Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
6. 10. 2013,
19.10

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Damjan Bohar Ante Šimundža Andrej Razdrh

Nedelja, 6. 10. 2013, 19.10

4 leta, 10 mesecev

Mariborčani dihajo lažje, navijači Olimpije jezni na ljubljence

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Maribor je v večnem derbiju premagal Olimpijo in prekinil niz skromnih rezultatov. Ante Šimundža je pred domačim občinstvom debitiral s sladko zmago, Ljubljančani pa so si nakopali nove težave.

Večni derbiji v Ljudskem vrtu so znali biti v preteklosti zelo dobro obiskani, v obdobju, ko ne blestita tako Maribor kot Olimpija in pogrešata zmage, pa se je porajalo vprašanje, ali bo slaba forma vplivala na obisk nedeljske tekme. Nekoliko je bil res manjši kot ponavadi, a se je še vseeno za slovenske razmere zbralo skoraj 7.000 gledalcev, ki so pozdravili Anteja Šimundžo na prvi tekmi, ki jo je opravil v vlogi prvega trenerja NK Maribor na domačem štadionu. Na drugi strani je pri Ljubljančanih prvič zaigral izkušeni Aleksander Radosavljević. Strateg vijolic je ob predstavljanju začetnih postav doživel še največji aplavz, a v primerjavi z nekaterimi prejšnjimi tekmami Maribora kar nekoliko sramežljivega in medlega. Tudi zato, ker so bile takrat tribune še napol prazne, razlog za počasen vstop občinstva pa leži tudi v zahtevani personalizaciji gledalcev. Šimundža se je odločil, da bo v zvezni vrsti namesto Damjana Boharja od prve minute ponudil priložnost Dejanu Mezgi, kaznovani Nusmir Fajić se je pričakovano znašel na klopi, suspendirani Nejc Potokar pa ni kandidiral za srečanje.

Mendy izkoristil darilo branilca Olimpije

Ko je glavni sodnik Darko Čeferin označil začetek srečanja, smo bili priča nenavadnemu prizoru, saj se je oglasilo le dobrih sto navijačev Olimpije, ki so v Maribor ob ogromnem policijskem spremstvu prispeli s tremi avtobusi. Domače Viole, na južni tribuni Ljudskega vrta jih je bilo vsaj petkrat več od gostov, so se prvič oglasile šele po treh minutah. In kmalu dočakale prvo žogo izza hrbta Elvisa Džafića v mreži Olimpije. Veselje pa ni trajalo dolgo, saj je sodnik razveljavil zadetek Marcosa Tavaresa zaradi nedovoljenega položaja. Upravičeno.

V konici napada gostiteljev je izstopal Jean-Philippe Mendy. Bil je zelo razpoložen za igro, z nekaterimi preigravanji sejal paniko med branilci zeleno-belih. V 17. minuti je nesebično zaposlil Mezgo, a je Hrvat s slovenskim potnim listom v ugodnem položaju za strel nastreljal ljubljansko obrambo in priložnost je splavala po vodi. Čez pet minut ni. Antonio Delamea-Mlinar si je dovolil neoprostljivo napako. Radosavljević mu je nekoliko nepotrebno vrnil žogo s sredine, Celjan pa je kot zadnji člen gostujoče obrambe slabo sprejel žogo, nato pa mu je še spodrsnilo. Darilo je sprejel hitri Mendy, se kot blisk podal proti vratom in spretno obšel vratarja Džafića. Mreža Ljubljančanov se je zatresla, na semaforju se je zasvetil rezultat 1:0. Francoz je dosegel sedmi gol v prvenstvu in se podal na vrh najboljših strelcev. Ko je v naslednjih minutah nevarno prodiral proti ljubljanskim vratom, se je z dela, namenjenim gostujočim navijačem, slišalo primitivno zmerjanje z oponašanjem opičjih glasov, ob katerih se delegatom Uefe na mednarodnih tekmah naježi koža, polni pa zapisnik delegata.

Že v naslednji minuti bi bil lahko rezultat izenačen, a se je izkazal domači čuvaj mreže Jasmin Handanović, ki je ubranil strel Andraža Šporarja. Mladi napadalec zmajev se je po predložku Nika Omladiča znašel sam pred mariborskimi vrati, a z glavo z neposredne bližine le ogrel dlani reprezentančnega vratarja.

