Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
21. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

6

Natisni članek

Spartak Moskva Damir Skomina Kevin Kampl NK Maribor NK Maribor UEFA liga prvakov

Torek, 21. 11. 2017, 4.00

12 mesecev

Pred današnjimi tekmami 5. kroga lige prvakov

Maribora ne bi rešil niti Alfred Hitchcock

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

6

Nogometaši Maribora so tisti, ki bodo odprli peti krog lige prvakov. V Moskvi se bodo s Spartakom v skupini E namreč udarili že ob 18. uri. Istočasno bo v skupini G Bešiktaš v Istanbulu gostil Porto. Ob 20.45 bodo preostale tekme. Na delu bo tudi Kevin Kampl, ki z RB Leipzigom gostuje pri Monacu.

Nogometaši Maribora med zadnjim treningom na štadionu Spartaka v Moskvi. | Foto: Reuters Nogometaši Maribora med zadnjim treningom na štadionu Spartaka v Moskvi. Foto: Reuters

Mariborčani v skupini E igrajo v hladni Moskvi, kjer bodo iskali zmago, s katero bi ostali v igri za tretje mesto, ta ob koncu skupinskega dela lige prvakov vodi v izločilne dele lige Europa.

Spartak Maribor Infografika | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Teoretično sicer še lahko upajo na drugo mesto in preboj v osmino finala najmočnejše evropske nogometne lige, toda v to, da bi zmagali v Moskvi in potem v zadnjem krogu za štiri gole premagali Sevillo (ta bi ob tem danes morala izgubiti proti Liverpoolu), ne verjame nihče.

Verjetno česa takega ne bi mogel zrežirati niti Alfred Hitchcock, pa tudi če bi imel, če bi bil seveda še živ, pri delu povsem proste roke.

Kako se bo končala današnja tekmi v Moskvi?

  • Z zmago Spartaka.
    51,31 %
    332 glasov
  • Z remijem.
    13,29 %
    86 glasov
  • Z zmago Maribora.
    35,39 %
    229 glasov
Oddanih 647 glasov

Tudi na tretje mesto Mariborčani verjetno upajo bolj zaradi tega, ker pač morajo. Bolj kot z zmago in skokom na tretje mesto v zadnjem krogu se verjetno ubadajo z idejo, da bi v Moskvi pri Spartaku, ki so ga doma ob začetku lige prvakov nadigrali in bi si zaslužili celo več kot samo točko, pustili dober vtis. Če bi ob tem osvojili še kakšno točko in dodatno napolnili klubsko blagajno, super.

Se bo Jürgen Klopp z Liverpoolom veselil uvrstitve v osmino finala? | Foto: Reuters Se bo Jürgen Klopp z Liverpoolom veselil uvrstitve v osmino finala? Foto: Reuters

Liverpool in Sevilla v Andaluziji za napredovanje

Na drugi tekmi v skupini bo vodilni Liverpool gostoval pri Sevilli. To je tekma, ki lahko že poda prvega potnika v osmino finala. Če bo Sevilla zmagala, se bo znašla tam. Za Liverpool velja podobno. S tem, da bi se Liverpoolčani med najboljših 16 uvrstili tudi v primeru remija, a le ob porazu Spartaka proti Mariboru. Nekaj, na kar se Jürgen Klopp in njegovi varovanci verjetno ne zanašajo. Odhajajo namreč odločno po zmago, saj so v odlični formi. Na zadnjih štirih tekmah v vseh tekmovanjih so štirikrat zmagali, vselej za tri zadetke.

Damir Skomina v peklu Neaplja

Fantastični Manchester City Josepa Guardiole, ki je nanizal neverjetnih 16 zmag v nizu v vseh tekmovanjih, si je s stoodstotnim izkupičkom s prvih štirih tekem v skupini F seveda že zagotovil napredovanje in bo tokrat doma proti skromnemu Feyenoordu, ki je še brez točke, lovil prvo mesto. Do njega bo prišel, če bo zmagal in to ne bo uspelo Šahtarju, pa tudi v primeru, če bo prišel do točke, pa bodo Ukrajinci, ki jih čaka gostovanje v Neaplju, izgubili. Napoli, ki je do zdaj osvojil le tri točke, a v domačem prvenstvu navdušuje in vodi, bo igral na življenje in smrt.

