Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
22. 2. 2018,
15.41

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

Marcos Tavares Darko Milanič NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 22. 2. 2018, 15.41

6 let, 1 mesec

NK Maribor pred začetkom drugega dela sezone

Mariborčani v izrednih razmerah sporočajo, da so pripravljeni

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03
Darko Milanič | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Nogometaši Maribora, ki tako kot preostalih devet slovenskih prvoligašev zaradi vremenskih razmer še ne vedo, ali bodo v soboto prvič letos stopili na igrišče v prvenstvu, so zadovoljni z opravljenim v času zimskih priprav in komaj čakajo na začetek. V imenu velikana slovenskega nogometa, ki je tudi letos glavni favorit za novo, že 15. prvenstveno lovoriko, sta pred začetkom drugega dela sezone na današnji novinarski konferenci v Ljudskem vrtu spregovorila trener Darko Milanič in kapetan Marcos Tavares.

Nadaljevanje spomladanskega dela sezone ta konec tedna – že v torek sta ga namreč z zaostalo tekmo v Ajdovščini odprla Ankaran in Aluminij – je vprašljivo. Z Nogometne zveze Slovenije bodo v petek sporočili, ali bodo predvidene tri sobotne tekme sploh odigrane.

Ena izmed teh je tudi tekma trenutno vodilnega prvoligaša in branilca naslova, ki ima v dvoboju za prvenstveno zvezdico pred Olimpijo po 18 odigranih tekmah tri točke prednosti. Maribor naj bi ob 16.55 v Ljudskem vrtu gostil osmouvrščeni Aluminij, ki se bori za obstanek. "Za zdaj se obnašamo tako, kot da bi tekma v soboto bila, a smo pripravljeni tudi na rezervni scenarij," je v imenu kluba sporočil Stipe Jerič, klubski predstavnik za odnose z javnostmi in dodal, da utegne biti tekma proti Kidričanom tudi v nedeljo.

Razlog za izredne razmere, ki so jih na lastni koži v teh dneh občutili tudi mariborski nogometaši, je seveda vreme. Igrišča prvoligašev po vsej Sloveniji so zasnežena. Mariborčani so zaradi tega ostali brez zadnje pripravljalne tekme, v torek bi se morali na generalki pomeriti z avstrijskim tretjeligašem Allerheilingom, nekaj težav je bilo tudi s treniranjem.

Nigerijec spet odhaja

Iz Maribora so v sredo sporočili, da je klub zapustil tudi nigerijski napadalec Sunny Omoregie, ki se do konca sezone kot posojeni nogometaš seli v Alashkerto, trenutno vodilno ekipo armenskega prvenstva.

29-letnik, ki je v Maribor iz Celja prišel pred letom in pol, še drugič zapušča Ljudski vrt. Lani so ga za pol leta, prav tako v drugem delu sezone, posodili v Izrael (Hapoel Kfar Saba).

V tej sezoni je za Maribor zaigral le na dveh prvenstvenih tekmah in zbral vsega 77 minut igre.

Moteče, a del posla

"Vreme nas moti pri optimalni pripravi na tekmo, ampak to je del posla. Poskušali bomo narediti, kar je nujno potrebno, in tekmo pričakati maksimalno pripravljeni," je na novinarski konferenci povedal Darko Milanič, ki v teh dneh z nogometaši ne more normalno trenirati.

Mariborčani so se v zadnjih dneh pripravljali v domačem okolju. | Foto: Vid Ponikvar Mariborčani so se v zadnjih dneh pripravljali v domačem okolju. Foto: Vid Ponikvar

"Priprave so potekale dobro. Komaj čakamo začetek. V zimskem obdobju imamo vedno dovolj časa, da postorimo marsikaj. Res je, da se ob tem lahko zgodi, da izgubimo marsikaj dobrega, kar smo počeli lani, a mislim, da smo na zadnji pripravljalni tekmi dokazali, da smo dobro pripravljeni," je še povedal trener Maribora, ki je na zadnji pripravljalni tekmi pred začetkom prvenstva s 4:1 premagal Celje.

Za njim in sodelavci so šesttedenske priprave, osrednji del so Mariborčani tudi letos opravili v zdaj že tradicionalni bazi v Turčiji. Ob tem so tudi veliko kadrovali, kar ni presenečenje. Zimsko obdobje je za Maribor in njemu podobne klube iz regije najpomembnejše in tisto, ki narekuje evropski štart v poletnih mesecih.

Romun iz Olimpije je takoj pokazal, kaj zna

Odhoda, ki bodeta v oči, sta bila predvsem dva. Maribor se bo moral znajti brez enega ključnih vezistov v zadnjih letih Izraelca Marwana Kabhe in branilca, ki se je v pol leta odlično znašel v vijoličastem dresu, Francoza Jeana-Clauda Billonga. Skupaj je bilo odhodov  kar devet.

