Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
24. 11. 2015,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Suad Fileković Kliton Bozgo Dejan Djuranović večni derbi Prva liga Telekom Slovenije

Torek, 24. 11. 2015, 13.37

8 let

"Maribor je institucija, ki je ne gre podcenjevati"

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Olimpija je po derbiju ohranila sedem točk naskoka pred Mariborom. "Boj za prvaka že dolgo ni bil tako zanimiv," v en glas trdijo trije sogovorniki, ki so v bogatih karierah zaigrali za oba kluba.

Tri nekdanje ase Olimpije in Maribora smo povprašali, komu pripisujejo večje možnosti za osvojitev prvenstva. Kaj so povedali nekdanji reprezentanti Slovenije in Albanije, ki so prestiž večnega derbija spoznavali z obeh strani, tako v zeleno-belem kot vijoličastem dresu?

"Tako zanimivo že dolgo ni bilo. V tem trenutku je zelo pomembno, kako se bo končal jesenski del in kakšna bo točkovna razlika med kluboma. Matematika pravi, da je še vse odprto, saj se bosta kluba spomladi pomerila še dvakrat. V sredo bo za Olimpijo in Maribor šele konec prve polovice sezone, tako da pričakujem njun mrtvi tek za naslov prvaka, v katerem si noben klub ne bo smel privoščiti spodrsljajev. Veliko bo odvisno tudi od tega, s kakšno ekipo bo šla Olimpija v drugi del prvenstva. Če bo ostal Šporar, bomo dobili dokaz, da Olimpija razmišlja dolgoročno in odkrito meri na prvo mesto. Če ga bo prodala, bo težko dobila dovolj kakovostnega igralca, ki bi lahko nadomestil Šporarja," je Kliton Bozgo poudaril, kako pomemben člen je kapetan in prvi strelec Prve lige Telekom Slovenije za Olimpijo.

"Pred začetkom prvenstva ni nihče, vključno z mano, pričakoval, da bo Olimpija tako dominantna. Pozitivno me je presenetila. To je dobro za slovenski nogomet. V soboto je potekal derbi na evropski ravni. Ljubljančani imajo radi nogomet. Če je bila Olimpija visoko uvrščena, so se vedno zbrali na tribunah. Upam, da se bo ta trend nadaljeval, največ bo odvisno od rezultatov. Škoda, da se reprezentanca ni uvrstila na EP 2016. To bi bilo šele sanjsko za slovenski nogomet," je dejal nekdanji albanski reprezentant, ki je življenjsko srečo našel na Štajerskem. Prejšnji teden je držal pesti za Katančeve izbrance, a se jim ni posrečilo uvrstiti na EP v Franciji.

Bozgo ostaja v nogometu, v prihodnjih tednih bi lahko sprejel pomembno odločitev, saj se mu nasmiha trenersko delo v Avstriji. O tem bo več znanega v začetku decembra.

"Kapo dol derbiju. Bil je že čas, da se 'zakuha'. Mislim, da bo v tej sezoni še zelo napeto. Ni preprosto ujeti sedmih točk. Še nekaj časa bo trajalo, preden bo lahko Maribor ujel Olimpijo. Zdaj bo za oba kluba pomembno, da čim bolje končata jesenski del, spomladi pa pričakujem lov vijolic na prvo mesto. Če bi Olimpija pozimi ostala brez enega ali dveh pomembnih igralcev, bi bil to za njo ogromen primanjkljaj. Bomo videli, ali bodo v Olimpiji preračunavali. Roko na srce, če si prvak, je tržna cena za igralce poleti še večja. Cilj Olimpije je, da bi ostala prva, a je za nami šele prva polovica maratona. Maribor ima še možnosti, da ubrani naslov prvaka. Daleč od tega, da jih ne bi imel. Ne odpisujte še Maribora. Maribor je vendarle Maribor. Maribor je institucija, ki je ne gre niti podcenjevati niti odpisovati. In ne pozabite, prvenstvo se dobiva na malih tekmah," je prepričan Suad Fileković, ki je v karieri vztrajal na položaju levega bočnega branilca. Zdaj, ko se z nogometom ukvarja le še rekreativno, se je "našel" na položaju zadnjega zveznega igralca.

"V soboto smo spremljali odlično tekmo. Igralci so videli, da je lepše igrati pred polnim kot praznim štadionom. Olimpija ima zalet, a Maribor se vrača. Vrnil se je v nekatere stare tirnice, v njegovi igri se opazijo tudi novosti. Boj za prvaka postaja zelo zanimiv. Ljudje v Mariboru govorijo le o tem. Vrnilo se je staro vzdušje, kar je spodbudno za razvoj nogometa, saj bo na vsaki tekmi v Ljudskem vrtu več ljudi," komaj čaka napeto nadaljevanje boja za naslov prvaka.

File se bo januarja odpravil v Izrael, kjer bo sodeloval na evropskem nogometnem prvenstvu v PopArtu. Pomaga slovenskim glasbenikom, umetnikom, humanitarnim zvezdam … Letos je nastopil v Moskvi na svetovnem prvenstvu, barve nekdanjih nogometašev pa so zastopali tudi Borut Semler, Simon Dvoršak in Kliton Bozgo. Selektor je bil Slaviša Stojanović.

"Derbi je v prvi vrsti pokazal, kako nam je v zadnjih letih manjkal. Z napredkom Olimpije v tej sezoni je postal pravi zadetek za slovenski nogomet. Bili smo priča enkratnemu doživetju v polnih Stožicah. Tekma je bila zanimiva in z vsemi vložki, ki jih ponuja nogomet. Olimpija je zadržala prednost, ki bo proti koncu jesenskega dela pomembna, saj se lahko med zimskim premorom lažje pripravi na spomladanski del, ko bo manj tekem," razmišlja Dejan Djuranović, ki je v klubski karieri lovorike privabljal kot magnet. Najprej jih je osvajal za Bežigradom pri Olimpiji, nato se je preselil v Maribor v Ljudski vrt in zaigral tudi v ligi prvakov, tradicijo osvajanja lovorik pa nadaljeval s Stojanovićevimi Domžalami. "Nič še ni odločeno. Zmage prinašajo tri točke, nekaj spodrsljajev lahko hitro privede do tega, da se Maribor povsem približa Olimpiji. Spomladi nas čakata še dva derbija. Tudi na teh tekmah se lahko marsikaj zgodi, tako da ni še nič odločeno. Ima pa Olimpija lepo prednost. Maribor je v preteklosti, tudi sam sem bil temu priča, kar nekajkrat spomladi izničil prednost tekmecev, a to zdaj ne pomeni dosti. Dejansko stanje je tako, da je Olimpija v zagonu in ima dobro vzdušje, Ljubljana pa se je prebudila. Olimpija se zaveda, da ne sme zaspati na lovorikah, ampak mora zadevo graditi še naprej. Vse v smeri, da zadrži prednost. Maribor v zadnjih sezonah sploh še ni bil v položaju, ko bi zaostajal tako veliko točk. Dobro, lani so bile Domžale v začetku sezone boljše, a to ni bila taka prednost. Olimpija je namreč pri preostalih stvareh deležna močnejšega vetra v hrbet, kot ga imajo Domžale, zato bo zanimivo do zadnjega kroga," meni nekdanji reprezentant, rojen v Ilirski Bistrici.

V nedeljo bo z Radomljami potrdil naslov drugoligaškega prvaka. S Kalcerjem bo doma pričakal kranjski Triglav. Želja je jasna: zmaga in povišanje prednosti pred Dravo, ki bo spomladi prva gostovala v Radomljah, na šest točk.

Ne spreglejte