Damirja Skomino v Neaplju ne čaka nič kaj lahka naloga. | Foto: Getty Images Damirja Skomino v Neaplju ne čaka nič kaj lahka naloga. Foto: Getty Images

Neapeljčani ne bodo lovili samo zmage, ampak bodo poskušali upanje na napredovanje pred nabito polnim štadionom San Paolo, na katerem bo vlogo glavnega sodnika opravljal Damir Skomina, ohraniti tudi s čim višjo zmago, s katero bi proti Šahtarju poskrbeli za boljši izkupiček v medsebojnih tekmah (v Ukrajini so izgubili z 1:2) pred zadnjim krogom. V tem Italijane čaka gostovanje pri odpisanem Feyenoordu, medtem ko bo Šahtar, ki ima trenutno kar šest točk prednosti, gostoval pri Cityju.

Bešiktaš potrebuje le še točko, Kevin Kampl pred težko nalogo

V skupini G eno izmed prijetnejših evropskih presenečenj v tej sezoni Bešiktaš, ki vodi in je zbral že deset točk, gosti Porto, ki je na drugem mestu s šestimi točkami. Turki bi si napredovanje in tudi prvo mesto v skupini zagotovili že z remijem. Pred vročekrvnimi domačimi navijači seveda verjamejo v uspeh.

Leipzig s Kevinom Kamplom gostuje v Kneževini pri Monacu in upa na to, da bo tudi pred zadnjim krogom v igri za napredovanje. Če ne bo zmagal, Porto pa bo, se bodo Nemci obrisali pod nosom za osmino finala. Monaco, ki je v prejšnji sezoni navduševal, je z dvema točkama največje razočaranje in za ohranitev možnosti nujno potrebuje zmago. Glede na njegovo formo, ki se je v zadnjem času spet izboljšala, lahko na to tudi računa.

Cristiano Ronaldo je v španskem prvenstvu v strelski krizi, medtem ko v ligi prvakov blesti. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je v španskem prvenstvu v strelski krizi, medtem ko v ligi prvakov blesti. Foto: Reuters

Cristiano Ronaldo bo na Cipru popravljal samozavest

V skupini H bo Borussia Dortmund, ki je v katastrofalni formi, odigrala dvoboj s Tottenhamom. Po sijajnem začetku sezone je v zadnjem času krepko padla. V zadnjih petih tekmah v vseh tekmovanjih je zmagala le enkrat in kar trikrat izgubila. V prvih štirih krogih lige prvakov je osvojila le dve točki in za to, da bi se še lahko spogledovala z izločilnimi deli, nujno potrebuje zmago proti Tottenhamu, ki si je napredovanje že zagotovil.

Pa še to skoraj zagotovo ne bo zadosti. Real namreč na drugi tekmi v skupini ne sme zmagati pri Apoelu. To se ob Cristianu Ronaldu, ki bo na Cipru popravljal načeto samozavest iz španskega prvenstva (še vedno je dosegel le en gol), zdi skoraj nemogoče. Tudi zaradi tega, ker je Portugalec v ligi prvakov še vedno podobno učinkovit, kot je že vrsto let. S šestimi goli na štirih tekmah je namreč najboljši strelec tekmovanja.

Spartak Moskva – Maribor

Peti krog skupine E lige prvakov, torek ob 18.00. Štadion Otkrytiye Arena v Moskvi (kapaciteta 45.360). Sodnik: Willie Collum (Škotska).

Verjetni začetni postavi:
Spartak (4-2-3-1): Selihov; Kombarov, Bocchetti, Tasci, Eščenko; Glušakov, Fernando; Promes, Popov, Melgarejo; Adriano.
Maribor (4-2-3-1): Handanović; Milec, Viler, Billong, Šuler; Kabha, Vrhovec; Bajde, Ahmedi, Bohar; Tavares.

Sevilla – Liverpool

Peti krog skupine E lige prvakov, torek ob 20.45. Štadion Ramona Sancheza Pizjuana v Sevilli (kapaciteta 42.714). Sodnik: Felix Brych (Nemčija).

