Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
13. 5. 2014,
7.38

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Triglav Matjaž Kek Siniša Brkić Prva liga Telekom Slovenije

Torek, 13. 5. 2014, 7.38

8 let, 3 mesece

Mariborski praznik, ki ga lahko oplemeniti Matjaž Kek

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Triglav prihaja v Ljudski vrt, Maribor pa si lahko zagotovi naslov državnega prvaka. Zgodba spominja na tisto, ki se je zgodila pred dvema letoma. Če se bo ponovila, bodo Kranjčani zardevali od sramu.

Pisal se je 22. april 2012, igrala se je tekma 31. kroga prve lige, Maribor pa je potreboval zmago za zagotovitev jubilejnega desetega naslova državnih prvakov. Vijolice so bile kos pritisku, s pomočjo bučne podpore 5.000 gledalcev, ki je ni motilo dokaj hladno vreme, so zaigrale všečno in poletno, tako da se je mreža Triglava hitro polnila. Že po prvem polčasu je bilo 4:0, kar pa ni uspavalo razigranih gostiteljev, ki so v drugem polčasu ponovili vajo in gorenjske goste ponižali z izjemnih 8:0.

S tremi zadetki je zablestel Etien Velikonja, dva je dodal Agim Ibraimi, po enega sta dosegla Aleksander Rajčević in Dalibor Volaš, enkrat pa so si Kranjčani mrežo zatresli kar sami. Končalo se je torej z 8:0, kar je ena višjih prvenstvenih zmag Maribora v prvoligaški zgodovini, dosežena pa je bila ob nadvse posrečeni priložnosti. Na tekmi, ki je prinašala jubilejni deseti naslov, po katerem so se lahko na klubske grbe na dresih začele šivati slavnostne zvezdice.

V udarni enajsterici le pet zdajšnjih igralcev

Omenjena tekma je bila odigrana pred dobrima dvema letoma, slovenske prvake je vodil Darko Milanič, postava pa je bila občutno drugačna od tiste, ki bo na zelenico Ljudskega vrta stopila zvečer.

Ni veliko stičnih točk z današnjo močjo mariborskega kluba, saj se je takrat v udarni enajsterici pojavilo le pet nogometašev, ki še vedno zahajajo v slačilnico štadiona pod Kalvarijo. To so Rajčević, Martin Milec, Mitja Viler, Aleš Mertelj in Goran Cvijanović, vsi preostali, ki so začeli dvoboj proti Triglavu od prve minute, pa so že preteklost NK Maribor. Zdajšnji kapetan Marcos Magno Morales Tavares je vstopil v igro s klopi v drugem polčasu, podobno velja za Matica Črnica.

Maribor predstavlja drugi svet

Usoda je hotela, da bodo imeli Mariborčani tudi v tej sezoni prvo zaključno žogico za naslov (že dvanajsti v klubski zgodovini) na domačem igrišču ravno proti Triglavu, ki se znova krčevito bori za obstanek. Iskal bo pot do točk, s katerimi bi lahko prehitel Krko in se dokopal želenega devetega mesta.

Na klopi Triglava ponovno sedi Siniša Brkić, ki je leta 2012 po omenjenem porazu z 0:8 priznal, da se je na igrišču občutila velikanska razlika. "Maribor predstavlja drugi svet, mi pa lovimo deveto mesto," je tedaj povedal strateg. Bo po današnjem srečanju ponovil besede? Brkić se je v jesenskem delu Prve lige Telekom Slovenije vrnil v orlovo gnezdo in na presenečenje mnogih uspešno obdobje začetnega osvajanja točk kronal z zmago v Ljudskem vrtu.

Ta pa je tudi razlog več za Mariborčane, da dokažejo, da so imeli takrat le slab dan in plačali davek zaradi zgoščenega evropskega ritma. Zdaj imajo priložnost, da dokažejo, kakšna je razlika med vodilnim in zadnjeuvrščenim klubom, med štajerskimi profesionalci in gorenjskimi (pol)amaterji. Prihaja tekma, ki jo imajo najraje. Dvoboj, ki zagotavlja lovorike.

Ne spreglejte