Prihodi, ki jih je za zdaj še težko ocenjevati, so bili štirje. Najodmevnejši je seveda romunski vezist Alexandru Cretu, ki je v Sloveniji že dokazal, kako dober zna biti, predvsem pa je njegov prihod dvignil zaradi tega, ker je prišel neposredno iz vrst največjega tekmeca Olimpije, in še bolj zaradi tega, ker se Ljubljančani z njim niso strinjali.

Alexandru Cretu, ki je dvignil prah s prestopom iz Olimpije, se je v Mariboru znašel dobro, pravi trener. | Foto: Vid Ponikvar Alexandru Cretu, ki je dvignil prah s prestopom iz Olimpije, se je v Mariboru znašel dobro, pravi trener. Foto: Vid Ponikvar

Jan Mlakar velja za enega največjih upov slovenskega nogometa, a je še vedno zelo mlad in se v članski konkurenci še ni dokazal. Kot tak je uganka. To sta tudi tujca, ki bosta skušala zapolniti vrzel v obrambi, Malijec Kassim Doumbia in Srb Saša Ivković.

"Cretu ne bo imel težav. Daje nam nove možnosti in rešitve. Je drugačen od vezistov, ki jih imamo. Fantje med seboj hitro začutijo, kdo ali ima igralec pravo kakovost. Jasno je, da je zelo dobrodošel. Zaradi njega bodo vsi na višji ravni. Mlakarju se kljub mladosti vidi, kje je bil. V nekaj letih, ki jih je prebil v Italiji, je pridobil marsikaj glede taktike in gibanja po igrišču. Glede na svojo starost zelo dobro razume. Branilca Doumbia in Ivković se bosta morala na nov način dela še nekoliko privaditi, nista še povsem tam, a počasi vse skupaj že razumeta," je prihode novincev analiziral Milanič in razkril tudi zdravstveno sliko v moštvu tik pred začetkom drugega dela sezone.

Zimski prihodi in odhodi v NK Maribor:

Prišli: Kassim Doumbia, Mali (Hafnarfjordur, Isl), Saša Ivković, Srbija (Voždovac, Srb), Jan Mlakar (Fiorentina, Ita), Alexandru Cretu, Romunija (Olimpija).

Odšli: Jean-Claude Billong, Francija (Benevento, Ita), Marwan Kabha, Izrael (Hapoel Be'er Sheva, Izr), Matej Palčič (Wisla Krakov, Pol), Lior Inbrum, Izrael (Gent, Bel), Sandi Ogrinec (Krško – posoja), Denis Šme in Luka Štor (Aluminij – oba posoja), Dejan Vokić (Triglav), Sunny Omoregie (Alashkerta, Arm).

Tako kot lani so težave spet v obrambi

Povedal je, da branilec Marko Šuler, če tekma proti Aluminiju sploh bo, skoraj zagotovo ne bo mogel igrati. Še vedno ni v pogonu niti napadalec Martin Kramarič, težave s poškodbo ima tudi mladi branilec Adis Hodžić, medtem ko je Doumbia zbolel. Dobra novica je, da se je po odsotnosti vrnil izkušeni branilec Mitja Viler. Težave ima Maribor, podobno kot v prvem delu sezone, predvsem v zadnji vrsti.

Marko Šuler ima težave s poškodbo, medtem ko se Aleksander Rajčević vrača po daljši odsotnosti. | Foto: Vid Ponikvar Marko Šuler ima težave s poškodbo, medtem ko se Aleksander Rajčević vrača po daljši odsotnosti. Foto: Vid Ponikvar

"Aleksander Rajčević je bil dolgo časa poškodovan, Ivković tudi, a je prvi zelo izkušen in ve, kaj mora delati, medtem ko resno računam tudi na Ivkovića. Je zelo pomembna okrepitev za nas, saj nam daje več možnosti," je o obrambi povedal trener Maribora. Ob tem je pohvalil še enega mladega branilca Luko Uskokovića in izrazil upanje, da bo bočni branilec Martin Milec, ki je v tej sezoni igral na reprezentančni ravni, zdrav.

"Zame je slovenska liga zelo zanimiva, vsak jo vidi s svojimi očmi. Naš cilj je jasen, a nas čaka maraton. Zame je najpomembnejša vsaka naslednja tekma. Gremo iz tekme v tekmo, tako kot vedno," je še povedal Milanič in potrdil, da na tekmi proti Aluminiju nogometaša Maribora v nasprotnikovih vrstah Denis Šme in Luka Štor, ki sta v Kidričevo posojena, ne bosta smela igrati. "Tak je dogovor med kluboma," je bil kratek.

Kdo bo prejel nagrado navijačev?

Danes navijači Maribora končujejo izbor Vijoličastega bojevnika za leto 2017. Nagrado, ki je namenjena najbolj srčnemu posamezniku moštva. Lani je to postal vratar Jasmin Handanović, pred tem je šlo priznanje pet let v nizu v roke Tavaresa.

