrivajo. Vse je neharmonično. Zdi se, kot da bi nabrali igralci na ulici in jih 20 minut pred tekmo vprašali, če bi igrali za Liverpool," je bil kritičen do neprepričljive obrambne vrste rdečih.

Borussia igra najlepši nogomet v Evropi

Bayer Leverkusen je na vrhu v skupini C, tokrat je doma ugnal Zenit. To Galića ne preseneča, saj zaupa delu Rogerja Schmitta, nekdanjega trenerja Salzburga. "Ko sem si lani v živo ogledal tekmo med Salzburgom in dunajsko Austrio, nisem mogel verjeti svojim očem. Salzburg je igral neverjetno dobro. Bayer je z njim pridobil agresivno igro, za drugo mesto pa pričakujem dvoboj Monaca in Benfice."

Bayer blesti tudi v nemški bundesligi, kjer slabše kaže Borussii Dortmund, ki pa igra izjemno v ligi prvakov. "Zame igra še vedno najlepši nogomet v Evropi. V Carigradu so imeli manjšo posest žoge od Galatasaraya, a ko vzamejo žogo, je njihova transformacija izjemna, naprej krene od tri do pet igralcev. Če ne bi imeli toliko težav s poškodbami, bi bili strašni," ne skriva simpatij do igre Kloppove rumeno-črne zasedbe, na drugo mesto v skupini D pa postavlja Arsenal, ki je z nemškim orožjem, zadetki v izdihljajih srečanja, srečno prišel do točk v Bruslju.

Messi se je prebudil, Roma igra v slabem prvenstvu

V torek je padlo v ligi prvakov kar 40 golov. Okroglih pet na tekmo. V Rimu je Bayern s 7:1 ponižal Romo. "To je bilo res veliko presenečenje. Vemo, Bayern je zelo močan ter ob Realu in Chelseaju prvi favorit za naslov evropskega prvaka. Kljub vsemu je Roma v zadnjem času igrala dobro, ima lepo igro, čeprav je kakovost italijanskega prvenstva v zadnjih letih zelo padla," se je začudil, kako je lahko Roma tako naivno krenila v napad in pustila ogromno prostora Bayernovim zvezdnikom.

Za Barcelono stiska pesti, a ni navdušen nad njeno igro. "Ne igra niti približno tako kot pred štirimi, petimi leti, ko je dominirala ter igrala najlepši nogomet vseh časov. Messi se je prebudil, ima več podaj kot lani, zdaj pa bo zanimivo spremljati el clasico, saj se vrača tudi Suarez," ga zanima, ali lahko Urugvajec popestri igro katalonskega ponosa v napadu. Parižani so ponovno pogrešali Zlatana Ibrahimovića in stežka prišli do treh točk na Cipru. "Ko se bo vrnil, bo PSG dobil najboljšega napadalca. Ni močnejšega na svetu, je pravi čudodelec, umetnik z ulice," nestrpno pričakuje vrnitev Šveda.

Za konec se je posvetil še sedmici Šahtarja, ki je v torek zmrazil srca beloruskih ljubiteljev nogometa. S 7:0 je v gosteh odpravil BATE Borisov, kar šest zadetkov dal v prvem polčasu, rekorde pa je podiral še petkratni strelec Luiz Adriano. "BATE sploh ni slab klub, doma je kar neugoden, Šahtar pa ima dobro strategijo in oglednike. Toliko dobrih igralcev pripeljejo in odpeljejo, nato pa najdejo menjave. Tako kot Borussia Dortmund. Imajo še težave v državi, ne igrajo v svojem mestu, zato je ta zmaga še toliko bolj pozitivna za njih. Lahko pridejo do četrtfinala, dlje pa ne bo šlo," se je nekdanji slovenski reprezentant preizkusil še v vlogi napovedovalca.

Ne spreglejte