Verjetni začetni postavi:
Sevilla (4-3-3): Rico; escudero, Lenglet, Kjaer, Mercado; Banega, N'Zonzi, Krohn-Dehli; Nolito, Yedder, Correa.
Liverpool (4-3-3): Karius; Gomez, Klavan, Lovren, Moreno; Can, Henderson, Coutinho; Mane, Firmino, Salah.

Manchester City – Feyenoord

Peti krog skupine F lige prvakov, torek ob 20.45. Štadion City of Manchester v Manchestru (kapaciteta 53.000). Sodnik: Ivan Kružliak (Slovaška).

Verjetni začetni postavi:
Manchester City (4-1-4-1): Bravo; Delph, Otamendi, Mangala, Danilo; Toure; Foden, Gündogan, de Bruyne, Silva; Agüero.
Feyenoord (4-3-3): Jones; Nieuwkoop, Tapia, Juste, Haps; Toornstra, Amrabat, Vilhena; Berghius, Jorgensen, Boëtius.

Napoli – Šahtar Doneck

Peti krog skupine F lige prvakov, torek ob 20.45. Štadion San Paolo v Neaplju (kapaciteta 60.240). Sodnik: Damir Skomina (Slovenija).

Verjetni začetni postavi:
Napoli (4-3-3): Reina; Rui, Maksimović, Albiol, Hysaj; Hamšik, Jorginho, Diawara; Insigne, Mertens, Callejon.
Šahtar (4-2-3-1): Pjatov; Ismaily, Rakitski, Ordets, Butko; Fred, Stepanenko; Marlos, Taison, Bernard; Ferreyra.

Bešiktaš - Porto

Peti krog skupine G lige prvakov, torek ob 18.00. Štadion Vodafone Park v Istanbulu (kapaciteta 41.188). Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija).

Verjetni začetni postavi:
Bešiktaš (4-2-3-1): Fabri; Gönül, Pepe, Tosić, Adriano; Arslan, Hutchinson; Babel, Talisca, Quaresma; Tosun.
Porto (4-2-3-1): Sa; R. Pereira, Marcano, Felipe, Telles; D. Perreira, Oliveira; Corona, Herrera, Brahimi; Aboubakar.

Monaco – RB Leipzig

Peti krog skupine G lige prvakov, torek ob 20.45. Štadion Stade Louis II (kapaciteta 18.523). Sodnik: Alberto Undiano Mallenco (Španija).

Verjetni začetni postavi:
Monaco (4-4-2): Subašić; Jorge, Jemerson, Glik, Raggi; Keita, Moutinho, Fabinho, Ghezzal; Jovetić, Falcao.
RB Leipzig (4-4-2): Gulacsi; Halstenberg, Upamecano, Orban, Klostermann; Forsberg, Kampl, Demme, Sabitzer; Poulsen, Werner.

Apoel Nikozija – Real Madrid

Peti krog skupine H lige prvakov, torek ob 20.45. Štadion GSP v Nikoziji (kapaciteta 22.188). Sodnik: Artur Soares Dias (Portugalska).

Verjetni začetni postavi:
Apoel (4-4-2): Waterman; Lago, Carlao, Rueda, Vouros; Aloneftis, Vinicius, Morais, Zahid; Camargo, Ebecilio.
Real Madrid (4-3-1-2): Casilla; Carvajal, Varane, Nacho, Marcelo; Kroos, Casemiro, Modrić; Isco; Benzema, Ronaldo.

Borussia Dortmund – Tottenham

Peti krog skupine H lige prvakov, torek ob 20.45. Štadion Westfalenstadion v Dortmundu (kapaciteta 65.829). Sodnik: Clement Turpin (Francija).

Verjetni začetni postavi:
Borussia Dortmund (4-3-3): Bürki; Guerreiro, Toprak, Bartra, Toljan; Kagawa, Weigl, Götze; Philipp, Aubameyang, Jarmolenko.
Tottenham (3-5-1-1): Lloris; Vertonghen, Dier, Sanchez; Trippier, Eriksen, Winks, Alli, Rose; Heung-Min.

Ne spreglejte