Prve tri nagrade so šle v roke Elvedina Džinića, Hrvata Dejana Mezge in Čeha Lubomira Kubice, ki je leta 2008 postal prvi Vijoličasti bojevnik.

Navijači bodo nagrado podelili pred začetkom tekme proti Aluminiju.

Komaj čakajo, da začnejo

Ob njem je, tako kot je pred pomembnejšimi trenutki v navadi, ob zadnjem množičnem snidenju z novinarji pred nadaljevanjem sezone sedel kapetan in ikona kluba Marcos Tavares.

"Generalka proti Celju v Ljudskem vrtu je bila odličen pokazatelj tega, kar lahko pričakujemo. Prva tekma v nadaljevanju prvenstva bo za nas zelo naporna. Tudi zaradi negotovih vremenskih razmerah," je povedal najboljši strelec v zgodovini kluba, ki je z vijoličastim dresom na sebi že kar 175-krat dvignil roke v zrak, potem ko je žoga po njegovem strelu končala v nasprotnikovi mreži.

Marcos Tavares je bil z Mariborom že kar sedemkrat prvak. Ob tem je bil trikrat najboljši strelec lige. | Foto: Vid Ponikvar Marcos Tavares je bil z Mariborom že kar sedemkrat prvak. Ob tem je bil trikrat najboljši strelec lige. Foto: Vid Ponikvar

"Trenirali smo dobro, delali smo dobro in smo zelo dobro pripravljeni. Komaj čakamo, da začnemo. Zelo smo motivirani. Z vremenom se ne smemo obremenjevati, saj nanj ne moremo vplivati," je povedal Brazilec s slovenskim potnim listom, ki že 11. sezono v nizu zabija gole za Maribor. Ta bo po novem v napadu veliko močnejši, kot je bil. Ob Jasminu Mešanoviću bo imel zdaj na voljo še mladega Luko Zahovića, ki je velik del sezone izpustil zaradi poškodbe, in novo okrepitev, 19-letnega Mlakarja.

Maribor bo v napadu veliko močnejši

"Konkurenca je zelo dobrodošla. Trener bo povedal, kdo bo igral in kdo ne. Jaz se bom trudil, da bom čim boljši. Luka je zdrav, kar je dobrodošlo. Jan je zelo mlad in zelo dober. Upam, da bomo vsi igrali dobro in bomo pomagali klubu do dobrih rezultatov," je Tavares pohvalil soigralce v napadu.

"Prvenstvo je dolgo. Vsi vemo, da je tako. Gremo iz tekme v tekmo. Zdaj je pred nami prva tekma, ki je za nas zelo pomembna. Aluminij je sredi tedna eno tekmo sicer že odigral, a mislim, da to ne bo prednost zanj, saj smo tudi mi odigrali veliko pripravljalnih tekem," je še dejal strelec osmih prvenstvenih golov v tej sezoni, kar trenutno zadostuje za tretje mesto na lestvici najboljših strelcev.

Luka Zahović je na pripravljalnih tekmah dokazal, da bi lahko bil velika okrepitev za drugi del sezone. | Foto: Vid Ponikvar Luka Zahović je na pripravljalnih tekmah dokazal, da bi lahko bil velika okrepitev za drugi del sezone. Foto: Vid Ponikvar

S petimi goli je ob Zahoviću tudi najboljši strelec Maribora v pripravljalnem obdobju. Mlakar, Damjan Bohar in Bajde so dosegli po dva. Šest njihovih soigralcev se je med strelce vpisalo enkrat.

Mariborčani so v pripravljalnem obdobju odigrali deset tekem. Petkrat so zmagali, dvakrat remizirali in trikrat izgubili. Dosegli so 24 golov, prejeli so jih 14.

Pripravljalne tekme Maribora:

Maribor : Kalcer Radomlje (Slo/2) 7:0
Bohar 2, Mešanović, Tavares, Ivković, Dervišević, avtogol

Maribor : Nafta (Slo/2) 4:2
Vršič, Tavares/11-m, Hotić, Bajde

Maribor : Szombatheyli Haladas (Mad/1) 1:1
Vrhovec

Maribor : SC Weiz (Avt/3) 3:0
Zahović, Tavares, Mlakar

Maribor : Vojvodina Novi Sad (Srb/1) 2:2
Bajde, Tavares

Maribor : Sigma Olomouc (Češ/1) 0:3

Maribor : Šerif Tiraspol (Mol/1) 2:0
Zahović 11-m, Mlakar

Maribor : Oleksandriya (Ukr/1) 0:2

Maribor : Zenit St. Peterburg (Rus/1) 1:3
Tavares

Maribor : Celje (Slo/1) 4:1
Zahović 3, Milec

*Napisani so samo strelci Maribora.

Ne spreglejte