Do konca polčasa so bili bolj nevarni Ljubljančani, najbolj se je trudil Omladič, nekajkrat poizkušal z razdalje, a brez pravega učinka, po njegovem predložku s kota je bil z glavo nenatančen Damjan Trifković. V 34. minuti je zavrela kri po nesrečnem trku v zraku med Maticom Finkom (imel je že rumeni karton) ter Goranom Cvijanovićem. Oba sta obležala v bolečinah in za nekaj trenutkov zapustila igrišče, gledalci pa so zahtevali drugi rumeni karton za branilca Olimpije. Sodnik Čeferin ga ni pokazal, ga je pa francoskemu napadalcu in strelcu prvega gola za ugovarjanje. Prvega, da ne bo pomote. Kapetanu Tavaresu, ki po slovesnem trenutku, ko je v roke prejel slovenski potni list, še čaka na prvo mariborsko zmago, so sodniki še enkrat upravičeno razveljavili zadetek. Ponovno zaradi nedovoljenega položaja. Fink je po dvoboju z Martinom Milcem na robu kazenskega prostora zahteval 11-metrovko, a je sodnik le zamahnil z roko, kar pa kranjskemu delivcu pravice ni pomagalo, da ga je mariborsko občinstvo ob odhodu v slačilnico po koncu prvega polčasa zasulo z žvižgi.

Tavares imenitno zaposlil Boharja, ki je dotolkel goste

Trenerja sta v drugi polčas vstopila z nekoliko spremenjenimi postavami. Pri domačih je načetega Cvijanovića zamenjal Bohar, pri gostih je Srb Đorđe Ivelja odstopil mesto Afričanu Gabrielu Etemeju. Uvodnih 15 minut ni postreglo s priložnostmi, ki bi konkretno zadišale po zadetku, nato so si Viole privoščile krajšo pirotehnično predstavo. Kot da bi napovedalo bolj razburljive minute. Najprej se je v lepi priložnosti znašel Omladič, saj je z 18 metrov izvajal prosti strel, a je nastreljal zid, od katerega se je žoga odbila v kot. Pred tem je Mitja Viler nepravilno oviral prodirajočega Finka in prejel rumeni karton. Olimpija ni imela več kaj čakati. Zaigrala je še bolj napadalno, a se ji je to kmalu maščevalo. V 67. minuti je Tavares imenitno zaposlil vtekajočega Boharja, pri pokrivanju je zaspal Jović in izpadel iz igre, mladi Prekmurec pa je v slogu hladnokrvnega strelca z natančnim diagonalnim strelom premagal Džafića. Maribor je povišal vodstvo na 2:0, končno so večglasno zapele skupaj mariborske tribune, Olimpija pa se je znašla v resnih težavah.

Vratnica Šporarja, Fajić zgrešil nemogoče

A pojavil se je ščepec upanja za goste. Vsaj za časten zadetek. V 72. minuti je Radosavljević omogočil Šporarju, da je poslal nevaren strel proti mariborskim vratom. Handanović je bil že premagan, a se je na njegovo srečo zatresla vratnica, tako da je ostalo pri visokem vodstvu Maribora, Ljubljančan pa še čaka na njegov prvi zadetek v mreži vijolic. Trenerja sta izkoristila vseh možnih šest menjav, v igro je namesto strelca Mendyja vstopil tudi Fajić, ki bi lahko v 83. minuti postavil piko na i prepričljivi zmagi nad Olimpijo, a je po podaji Vilerja zgrešil prazen gol. Vrstili so se nevarni napadi Mariborčanov, Džafića je namučil tudi Milec, v sodnikovem podaljšku pa je Handanović ohranil domačo mrežo nedotaknjeno z lepo parado po nevarnem strelu rezervista Filipa Valenčiča. Kmalu za tem je Čeferin označil konec srečanja.

Najvišja zmaga Maribora v Ljudskem vrtu nad ''novo'' Olimpijo

Mariborčani so se veselili zaslužene zmage, to pa je bila sploh prva v zgodovini po ''vrnitvi'' Olimpije v prvo ligo, ki je bila izražena z več kot zadetkom prednosti. Vijolice so se vrnile na vrh, tam kamor po kakovosti tudi spadajo, za Olimpijo pa se nadaljuje težko obdobje kot iz nočnih mor, saj se je zaostanek za vijolicami povišal na okroglih deset točk. Po dvoboju pa so si po še eni v vrsti neprepričljivih predstav tudi prislužili jezo navijačev, ki jim niso zaploskali, pač pa jih s sočnimi izrazi napotili v slačilnico.

Ne spreglejte